Det blir en kurs i vår!

Kunskap är ingen börda att bära och prylar känns SÅ 2020. Låt oss börja det nya året med framtidstro och nya färdigheter. Jag tycker det är självklart att julklappen – eller nyårspresenten – till dig själv eller dina närstående är en onlinekurs!

I förra inlägget om årets julklappar spådde jag att det här med prylar inte riktigt känns som rätt sätt att ladda för 2021. Visserligen har 2020 varit det år då näthandeln fullkomligen exploderade, men hur mycket grejor kan vi egentligen köpa på oss för att döva saknaden efter socialt umgänge och de resor vi sett fram emot?

Populära kursplattformar

2020 var året då kursplattformar formligen växte upp som svampar ur jorden. Visserligen kan man inhämta en del kunskap från entusiaster på YouTube, men många har insett att det går att göra pengar på kunskap. Därför har sajter som UdemySkillshare, Domestika och Coursera snabbt fyllts med innehåll. Den plattform som funnits länge internationell som Lynda.com heter nu LinkedIn Learning.

I Sverige har vi Moderskeppet som nu har några år på nacken. En svensk sajt som jag nyss hittade via Vagabond var Coursio. Som sagt, det växer som … ogräs? Det är i alla fall väldigt varierande kvalitet därute:

Varierande Kvalitet

Det finns visserligen en del bra att hämta online, men av erfarenhet är det VÄLDIGT varierande med kvaliteten. Det är visserligen bättre än YouTube, men man får vad man betalar för. Många kurser på t.ex. Udemy är kraftigt rabatterade, och det säger sig nästan självt att en självstudiekurs med 60 avsnitt som kostar 19 USD (och som sägs ha kostat det mångdubbla) inte är lika bra som en som går över 12 veckor och kostar 399 USD. Sajter som Skillshare och Moderskeppet fungerar istället enligt en streamingmodell som t.ex. Spotify eller Netflix, det vill säga att du betalar ett fast pris varje månad och kan gå hur många kurser som helst. Även där är kvaliteten varierande.

Den här demokratiseringen av utbildningsprocessen innebär att vem som helst som kan spela in sin skärm och prata om ett projekt kan sälja en kurs – oavsett om personen har relevant yrkeserfarenhet och utbildar på ett sätt som gör kunskapen praktiskt användbar eller om personen har ett pedagogiskt upplägg. 

Jag är själv lärare i fotografi och retusch på professionell nivå (yrkeshögskolor, högskolor och skräddarsydda kurser för företag) och tyvärr har jag råkat på många kurser som lär ut tekniker som möjligtvis fungerar på hobbynivå eller instagram – men som skulle bli katastrof i ett skarpt läge inför en kund. Tyvärr är det svårt att avläsa före man gör kusen.

Bild: Priscilla Du Preez / Unsplash

Bild: Priscilla Du Preez / Unsplash

Kolla betygen och läs recensioner

Oavsett kurs och plattform, läs betygen och recensionerna ordentligt innan köp. Kolla upp vad läraren själv har åstadkommit i branschen (det finns många ”lärare” som inte har en aning om vad som är ”best practice” inom ett område). Läs recensionerna noga, vilka är det som gett feedback? Är det elever som har samma erfarenhetsnivå och förväntningar som du har?

De senaste veckorna har jag fått stora mängder reklam om dyra fotokurser som tyvärr i de flesta fall visar sig drivas av bubbliga entreprenörer utan kunskap – men som har ett uppenbart intresse av att tjäna pengar på att lära ut allt från bebisfoto och selfiefoto till ”så blir du framgångsrik på sociala medier”. Här tycker jag nog att det är bättre att söka sig till exempel Fotografiska.

En bra kurs ska göra dig bättre – inte bara vara uppmuntrande. En klapp på axeln kan du få av dina kompisar.

Prova kursen - om möjligt

Om det är möjligt, titta igenom en provbit av kursen innan du bestämmer dig. Allra bäst är förstås att gå en kurs där självstudier kompletteras med one-on-one handledning och personlig feedback. Detta gäller förstås många kreativa inriktningar, såsom skrivarkurser och kurser i foto- och design. Dessutom är det bra att få feedback på processen, inte bara slutresultatet. Det är en lyckad process som borgar för framtida framgångar.

