8 anledningar att älska hostels
8 anledningar till att jag bor på hostels
Många frågar mig hur jag kan stå ut med att bo på vandrarhem. Är jag inte för gammal för det? Går det ens att få någon sömn? Har du verkligen SÅ dåligt med pengar?
Men det finns faktiskt många anledningar att satsa på ett billigt boende på hostel. Säger man förresten hostels och inte vandrarhem nuförtiden? Är det egentligen någon skillnad? Låter hostel lite coolare än vandrarhem?
Förr var inte alltid bättre
När jag var liten var vandrarhem väldigt sparsmakade boenden som turistföreningar drev. Ofta sovsalar och några mindre flerbäddsrum. Gemensamma duschar och toaletter. Det kunde se ut lite hur som helst. Kanske på ett bra sätt, boenden med unik prägel. Men som jag minns det var det svårt att veta riktigt vad man fick för pengarna. Det här var ju, förstås, långt innan man kunde boka online eller kolla betyg på sajter som TripAdvisor. Vandrarhem hittade man på annons eller genom att slå i telefonkatalogen.
Enkelt och billigt
Vandrarhem har alltid varit en enkel och billig lösning på boende. Man fick bädda sin säng själv, ofta till och med ta med egna lakan. Ibland fick man städa själv. Det brukade finnas ett gästkök där man kunde laga sin egen mat. Numera är det säkert fortfarande så lite här och var, men många vandrarhem kallar sig numera hostel och börjar mer och mer närma sig Bed & Breakfast-kvalitet.
Det handlar fortfarande om ett enkelt och prisvärt boende, men resenärerna som kan tänka sig ett enkelt boende har höjt sina krav från enkla baracker till ett lite bättre fixat boende. Kanske beror det på att det inte bara är unga som är ute efter ett billigt och enkelt boende längre, hostel-kulturen gillas numera av alla åldrar. På ett hostel träffar man numera allt från pensionärsgrupper till skolklasser och affärsmän på resa. Och backpackers såklart.
Vem gillar hostels?
Hostels är till för resenärer som inte tänker hänga mycket på boendet, utan mer eller mindre bara under natten. För att trivas på hostel bör man gilla sociala sammanhang, eftersom man möter många nya människor. Du behöver naturligtvis inte språka med din rumsgranne, men det finns möjligheter till det.
Själv bor jag mer än gärna på hostel, speciellt om jag reser ensam. Är jag på love-weekend med min kille är det inte mitt förstaval, då lägger jag hellre pengar på ett härligt botique-hotell där man gärna hänger på rummet hela dagen. Resmålet är så att säga själva hotellet. Det skiljer ju sig mot hostel, som mer är en bas för att uppleva allt runtomkring.
Enkel- och dubbelrum finns också
Det vanligaste på vandrarhem är sovsal, som kan vara för fyra, sex eller fler. Kanske till och med upp till tjugo. Badrummen delas på ett eller flera rum. Men de flesta hostels har också enkel- och dubbelrum, ibland har de även egna badrum. Det är förstås dyrare än sovsal, men oftast mycket billigare än motsvarande standard på hotell.
Allt är inte underbart
Allt med hostelvärlden är förstås inte underbart. Jag har bott på några riktigt dåliga hostel, och då har det handlat om att hygienen är usel eller att det är allmänt eftersatt. Ibland har det också varit outbildad personal som främst sett sitt jobb som en möjlighet att festa med gästerna. Det var dock vanligare förr, det är svårt för dessa ställen att överleva nu när det är enkelt att ge feedback online. Så ett gott råd: Läs recensioner ordentligt och se till att läsa de som är från rätt målgrupp. Det är ju antagligen så att en festsugen nittonåring har en annan åsikt om vad som är bra än en medelålders ensamresenär.
Fler artiklar om boende hittar du här
8 anledningar att älska hostels
Det är prisvärt
Speciellt i länder och städer där prisnivån är hög (och växelkursen är dålig för oss) kan det svida rejält i plånboken. Om inte själva boendet är målet tycker jag att det är härligare att lägga pengar på mat, dryck och upplevelser än en säng. Finns inget trevligt och billigt B&B faller valet oftast på ett välskött hostel istället! Och alla gillar väl en bra deal?
