Smart rengöring av vattenflaskor

Använder du vattenflaskor varje eller vätskeblåsor i ryggsäckar och har svårt att hålla dem fräscha? Här kommer några tips på hur du lätt kan rengöra och desinficera dina vattenbehållare på resa.

Rengöring och desinficering utan att skrubba

Jag har nästan alltid en vattenflaska med mig i ryggsäcken. Dessutom har jag en på jobbet och en som förvaras på gymmet. Till vandringsryggsäcken har jag vätskeblåsor från Camelbak och Osprey. I min campervan har jag en färskvattendunk och en gråvattendunk. Gemensamt för alla dessa är att de är svåra att hålla helt rena, även om de för det mesta innehåller alldeles rent vatten. Här kommer några tips för snabb och säker rengöring – även om du är på språng.

Jag har vattenflasker i nästan varenda väska. Till vänster en vardagsfavorit från Mizu, till höger en mjuk flaska som passar bra i löparbälte eller midjeväska.

Rengöringstabletter

Att rengöra vattenflaskor med tabletter kan vara ett praktiskt och enkelt sätt att hålla flaskan ren och hygienisk. Det är viktigt att regelbundet rengöra sin vattenflaska för att undvika bakterietillväxt och för att upprätthålla god hygien. Flera tillverkare av vattenflaskor och vätskesystem har skräddarsydda rengöringstabletter som är avsedda att släppas ner i en vattenfylld behållare och rengöra och desinficera på ett effektivt sätt utan att man behöver skrubba.

En vanlig typ av tablett som används för att rengöra vattenflaskor är klorblekmedeltabletter. Dessa tabletter löses upp i vatten och bildar en lösning som kan användas för att rengöra flaskor och andra ytor. För att använda tabletterna, fyll flaskan eller vätskeblåsan med vatten och tillsätt en tablett enligt anvisningarna på förpackningen. Låt lösningen verka enligt instruktionerna och skölj sedan noggrant med rent vatten. Är det möjligt att få ner en flaskborste eller diskborste och skrubba runt lite är det ju alltid att föredra.

Det finns också andra typer av tabletter som kan användas för att rengöra vattenflaskor. Vissa tabletter är tillverkade av aktiva enzymer som bryter ner organiskt material, medan andra innehåller syror som kan ta bort kalk- och mineralavlagringar från flaskor. Det är viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen noggrant och följa dem noga för att säkerställa en effektiv rengöring.

I löparryggsäckar finns det för det nesta ett vätskesystem på 1,5-2L

I mina vandringsryggsäckar från Osprey sittter förstås ett (svårdiskat) vätskesystem

Skräddarsydda lösningar för flaskor – tried & tesee

Skräddarsydda alternativ

Tillverkare av populära vattenflaskor och vätskesystem, t.ex. Hydroflask, SIGG och Camelbak säljer speciella rengöringstabletter, till exempel:

Tankrengöring för campervans

För campervans och husbilar med integrerat system eller hemmabyggen med lösa 20-25L-dunkar behöver man i regel större mängd rengöringstabletter, det är förstås också enklare att alltid ha med sig i bilen. Mina tankar rengörs med BioCool Clean My Water Tank. (180 kr för 50 tabletter). För att rena vatten som ska drickas kan man använda Bio Cool Purify my Drinking Water (200 kr för 150 tabletter).

Smart lösning på resan

Rengöring för tandproteser – finns övrerr

På resa är det inte alltid så lätt att hitta rengöring – och det är inte så smidigt att resa med flaskborste – och så länge det går blir det till att skölja med vatten. Men det finns en rengöringsprodukt som brukar finnas på apotek världen över och som fungerar lika bra som de skräddarsydda tabletterna: rengöringstabletter för tandproteser.

Det kanske låter lite märkligt, men de fungerar ju enligt samma princip. Dessutom är de väldigt billiga, till exempel kostar 32 tabletter endast 35 kronor på Apohem.

Och det är klart att även diskmedel fungerar, men det brukar krävas lite skrubbande.. Bikarbonat är också en vanlig tillsats i rengöringstabletter, så hittar du det i pulverform i butiken kan du testa de.t

Föregående
Föregående

Långhelg i Tallinn

Nästa
Nästa

Ljusstarka vidvinklar för Nikon Z