Lita inte på alla “svenska” sajter som säljer prylar billigt
Du har säkert sett dem i ditt Facebook-flöde och när du scrollar på Instagram: annonser om “smarta” saker som ska förenkla ditt liv. Billigt är det också, nästan 90% rabatt får du om du beställer NU. Men det finns ju förstås en hake: det är en bluff.
Med ett klick på “köp nu” vidarebefordras du till en sida som ser helt okej ut, med en produktlista, kortbetalningsmöjligheter med kort och Klarna, returinformation och en massa stämplar som gör att det hela ser trovärdigt ut. Visserligen är stavningen lite sådär, produktinformationen lite svävande och det finns varken adress eller ordentliga kontaktuppgifter. Och är det inte lite märkligt att de bara har positiv kundfeedback?
Det som fångat ditt intresse är kanske någon enkel, smart kökspryl för att hålla ordning runt diskhon, eller en skönhetsprodukt som lovar guld och gröna skogar. Ja, eller för oss som gillar outdoor-produkter så dominerar smarta produkter för vandringen, till exempel ett gaskök eller ett liggunderlag som är fantastiskt och fenomenalt unikt, lättare, starkare och med mycket bättre egenskaper än dyra produkter från märkesbutiken.
Sajter ser trovärdiga ut – men är det för bra för att vara sant?
Bilderna på sajten är väldigt trovärdiga, i alla fall om du har en romantiserad bild av äventyrande. Det är härliga lifestyle-bilder som visar produkterna under användning av snygga människor i skogshuggarskjorta och slokhatt som lite casual vandrar upp på en bergstopp i Yosemite.
Eller en snygg småbarnsmorsa i ett oerhört vackert kök som nu är så otroligt glad över att hon äntligen har ett så praktiskt och vrålsnyggt diskställ som bara kostar 55 kr. Det kan tyckas lite konstigt att liggunderlaget har en helt annan logotyp och visst är det lika märkligt att annonsen från ett annat företag du såg i förra veckan sålde en helt annan köksprodukt med samma bilder?
De allra flesta av dessa sajter är scams, förstås. Du kommer säkert att få en produkt i brevlådan, men den kommer kanske efter ett par månader. I ett paket direkt från en fabrik i Kina, inte alls från de härliga svenska entreprenörer som bedyrar sin entusiasm inför sina unikt utvecklade produkter. Och om du har tur och prylen faktiskt ser rimlig ut så kan du vara säker på att den inte håller måttet.
För några år sedan fanns det inte så många sådana scams och då föll jag faktiskt i fällan när jag skulle beställa ett par lägerskor. Om detta kan du läsa i det här inlägget.
Numera tycker jag det är absolut uppenbart att det är scam-sajter som antingen sköts direkt från Kina, eller som dropshippingsajter som drivs av några som just nu sitter vid en poolkant på Bali och håvar in mellanskillnaden mellan det facila inköpspriset på några kronor och det överpris som du betalat. Kanske skattefritt dessutom, om transaktionen inte sker varken i Sverige eller EU.
Hur ska man kunna veta om det är fejk?
Det är dock inte så svårt att se igenom dessa bluffar. En snabb googling på produkter och bilder från sajter ger i regel att det finns många liknande sajter som säljer samma produkter med olika bakgrundshistorier. Dessutom blir man snabbt varse att exakt samma produkter går att köpa till en bråkdel av priset direkt från AliExpress eller Wish.
En vanlig scam: uppblåsbara lättviktsunderlag för hiking
Jag är aktiv i ett forum på Facebook för folk som är intresserade av att banta ner packningen för vandring: Vandra Fjäderlätt. Där samsas entusiaster och proffs, och bland medlemmarna finns allt från de som vill få ner vikten på tält, sovsäck och skor till något rimligt, till de som är nere på nivån att de sågar av skaftet på sin tandborste och bygger sina egna ryggsäckar av ultralätta material.
Ungefär en gång i veckan är det någon glad medlem som postar en länk till en sådan här scam-sajt och frågar om någon har testat detta helt unika liggunderlag som är lättare än alla dyra märkesunderlag, och som dessutom har bättre isolering mot kyla. Varje gång är det någon eller några som pekar på det omöjliga i ekvationen och tålmodigt förklarar fenomenet dropshipping och lurendrejeri.
Varför Treki, Westpeaks och Vertex ska undvikas
Nu i veckan blev jag själaglad eftersom äventyraren Anton Levein bestämde sig för att blogga om just detta fenomen, med en genomlysning av de vanligaste ljusskygga försäljarna av ovan nämnda liggunderlag:
Vertex
Deltamatress
Beyondmats
The #1 Outdoor mattress
Treki
Westpeaks
Läs Anton Leveins blogginlägg här: Svartlistan: Liggunderlagsförsäljarna
En liten bonus - Hiking Swede
Och så en liten bonus som faktiskt inte handlar om någon scam – alls. Tack vare Antons blogginlägg hittade jag till hans YouTube-kanal Hiking Swede.
Där fastnade jag direkt för två filmer om van conversion han gjorde i höstas. Jag känner ju själv att jag kommer att göra den resan framöver och då var hans steg-för-steg-inlägg om bygget toppen!