Turismens negativa miljöpåverkan under lupp

Det pratas mycket om flygets miljöpåverkan, att vi måste hitta andra sätt att resa. Tåget är ett utmärkt alternativ, och många med mig är övertygade om att vi blir klokare och öppnare av att resa och ta del av andra kulturer. Många samhällen är också beroende av turistinkomster. Men nu finns för första gången siffror på hur vårt resande påverkar miljön – och det är inte bara flyget som är problemet.

Att flyget är en klimatbov får anses bevisat. Men hur är det med övriga aktiviteter som är relaterade till turism? Forskare från University of Sydney, National Cheng Kung University och Sydney Business School har i en artikel i brittiska vetenskapstidskriften Nature kartlagt ett antal faktorer, relaterade till turism, som påverkar miljön negativt. SVT uppmärksammade häromdagen rapporten i en nyhetsartikel som fångade mitt intresse. Just förhållandet mellan resandets nytta (vad man tjänar) jämfört med dess skador (hur mycket turismen smutsar ned) är relevant att prata om. Många samhällen är beroende av turistinkomster, men kostar det mer än det smakar?

I artikeln tittar man bland annat på klimatavtrycket från olika transporter som turister nyttjar (t.ex. taxi, hyrbilar, lokaltrafik) och de koldioxidutsläpp som är resultatet av sådant som shopping, restaurangbesök (olika val av mat), val av boende och övriga aktiviteter. 

Turismen ökar stadigt och har ett enormt ekonomiskt värde, den växer för närvarande med 4 procent per år! Men, visar det sig, den ger också upphov till en enorm miljöbelastning, enligt denna mätning står turismen för så mycket som 8 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

I SVTs artikel intervjuas Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, samt professor i humanekologi vid Lunds universitet: ”… konsumtionsvanor ser annorlunda ut när vi reser jämfört med när vi stannar hemma. Turister bidrar till ökat matsvinn och väljer att äta kött i högre utsträckning, berättar han. Turister väljer också att åka taxi oftare än att ta kollektivtrafik.”

28556b09f004119fb01dc394_rw_1200.jpg

Här är det nog många, inklusive jag, som kan känna igen sig. Är vi inte lite sämre på att göra bra val när vi är på semester? Vi återvinner inte alltid vårt skräp (eller kan lita på att det görs åt oss), vi smörjer kråset med delikatesser som inte alltid är de mest klimatsmarta alternativen, vi shoppar lite för mycket och många väljer att nyttja taxitjänster.

Själv är jag väldigt förtjust i lokaltrafik och åker mer än gärna tunnelbana och tåg på resmål, jag tycker att det är bekvämt och intressant och oftast ett snabbt och smidigt sätt att göra sin sightseeing (och spana på folk). Men jag blir lika trött varje gång jag kommer till ett resmål där det inte finns ett ordentligt utbyggt transportsystem till och från flygplatsen. Man tycker att det 2018 borde vara självklart att man kan välja ett klimatsmart sätt att ta sig dit och tillbaka. Där kan man ju säga att tåget vinner på alla fronter: på räls kommer man nästan alltid till stadens mittpunkt!

Föregående
Föregående

Allt du behöver veta om solskydd

Nästa
Nästa

Naturist, javisst?