Los Angeles, koreansk film och nyhetsbrevets återkomst
Årets första måndagslänkar är här! Just nu är det svårt att resa men här kommer tips om film, bloggar och artiklar för dig som vill planera – eller bara resa i tanken.
Ja, det är inte bara årets första måndagslänkar, utan premiär för ett helt nytt bloggkoncept för mig: En gång i veckan ger jag tre tips med länkar till reserelaterat material som jag tycker är sevärt – eller läsvärt. Idén till måndagslänkar fick jag från Peppe Öhman , en av mina favoritbloggare som också leder ett kvinnligt nätverk – Friday Lab – som numera är en stor del av mitt liv. Varje vecka delar hon med sig av läsvärda artiklar och annat under vinjetten “fredagslänkar”. Helt fräckt lånar jag idén, men kände att måndagar är den dag då jag själv mest famlar efter inspiration. Så here goes:
Veckans blogg - Peppe Öhman!
Ja, varför inte börja med Peppe som bloggtips? Inte minst eftersom Jeanette “Peppe Öhman” sedan 2013 bor och jobbar i LA sedan många år tillbaka och sitter på otroligt många tips om den stora staden i väster. Faktiskt så mycket att hon skrivit en reseguide på Karavan förlag: Mitt Los Angeles.
Och det var så vi träffades. Jag var ledsen och trasig efter en tid med många privata bakslag, hade precis tagit över podden själv och fick plötsligt ett infall, bokade en snabb tur & retur-biljett till LA och bad om att få intervjua Peppe i podden. Resultatet kan du förresten lyssna på i de flesta poddspelare eller här, på Poddtoppen.
Jag hade läst hennes blogg ett tag och lyssnat både på Magnus & Peppes podcast och litteraturpodden Mellan raderna (som hon gör med Karin Jihde) och visst var jag lite starstruck och darrig i knäna när jag plingade på ytterdörren på Montana Avenue i Santa Monica.
Nu är vi lite närmare än så, mycket tack vare nätverket Friday Lab som Peppe driver tillsammans med Marianne Norrgrann på Grand Nord. En dröm vore att få bo och jobba i LA men jag får nöja mig med att läsa om livet over there i Peppes blogg som tidigare hette Livet & LA men som nu finns på bloggportalen The Way We Play: Peppe Öhman!.
Veckans kultur: mästerlig koreansk film!
Jag har egentligen aldrig varit sugen på att åka till Korea. Kina och Japan har legat högre upp på listan (och tyvärr har jag inte hunnit till Japan ännu) men det var ack så nära att det blev en reportageresa dit för en tidning 2017, året innan OS i Pyeongchang.
Men nu har jag ägnat några kvällar åt att leta upp internationella filmer (någon mer än jag som är trött på streamingtjänsternas dåliga utbud?) och fastnade för den koreanska regissören Bong Joon-ho som 2019 släppte dramakomedin Parasit, “En avancerad kombination av komedi, thriller, satir och skräck. Berättelsen följer en familj från enkla förhållanden som på ett utstuderat sätt nästlar sig in i en förmögen familjs liv genom anställningar, förfalskningar och påhittade personliga relationer (Wikipedia)” :
Parasit gav mersmak (sic!) och kvällen efter såg vi en av Bong Joon-hos tidigare filmer, skräckfilmen The Host (2006). Också mycket sevärd, om än lite märklig.
The Host såg vi via Cineasterna. Parasit finns att se på flera tjänster, bland annat C-more.
Läs mer om hans filmer i den här artikeln på Café!
Nyhetsbrevens återkomst
Instagram och Tik Tok i all ära. Det är kul att uttrycka sig med film och bilder – och det är fängslande att titta på. Men nu läser jag på flera håll att bloggandet, skrivandet är på frammarsch igen. Inte som en retro-grej direkt, utan kanske som en motreaktion mot att allt ska gå så snabbt och vara (kan vara) “ytligt”.
Det finns uppenbarligen ett behov av att ta in information lite långsammare, och komma djupare in i ämnen. Och som en SEO-proffset Jennifer Sandström förklarade för mig häromdagen när jag intervjuade henne för en artikel:
“Instagram är säkert jättebra för många när det gäller att nå fram, men man ska veta att man lagt allt innehåll på en kanal som vi inte vet hur länge den kommer att vara kvar. Är man intresserad av att göra ett mer beständigt avtryck och äga sin information är det bättre att publicera på en plattform man har större kontroll över, till exempel en blogg”.
Även reportage och längre storys i media har fått en uppsving, ett exempel är Vagabonds bästsäljande specialtidning Tågresor. Där får till och med själva resan ta längre tid. Och en annan favorit: Magasinet Filter, publicerar ständigt långa, välskrivna artiklar.
Så kommer vi till nyhetsbreven som nu ökar i popularitet. Och då menar jag inte alla de där irriterande mailen man får när man råkat beställa något på en webbutik och glömt att kryssa ur rutan “jag vill ha mer information”. Substack är en plattform för nyhetsbrev som har mer än 100 000 betalande medlemmar. Alla prenumerationer kostar dock inte så det kan vara värt att botanisera lite här.
Om man till exempel är intresserad av resor finns dessa nyhetsbrev i listan under sökordet “travel” och här vill jag specifikt lyfta en favorit: Stuart McDonald från Travelfish weekly newsletter vars senaste nyhetsbrev bland annat inkluderar en gigantisk lista med rekommenderade böcker och – förstås - en lista på de bästa rese-nyhetsbreven.