Långhelg i Tallinn

Estland och Tallinn har prisvärda hotell, restauranger och kultur av hög klass och vackra vyer. Perfekt för en långhelg!

Det tar bara en knapp timme att flyga från Stockholm till Tallinn och det är inte dyrt. Det går också spårvagn med tät trafik direkt från Tallinns flygplats in till centrala stan – för det facila priset 1.50€. What’s not to like?

Weekend i Tallinn

Våren låter vänta på sig och vi har varit begravda i jobb. Så jag och Johan beslutade oss för att ta en långhelg. Jag har länge velat åka tillbaka till Tallinn (jag var där för fem år sedan och innan dess 1996) så det kändes som en lagom resa. Förra gången var vi i Helsingfors, dit vi tog Tallink-färjan, men det kändes inte så lockande denna gång. Dels var priset högre än att flyga, dessutom är färjan mindre klimatsmart än flyget. Om du undrar hur det går ihop så finns en artikel om detta i Vagabond: Vad är värre för klimatet – färjan eller flyget?

Vi flög sent torsdag kväll och hemåt vid midnatt söndag kväll. Vi fick en trevlig resa som jag kommer skriva om i flera inlägg, men först lite historia och information om Estland och Tallinn:

En brokig historia

Tallinn är en modern och livlig stad med en rik historia som kan beskådas genom de välbevarade byggnaderna och de historiska stadsdelarna, som är en del av UNESCO världsarvslista.

Tallinns historia går tillbaka till 1200-talet då staden beboddes av ester, en finsk-ugrisk folkgrupp. Senare erövrades området av danskarna som byggde en befästning på platsen och lät bosätta sig i området. Under medeltiden växte Tallinn till en betydande handelsstad och blev en medlem i handelsorganisationen Hansan. Stadens rikedom och betydelse fortsatte att växa under 1300- och 1400-talen, och den gamla stadskärnan som vi ser idag började ta form.

Under 1500-talet bytte staden ägare flera gånger mellan danskar, tyskar, svenskar och polacker innan den slutligen hamnade under rysk kontroll i början av 1700-talet. Tallinn blev en del av det ryska kejsardömet och utvecklades till en viktig hamnstad.

Efter första världskriget blev Estland självständigt och Tallinn blev huvudstad. Staden fortsatte att utvecklas och moderniseras under mellankrigstiden, men under andra världskriget ockuperades staden av både tyska och sovjetiska trupper, vilket orsakade stora skador på stadens byggnader och infrastruktur. Efter kriget blev Estland en del av Sovjetunionen och Tallinn fortsatte att utvecklas under sovjetiskt styre. Estlands återupprättades som en självständig nation 1991 och har efter det återställt många av stadens historiska byggnader och stadsdelar.

Det var kyligt men fint i Gamla stan

Nygamla Tallinn

Tallin har många olika stadsdelar med olika uttryck. Det första man möts av i centrum är vackra välbevarade och välkända Gamla Stand. Här kan man vandra på kullerstensgator, här finns många restauranger och sevärdheter. Det är typiskt bilder härifrån som dyker upp i marknadsföringsmaterial för Tallinn och om man gör en bildsökning på nätet. Men här vill jag nog gå mot strömmen och istället lyfta fram mina två favoritstadsdelar: idylliska Kalamaja och trendiga Talliskivi.


Kalamaja

Nordväst om gamla stan, ut mot havet ligger den gulliga stadsdelen Kalamaja, med välbevarade trähus målade i klara färger, placerade i mysiga små trädgårdar. Kalamaja, som tydligen översätts som “fiskehus” var ursprungligen ett arbetarklassområde som byggdes upp under 1800-talet. I denna pittoreska miljö tar man med fördel en lugn liten promenad, kanske på väg till eller från Tallinns mest populära utflyktsmål: Lennusadam Seaplane Harbour Museum som är ett interaktivt marinmuseum för stora och små.

En mobilbild från Kalamaja med ett av alla vackra trähus

De ursprungliga trähusen har två till tre våningar och många har det gemensamt att de i mitten har ett trapphus i sten eller tegel. ag fascineras av arkitekternas varsamma arbete med nybebyggelse och renoveringar i Kalamaja. Nya byggnader har uppförts i en stil som smälter in fint med den äldre bebyggelsen. Man har använt element från de befintliga husen, till exempel layout, material och färger –  men på ett nytt sätt.

Mellan Kalamaja och gamla stan hittar vi Telliskivi Creative City, som är en kreativ och innovativ miljö för konstnärer, kreatörer och entreprenörer.

Telliskivi

Telliskivi har en rik industrihistoria och var tidigare ett område med fabriker och lagerbyggnader. Efter Sovjetunionens fall övergavs många av fabrikerna och området började förfalla. Men under senare år har stadsdelen genomgått en förvandling och har blivit en populär plats för konst, kultur och kreativt entreprenörskap.

Telliskivi bubblar av entreprenörskap, nöje och kultur. Här finns Fotografiska!

I dag är Telliskivi en livlig stadsdel fylld med trendiga restauranger, kaféer, butiker och kontor. Många av de gamla fabriksbyggnaderna har renoverats och omvandlats till konstgallerier, studio- och kontorsutrymmen, butiker och restauranger. Var och varannan husvägg är täckt med stora muralmålningar och street art. Fotografiska i Stockholm har även öppnat en filial i Telliskivi.

På lördagar hålls här en marknad där lokala hantverkare, matproducenter och konstnärer säljer sina produkter. Under sommarmånaderna anordnas även flera kulturevenemang och festivaler.

Tallinn är en trevlig utflykt “off season”.

Föregående
Föregående

Sex souvenirer från Estland

Nästa
Nästa

Smart rengöring av vattenflaskor