Veckolänkar: Dalsland, Myanmar och smart boarding
Veckans länkar handlar om små och stora ting i världen, på hemmaplan och internationellt. Dalsland är vackert och bortglömt, Myanmar slås sönder av en fruktansvärd militärkupp och PACER Wavemaker har lanserat ett spännande nytt system för att boarda flygplan snabbt och smidigt.
Dalsland, Myanmar och smarta boardingstrategier
Dalsland i mitt hjärta
Som ni kanske vet kommer jag ursprungligen från norra Dalsland. Närmare bestämt från den lilla orten Tösse, en mil söder om Åmål (Japp det är samma Tösse som gett namn till Tössebageriet på Östermalm i Stockholm).
Dalsland är på många sätt ett lite bortglömt landskap, vilket är synd. Det ligger inkilat mellan Vänern och Norge och gör inte speciellt mycket väsen av sig. För västkustborna är det nog bara en transportsträcka på väg upp mot fjällen. Resten av Sverige har egentligen ingen anledning att ”ta vägen om” Dalsland, det ligger inte precis på vägen till någonting alls.
Men det Dalsland verkligen kan ståta med är tyst, vacker natur, ett landskap fyllt med skog, änga och sjöar, smakfullt dekorerat med röda stugor. Och jag skämtar inte, det är verkligen vackert. Men varför har det inte blivit någon stor destination?
Tyskarna har varit i Dalsland länge. Så även norrmän. Redan när jag var liten, alltså för över 30 år sedan, träffade man på många tyska turister som hyrde små stugor. Det var inte så komplicerat för dem att köra på färjan i Kiel. Vid ankomst till Göteborg var det knappt två timmars körning till paradiset.
I Dalsland kan man paddla, cykla, vandra och åka dressin. I Vänern, som snarare är ett innanhav än en sjö, kan man segla, vindsurfa och paddla. Visst finns det små äventyrsställen där man kan åka zipline, gå på älgsafari och sånt, men det känns mest som lite lull-lull. Dalsland är ganska mycket back to basics. Och visst är det något vi behöver 2021?
Jag och Daniel Rydén från Flying Dryden (som också är från Dalsland, fast södra delen) kommer att göra ett avsnitt om Dalsland framöver. Vi har en hel radda tips redan, men har du några smultronställen du vill ha med i podden, så hör av dig i kommentarsfältet nedan!
Daniel var uppenbarligen pepp redan 2019 och listade bra grejor med Dalsland, här finns ett inlägg på hans blogg som presenterar några favoriter.
Inför kommande sommar så ska jag nu i kommande inlägg skriva lite om en av mina favoritaktiviteter – paddling – och berätta hur man kan göra en härlig tur mellan Ed och Bengtsfors (med en avstickare in i Norge).
Och, ja, förresten. Det har jag ju glömt att berätta: I sommar ska jag jobba i Dalsland igen, på vackra Upperud 9:9. Det ryktas om att jag där dessutom kommer att bygga ett litet gym med utsikt…
Militärkupp i Myanmar
Det kan inte ha undgått någon att det är militärkupp i Myanmar. Landet har de senaste tio åren genomgått en demokratiseringsprocess, men det är ett land som har en lång historia av maktstrider mellan politiker och militären, med konflikter och förtryck av minoriteter. Trots demokratiseringen har det fortsatt rapporterats om förföljelse av bland annat den muslimska minoriteten som kallar sig rohingyer.
Detta vackra land med stora naturresurser har på grund av inbördeskrig och konflikter tyvärr förblivit ett av världens minst utvecklade länder. På senare år har det dock tagit fart och som turist har man kunnat besöka landet. Däremot har det varit lite kontroversiellt eftersom man som turist har varit tvungen att vara påläst för att undvika att bokningar av boenden, transporter, guidningar och restauranger genererar pengar direkt ner i militärens ficka.
Nu lär det dröja innan vi kan resa in i Myanmar som turister igen. Det är förstås synd, men nu gäller det för Myanmar att få tillbaka demokrati, och på sikt en stabil sådan.