Location, location, location
Det är förstås ingen slump att hostels ligger bra till rent geografiskt, ofta i centrum av stora städer eller i trendiga kvarter. Eftersom backpackers inte har bilar ligger de flesta hostels så att de går att nå till fots eller med kollektivtrafik Själv brukar jag undvika hostels som ligger allt för nära järnvägsstationer (eftersom dessa områden ofta är lite dodgy), men styr man kosan mot konstnärs- och hipsterkvarter brukar det löna sig!
Internetuppkopplingen är vanligtvis toppen
Jag vet inte hur många gånger jag har bott på lyxhotell och hajpade boenden där internetuppkopplingen varit fullkomligt usel. Ofta med krångliga inloggningsförfaranden och väldigt dålig service. För mig som fotograf och filmare, som måste ladda upp mycket data, är det helt ohållbart. Hostels har dock oftast otroligt bra nät eftersom deras gäster har det högt upp på prioriteringslistan.
Det finns också i regel någon typ av gemensam yta som också kan vara pub eller café, som fungerar toppenbra som kontor för en eller flera dagar. De digitala nomaderna har verkligen skyndat på utvecklingen.
Jag känner mig mindre ensam
Som ensamresenär kan det bli lite väl ensamt ibland. Då kan det vara skönt med hostel-miljön som ofta har stora gemensamma ytor. Även om jag oftast sitter ensam finns ändå någon slags gemenskap. Och det känns aldrig awkward att sitta ensam och äta middag, alla får göra som de vill och vill du ha någon att snacka med finns det oftast någon som vill prata.
En bonus är att det är lätt att få information om saker att se och göra på orten. Kanske inte de lyxigaste aktiviteterna, men det är förstahandsinformation som kan vara svåra att googla sig till. Och det är från de vana resenärerna man får veta de nya coola aktiviteterna först!
Inget lull-lull
Missförstå mig rätt: Jag älskar design och välinredda boenden är ljuvliga att bo på. Problemet är bara att de flesta hotellrum ser exakt likadana ut, och de har massor med möbler och prylar som aldrig används. Teve, till exempel. Jag tittar hellre på min iPad och värdesätter en god uppkoppling mer än en 32 tums teve. Minibaren är alltid för dyr och har dåliga varor. Skrivbordet är obekvämt och vem sitter i de där fåtöljerna? Nej, ge mig ett litet, men rent rum och en säng. Mer behövs inte.
Tvätt
Det kan låta som en fånig lyx, men har man varit på jobb i flera veckor och har packningen full av leriga vandringskläder och träningstoppar är det otroligt skönt att kunna tvätta. De flesta hostels har möjlighet till tvättmaskin för en billig penning.
Kök
De flesta hostels har ett gästkök där man kan laga sin egen mat. Oftast vill jag gå ut och äta, men frukost kan vara skönt att göra själv. I alla fall kunna kyla lite mjölk, yoghurt eller annat. Och perfekt att ha ett par kvällsöl i kylen. Nog har jag stött på några hostel-kök som varit slitna och dåligt städade med kylar fulla av gammal mat. Men de flesta har ändå varit fräscha, med en back eller låda per gäst som städas undan så fort man checkar ut. Och det finns alltid salt och peppar. Och möjligheten att diska är toppen, speciellt när man varit ute på vandring och behöver diska gaskök och kastruller.
Generösa öppettider
Det är endast de dyrare hotellen som har nattöppen reception. Jag tycker att det alldeles för ofta är snäva incheckningstider på medelklasshotell. Och AirBnbs har oftast några få timmar när man kan få checka in – i och för sig inte konstigt. Men hostels har oftast öppet dygnet runt. Perfekt när man landar med ett sent flyg eller när tåget inte håller tidtabellen. Fler och fler hostels har också börjat med elektronisk incheckning via en app – t.ex. A&O Hostels!
Sommaren närmar sig och om du inte redan planerat din semester är det hög tid nu. Men hur ska du tänka för att göra din ledighet så hållbar som möjligt, inte bara för planeten utan också för dig själv och din ekonomi?