Sedan behöver ju inte alla kurser leda till något mer, och behöver inte handla om att vässa en färdighet för yrkets skulle. På Skillshare har jag till exempel lärt mig att vika dumplings och sticka en halsduk. Då är det kanske inte krisigt om kursen inte är 100%.

Studera var du än är. Bild: Andrew Neel / Unsplash

Studera var du än är. Bild: Andrew Neel / Unsplash

Ge bort en kurs!

Ja, det blev en liten utvikning där, med kurserna. Allt är inte guld som glimmar. Men jag tänkte ändå rekommendera att köpa en kurs till någon i julklapp. Kunskap är ju ingen börda att bära! Och det behöver ju faktiskt inte vara en julklapp. Du kan ge en kurs till dig själv eller någon annan i nystartspresent inför nyåret 2021!

Sökordsoptimering (SEO)

Själv ska jag gå en grundkurs i sökordsoptimering (SEO) i vår. Dels för att jag själv behöver det här i bloggen och dels för att få ökad synlighet för mitt företag Sara Arnald AB. Kursen hålls av Jennifer Sandström, en toppenperson jag lärt känna genom nätverket Friday Lab. Det är en kurs som inte bara är en självstudiekurs, utan inbegriper digitala träffar, mejl, uppgifter och exempel – och en privat Facebook-grupp som ger ett nätverk att fortsätta utvecklas i. Kursen börjar 1 Mars 2021 och mer info finns här!

Att skriva och fotografera för resemagasin

Har du lyssnat på mitt avsnitt där jag intervjuar min fotografkollega Johan Marklund om hur det är att arbeta med resefotografi? Visst blev du lite sugen, samtidigt som det kanske blev klart att det behövs en del kunskap förutom ren fotokunskap för att kunna producera gångbart material? Då kan du kika på Vagabonds kurs i resefotografi som finns på nybörjar- och fortsättningsnivå här. Lärare är Pernilla Sjöholm och Marcus Westberg. 

Vagabond erbjuder också kurser i att skriva resereportage. Erfarne journalisten och Vagabond-grundaren Per J Andersson delar med sig av skrivhemligheterna för framgångsrika personliga resereportage som berättar på ett dramatiskt sätt. 

Lär dig ett nytt språk!

Sist men inte minst vill jag tipsa om språkkurser. Språk är verkligen något magiskt som tyvärr blir svårare att lära sig med åren… men skam den som ger sig! Visst är det roligare att resa när man kan grunderna i ett språk? Det är så mycket lättare att komma en kultur in på livet och känna sig hemma på en plats när man försöker kommunicera med lokalbefolkningen. Oavsett om du beställer en kaffe på Sicilien eller vill pruta lite på en halsduk i Thailand. 

Är du seriös med att lära dig ett nytt språk – eller förbättra kunskaper i ett språk du redan behärskar – finns det massor av kurser inom högskola och universitet att söka. Dessutom kan du – med eller utan att resa – lära dig språk på kvällskurser och via institut som Instituto Cervantes (spanska) och Goethe-Institut (tyska). På Goethe i Berlin har jag själv pluggat tyska, och när coronan släpper kommer jag åka en gång till, denna gång till München.

Men här i inlägget vill jag lyfta fram två enkla tjänster som faktiskt gör skillnad, även om du bara har några minuter här och var:

  • Duolingo finns som app och har snabba, smarta små lektioner som tar tio minuter om dagen. Kanske inte den bästa appen för att förstå grammatik, men gör under för ordförrådet. Sa jag förresten att ”cinturo” betyder bälte på spanska? Jag lärde mig det alldeles nyss!

  • Babbel, finns som websida och app på telefonen. Kräver lite mer engagemang än Duolingo men ger också mer komplett kunskap.

Föregående
Föregående

Los Angeles, koreansk film och nyhetsbrevets återkomst

Nästa
Nästa

Årets julklapp?