Protester på gator och i sociala medier
Det är uppenbart att militären fått mer motstånd än de räknat med, och det har skett våldsamma sammandrabbningar med demonstranter. Min guide i Yangon rapporterar dagligen i sociala medier om folkets protester och deras förluster. Bitvis hemska scener.
Som enskilda individer finns det inte mycket mer vi kan göra förutom att hålla oss uppdaterade om läget, att ta till oss nyheter via traditionella och nya medier. De hashtags som frekvent används i sociala media är:
#SayNototheCoup
#RespectOurVotes
#HearTheVoiceofMyanmar
#SaveMyanmar
#CivilDisobedience
Läs Axel Kronholms artiklar i GP om läget i Myanmar.
Axel Kronholm är mycket insatt i allt som rör Burma, eftersom han som journalist bott och verkat i landet. Axel är frilansjournalist med Sydostasien som främsta arbetsplats och bevakningsområde. Han rapporterar om politik, konflikter, mänskliga rättigheter, miljöfrågor och internationella relationer i svensk och utländsk media.
Mer om Myanmar
Har du förresten lyssnat på podden om Burma som jag gjorde tillsammans med Axel Kronholm? Den finns att lyssna på här: Allt du behöver veta om Myanmar. Finns också att lyssna på direkt hos Acast och i andra poddspelare om du söker på Tur & Retur.
Axel driver också Asienpodden, som verkar ha sändningsuppehåll, senaste avsnittet är från oktober förra året, det vill säga före militärkuppen.
Läs också om Myanmars historia på sajten Säkerhetspolitik.
Smarta lösningar i pandemins spår
Alla försöker vara innovativa med event, kurser och sammankomster under pandemin. Men börjar man inte bli lite trött på livesända konserter utan publik, onlinekurser på zoom och lanseringsevent med tillsända produkter? (Ok det sistnämnda är faktiskt ganska trevligt, att kunna testa grejor i lugn och ro hemma).
Det alla vill är ju att få det där jäkla vaccinet så man kan kramas igen. Gå ut och ta en öl, gå på museum, springa motionslopp, se en livekonsert. Och resa, förstås. Jag känner nu att jag aldrig någonsin mer ska klaga på dålig inflight entertainment eller långa väntetider vid bagagebandet. Allt är förlåtet.
Men det är nog så att den här pandemin kommer att ha ändrat våra beteendemönster för en lång tid framöver, kanske för alltid. Kommer vi att krama alla vi umgås med, verkligen? Kindpussarna, är de över för gott? Jag vet inte.
Jag tror dock att logistiken runt resor kommer att ändras. Munskydd kommer att vara en vanlig syn världen över, lite som det varit i Japan och Korea. När man känner att man är på väg att bli krasslig vill man inte utsätta andra. Vi kommer att hålla bättre avstånd överlag, kan men vi hoppas på mindre kaos-aktiga boardingköer?
Här kommer en lysande idé från PACER Wavemaker. De har utvecklat ett system som ska göra boardingen lättare, tydligare och smidigare. En skärm i taket visar när det är din tur att boarda (efter stolsnummer) och med hjälp av en projicerad bana på golvet blir det tydligt var du ska stå. Banan rör sig framåt i lagom takt för att planet ska kunna fyllas på snabbast sätt:
Det bästa av allt: boardingsekvensen är uträknad så att det ska bli minimalt med trängsel i planet, då man boardar bakifrån men i olika sektioner för att ingen ska behöva vänta på folk som lastar upp i bagageförvaringen. Och i tider av ökad smittspridning kan boardingpersonalen lägga in extra pauser för att garantera avstånd.
Metoden sparar tid och frustration – men också pengar. Total boardingtid kan skäras ned med upp till två tredjedelar om man integrerar lösningen med flygplatsens DCS-system (som hanterar boardingen):
Men för att det ska fungera måste folk lära sig processen, och jag har tyvärr inte så stort hopp om att det ska gå smidigt. Inte med tanke på hur omöjligt det verkar för folk att kunna förstå det här med boardinggrupper som det ser ut idag på många större flyg.
Men hatten av för PACER och denna nya ide!