Solskydd - på resa och till vardags



Nu är solen äntligen här! Men hur ska du tänka med solskydd? Hur mycket bör du smörja in dig, hur ofta – och med vad? Här kommer fakta om solskydd för resa och vardag.

SPF, UVA, UVB – hur ska jag tänka?

På 80-talet var det inte ovanligt att solsugna smörjde in sig med ”sololja” för att intensifiera solens strålar. Om en fyra år gammal flaska solkräm plockades fram ur badrumsskåpet stod det kanske ”Solskyddsfaktor 8” eller liknande på den. Inte för att jag minns att vi brände oss så ofta, men det var inte så mycket prat om att solen är farlig. På vintrarna köpte vi klippkort till solarier på stan eller passade på att sola en halvtimme efter träningen. En svag doft av bränd hud kändes exotisk och lyxig.

Annat är det idag, när vi vet mer om solens skadeverkningar. Solarierna är nästan utrotade, och på solkrämstuberna står det nu SPF30 och SPF50. Själv har jag blivit bättre och bättre på att smörja in mig, förståndet har väl ökat med åren. Dessutom känner jag flera som drabbats av solskador, både rent kosmetiska och sådana som utvecklats till malignt melanom. Solen må vara skön, men måste avnjutas med lite förstånd. 

Men måste jag ha solskydd varje dag?

Större delen av året lyser solen inte på oss, varken speciellt starkt eller länge. Och du behöver inte bli nervös om du inte har solskyddskräm på dig en mörk dag i november. Men det behövs faktiskt oftare än du tror. SPF (solskydd) skyddar oss mot strålar som kan orsaka hudcancer. Och om du är intresserad av att bevara ditt ungdomliga utseende (och slippa hyperpigmentering) så finns det stora poänger med att använda SPF året om. Alldeles speciellt om du reser till varmare breddgrader, förstås. Oavsett om du har en mörk eller ljus hudton. 

Vad är egentligen SPF?

SPF står för Sun Protection Factor, och är en beteckning på en produkt som skyddar mot två av solens stråltyper: UVA och/eller UVB:

  • UVB är det du kanske främst tänker på när det gäller solen. UVB-strålarna är de man blir ”solbränd” av. De tränger inte så djupt ner i huden.

  • UVA är strålar som tränger djupt ner i hudens alla lager och kopplas till uppkomst av hudcancer

Alla solkrämer skyddar inte mot både UVA och UVB. Du behöver leta efter produkter som är ”broadspectrum”. Nivån på UVA-skydd rekommenderas vara minst 1/3 av det skydd som anges som UVB-skydd och produkter med UVA-skydd märks med ordet ”UVA” i en cirkel.

Glöm inte solskyddet! Bild: Matheus Vinicius / Unsplash

Hur hög solskyddsfaktor bör jag välja?

Det beror lite på hur länge du tänker vistas utomhus eller i en miljö med solljus och hur solkänslig du är. Och hur starka är solens strålar? Den faktor som står angiven på en produkt, till exempel SPF30, anger hur mycket av strålningen som filtreras bort. SPF 30 släpper igenom 1/30 (en trettiondel)  av UV-strålningen och blockerar ca 97% av UVB-strålarna. SPF50 blockerar 98% av UVB-strålarna.

En vinterdag i Sverige behöver du inte smörja in dig med SP30 över hela kroppen, men är du på garden party mitt i sommaren är det en god idé. Personer med känslig och ljus hud (och barn!) bör sikta på SPF50 när de vistas utomhus, även om det är molnigt eller skugga

Tänk på att det bästa solskyddet är att också undvika att befinna sig i stekande sol. Sök skugga när solen står som högst, bär mer täckande kläder och lägg till en solhatt. Men för oss som tränar mycket och har svårt att klä sig efter solen är solskyddsprodukter ett fantastiskt sätt att skydda sig. 

Och ja, du blir brun, fastän du smörjer in dig med hög SPF. Skillnaden är att din färg blir jämnare, den håller längre och din hy mår bättre .

Glöm inte solhatten!

Hur ofta ska jag smörja in mig?

Ska du vara ute i solen behöver du smörja in dig på nytt ungefär varannan timme – solskyddet bryts ner och nöts bort av att vi blir varma, av aktiviteter och bad (även om skyddet är vattenresistent). 

Det här med att smörja in sig igen efter två timmar är inget hittepå – det är Läkemedelsverkets rekommendation. Är det svårt att komma åt att smörja in sig extra under dagen är det perfekt att satsa på en krämprodukt på morgonen och sedan använda solskydd i sprayform att bättra på med!

Och du, använd rikligt med produkt! Var också extra noga med områden som utsätts för direkt sol, såsom näsa, dekolletage, öron och – om du har väldigt tunt hår – skalpen. 

Men räcker inte en dagkräm med SPF?

Vanliga dagcremer och foundations har ofta SPF, vilket möjligtvis räcker för din vardag – men inte om du ska vara i solen. Trots hög SPF så skyddar den inte lika bra – främst för att mängden är för liten. Solkräm behöver du ca en tesked av för att den ska skydda. Så mycket foundation tror – och hoppas – jag att du inte använder.  

Solskydd behövs även till vardags – här Nivea Luminous630 Day Fluid SPF50

Använd inte solkräm för kroppen i ansiktet

Det är lätt att försöka effektivisera det här med solkräm, och så smaska på vanlig solkräm i ansiktet. Alltså det solskydd du har på kroppen. Men det är kanske ingen toppenidé, speciellt om du har fet hy. Kroppsprodukter kan täppa till porer, och så får du stå ut med acneutbrott och utslag istället för att glida runt med en hälsosam solbränna.

Hållbarhet för solskydd

Jag har massor av solskydd kvar från förra året, funkar den? 

Nja, det är nog bäst att köpa nytt solskydd, i alla fall varje år. På förpackningen brukar hållbarhetstid anges, men eftersom vi gärna släpar runt på solprodukterna på stranden och i värme så är det inte säkert att den tiden går att lita på. Är du osäker: lukta på innehållet och känn på konsistensen. 

Gå inte på myter om att solskydd är farligt

Solskyddsprodukter innehåller ofta en kombination av fysikaliska och kemiska ämnen som filtrerar UV-ljuset. 

Alla känner vi någon som smörjer in sig med allt från kokosolja till hallonsaft för att det är ”naturligt solskydd” och inte innehåller kemiska filter. Gå inte på den lätta. De solskydd som säljs på svenska apotek är säkra att använda och innehåller inta hälsoskadliga ingredienser. Och kokosolja skyddar inte mot varken sol eller cancer. 


Alla inlägg om solskydd hittar du här:

Föregående
Föregående

Lotion, kräm, spray och mousse – solskyddsprodukter för resa och vardag

Nästa
Nästa

Så lyckas du med resereportage – del 2