Reseadapters – smarta tips!

Numera reser vi med massor av tekniska prylar som behöver elektricitet. Här får du tips om hur du smartast laddar dina prylar på resan.

Jag är inte ensam om att krångla med adapters varje gång jag ska resa. Numera har vi alla mängder av prylar som ska laddas varje kväll på hotellrummet. Det är laptops, telefoner, läsplattor, högtalare, kameror och e-boksläsare. Reser vi med sällskap är det antagligen dubbelt så många saker som vi måste hitta eluttag till.

Första problemet är alltid att veta vilken typ av adapter som behövs. En sak jag lärt mig efter att ha rest i många år är att många länder har flera parallella system för eluttag och de kan till och med vara representerade i ett och samma rum eller hem. Det kan hända att det är äldre och nyare system i bruk samtidigt – eller att olika typer av anslutningar kräver olika stickproppar.

Beroende på vilken typ av elektrisk tingest du vill plugga in behöver du ha lite koll på till exempel vilken spänning den är gjord för och om stickkontakten är jordad eller inte.

De flesta saker vi har med oss är möjliga att använda både i 220-240V-uttag och 110-125V-uttag (t.ex laptops, telefonladdare mfl), men om så inte är fallet måste du eventuellt också hitta en adapter som inte bara ändrar stickkontakten utan också konverterar spänningen. Kan du ladda via USB är det oftast ännu lättare att hitta möjligheter att ladda – och du behöver inte tänka på konverteringen.

Välj en adapter som går att använda i många länder, inte en som endast är för t.ex. USA. På så sätt slipper du att köpa flera olika, och råka få med dig fel. Det finns adapters att köpa i elaffärer och på till exempel Clas Ohlson eller Kjell & Co. Fråga personalen om råd om  du är osäker på vilken du ska köpa.

006538.jpg

För att veta exakt vilka adapters jag behöver ta med mig brukar jag söka på nätet efter uppdaterad information. Det är ganska lätt att hitta sidor som beskriver detta, men en som är enkel att använda med listor, bilder och illustrationer är Worldstandards.

Vill man ha riktigt detaljerad information om samtliga typer finns det en bra lista hos Wikipedia.

Om du glömt adapter och kommer fram till ett resmål är mitt tips att gå till en större stormarknad/matbutik eller i nödfall en diversebutik/närbuti, t.ex. Boots eller 7Eleven. Där kan du oftast köpa enklare adapters till ett billigt pris. Det är ingen idé att köpa på flygplatser eller butiker som riktar sig mot turister, de tar tyvärr många gånger ut överpriser.

Bor du på hotell kan du säkert låna en adapter tillfälligt i receptionen. Förutom att vissa hotell tillhandahåller den servicen brukar många hotell ha en hel samling av adapters som tidigare gäster har glömt. Många nyare hotell och hostels har också t.ex. USB-uttag vid sängen eller i anslutning till telefon, tv eller klockradios.

Köp inte för många adapters, det är helt onödigt. Ta istället med ett europeiskt grenuttag så löser du problemet med att ha många anslutna apparater. Den här från Jula, till exempel, är ganska kompakt och har förutom fyra jordade uttag även två USB-uttag.

Tänk bara på att du inte kan belasta ett grenuttag med flera apparater som tillsammans innebär ett högt effektuttag, t.ex vattenkokare, hårstylingverktyg mm. Grenuttaget från Jula här ovan, t.ex. har en maxbelastning på 3500 W. Kontrollera din utrustning och dina adapters. Att ansluta för många apparater till samma vägguttag kan förstås också innebära att en säkring går.

Naturligtvis måste man också vara försiktig med elektricitet och vatten, så dra aldrig sladdar till badrum eller ladda något i badrummet.

Jag brukar också alltid ha med mig en eller flera powerbanks (se flera bra här hos Kjell & Co), som är smidiga att ha med sig ute på stan – eller som extra laddstation för mobilen när alla uttag är upptagna. 

Föregående
Föregående

Campa och tälta i Europa

Nästa
Nästa

Dricks som försäkring