Hiking kring Kapstaden: Runt Devil’s Peak

Det finns många trevliga vandringar i Kapstaden, även om du inte har tillgång till bil. Den här turen runt Devil’s Peak tar 3-4 timmar och utgår från Kapstadens centrala delar. Rutten bjuder på fantastisk utsikt: norrut över innerstaden, västerut mot Somerset West och söderut mot Muizenberg. På vägen passerar du genom flera vegetationstyper, från Fynbos till tropisk skog med eukalyptus.

Min vandringskompis Tara spanar åt sydväst från en utsiktspunkt nära Pulpit Rock

Trevlig halvdagstur från centrala Kapstaden runt Devil’s Peak

Till startpunkten kan du promenera från Vredehoek över Deer Park eller så tar du en Uber till linbanestationen och går vidare längs vägen till platsen där leden börjar. Vid ledstarten (skylt mot Devil’s Peak) finns möjlighet att parkera bilen längs vägen eller på en gräsplätt.

Det här är ingen specifik led utan ett antal små bitar som är sammanfogade till en lagom tur runt Devil’s peak. Enligt ruttbeskrivningen (som jag gjort med appen AllTrails) ska denna vandring vara ca 11 km lång. Jag mätte själv upp nästan 12 kilometer med min klocka, men då gjorde jag också några små utflykter längs vägen, t.ex. ut på Pulpit Rock för att få fin utsikt västerut.

På väg upp i passet, utsikt mot nordväst och Lion’s Head

Första delen av rutten är den med störst sammanhängande stigning. På vägen upp från ledstarten är det typisk Fynbos, dvs låg vegetation med en hel del blommor och små buskar. Väl uppe i passet blir vegetationen mer vindpinad. Efter Pulpit Rock blir det brant och stenigt nerför i en ravin, tills du når en boardwalk av trä som går på skrå längs berget på väg nordost. På den östra sidan berget ser växtligheten helt annorlunda ut. Här skuggas berget av gigantiska eukalyptusträd och här är du skyddad mot vind och sol. Det är fuktigare och kallare på den här sidan.

På Newlands-sidan kommer du se några dammar, samt UCT (universitetet). När leden sedan viker västerut igen kommer du se ett gammal ruin (“block house”) och två gamla kanoner som förr användes som försvar. Härifrån är du på väg tillbaka till startpunkten. Klimatet blir torrare, det kan blåsa mer och det är relativt platt – endast några få stigningar för att navigera runt de utstickande delarna av berget.

På östsidan, ovanför Newlands, är vegationen annorlunda: här är det lummigt och bitvis finns trätrall att gå på

Om vädret tillåter kan du förstås också ta en topptur upp till Devil’s Peak.

Ledkarta

Som du kan se på kartan från Alltrails nedan är berget fullt av små ledstycken som går kors och tvärs på berget och dess sidor. Det är därför inte helt lätt att hitta, och alla segment är inte så väl utmärkta. Jag rekommenderar att du skaffar t.ex. AllTrails (eller Wikiloc), markerar ut den väg du ska gå och sedan stämmer av mot appen längs vägen.

Watsonior (Iris) finns att beundra längs vägen

Är det säkert att vandra i Kapstaden?

Tänk på att vädret kan ändra sig snabbt och toppen ligger ofta i molnen – ta med en varm jacka i väskan oavsett väderlek och säsong. Och glöm inte solskydd, snacks och vatten! Mobiltäckningen är god längs hela leden.

Det finns förstås faror överallt, vilket innebär att du aldrig ska vandra ensam Det är också tyvärr en risk att bli överfallen och rånad, men risken är mycket lägre på platser med få turister (risken är med andra ord mycket högre på Lion’s Peak än på Chapman’s Peak). Att du skulle stöta på någon som vill dig illa på väg upp på Chapman’s Peak är inte speciellt troligt.

För mer information om säkerhet samt telefonnummer, läs denna artikel i Cape Town Magazine.

En mobilbild från “hörnet” där leden viker tillbaka mot startpunkten

På väg tillbaka till startpunkten. I bildens högra del ser du vägen upp från Vredehoek som du kan ta om du vill gå till ledstarten. Mobilbild.

Föregående
Föregående

New York + Kilimanjaro – Podcast

Nästa
Nästa

Loppis i Kapstaden med vintage-fynd