Campa och tälta i Europa

Vi svenskar är i och med allemansrätten bortskämda vad det gäller att kunna tälta eller campa “i det fria”. I många av Europas länder är det inte lika lätt. Men hur tar man reda på vad som gäller? Och varför gäller inte allemansrätten husbil eller campervan?

Med tält, campervan eller husbil i Europa

Jag är van att tälta, det är en del av mitt jobb. Ena veckan slår jag upp tältet i svenska fjällen, för att i nästa vecka slå upp det på en ö i Stockholms skärgård eller på en berg i Squamish, Kanada. Men det är ju klurigt att veta var man får och inte får tälta. I Sverige gäller allemansrätten och den är generös och lätt att förhålla sig till. Ute i världen är det svårare. När jag och Karin Wallén gjorde ett vandringsreportage i polska och slovakiska Tatras blev det ett blankt nej för tältet (tur att vi kollade innan), i nationalparken var man tvungen att sova i stugor.

Därför blev jag mycket glad när jag hittade den tyska sajten Caravanya, som listar vad som gäller i alla europeiska länder (det verkar vara på väg information för övriga delar av världen, men än så länge är det bara Europa). Regler och bestämmelser för tält och camping i fordon är många, i de flesta länder är det t.ex. inte tillåtet att slå upp tält utanför angivna platser, ibland är det heller inte ok att sova ute under bar himmel.

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss att kunna få röra sig fritt i Sveriges natur. Du kan röra dig på annans mark utan att behöva fråga om lov, för till exempel löpning, klättring, paddling eller vandrar. Men med allemansrätten följer krav på hänsyn till naturen och djuren. En grundregeln är att bruka allemansrätten med förnuft. “Leave nothing but footsteps”.

Husvagn, husbil och campervan i Sverige

Kanske tänker du att allemansrätten också gäller fordon? Vid fricamping med husvagn eller husbil/canoervan är möjligheterna mer begränsade. Terrängkörningslagen innebär att det inte är tillåtet att köra i terräng, till exempel. stränder, hagar, skog, och parker. Det är också tillåtet med parkering i omedelbar anslutning till väg, och det är tillåtet att köra på skogsbilvägar. Vill du övernatta på en rastplats kan du som längst stanna i 24 timmar. På helger får du stå kvar till nästkommande vardag. Om lokala regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

Tänk också på att övernattning i fordon inte är detsamma som camping. När du står över natten på till exempel en parkeringsplats bör du undvika att fälla ut markisen och/eller ställa ut bord eller stolar.

Foto: Tommy Lisbin, @tlisbin, via Unsplash

Foto: Tommy Lisbin, @tlisbin, via Unsplash

Förutom att man via en karta kan söka upp information för olika länder finns också allmän information och råd om hur man bäst tar sig runt i Europa, hur man packar och vad man i allmänhet bör tänka på vid camping och wild camping (dvs tälta eller sova i husbil utanför angiven plats). Hemsidan listar också eventuella restriktioner under coronatider.

Via kartan kan du se var det är tillåtet (grönt), delvis tillåtet (gult) och otillåtet (rött) att sova i tält utanför angiven plats. Listan ger fler detaljer om hur varje land fungerar, vilka eventuella böter man kan få, samt hur aktuell informationen anses vara.

Caravanya finns också som app där man “on the go” kan söka efter platser där det är tillåtet att tälta eller ställa upp sin campervan.

Hitta informationen enkelt via kartan.

Hitta informationen enkelt via kartan.

Föregående
Föregående

Reseförsäkring i osäkra tider

Nästa
Nästa

Reseadapters – smarta tips!