Test: JBL Go 3, portabel högtalare

Ett klockrent köp om du vill ha en näst intill oförstörbar högtalare med fint tryck i basen, lång räckvidd och bra portabilitet. En backpackerfavorit som lika lätt hittar sin plats i rullväskan!

Jag reser oftast ensam, och det innebär att jag sällan prioriterar plats för någon typ av musikmaskin i packningen. Det räcker gott med telefonen och ett par bra lurar. Men ibland vill jag ha radion eller en spellista i bakgrunden när jag sitter och jobbar hotellrum – eller ligger på stranden. Ibland tar jag med mig någon liten USB-högtalare men jag blir ofta trött på att de har kort batteritid, dålig mottagning, att de tar stor plats eller har burkigt ljud.

Att JBL har en snygg, tålig och portabel Bluetooth-högtalare – JBL Go 3 – fångade mitt intresse. Dags för en recension!

JBL har länge producerat tåliga Bluetooth-högtalare i en mängd olika storlekar. Nu i höst kom tre nya modeller, Xtreme 3, Go 3 och Clip 4. Något stort boombox-monster orkar jag inte resa med, alltså valde jag mellan Go 3 och Clip 4. Båda är gjorda för att vara portabla och motståndskraftiga mot damm och vätska, dessutom modern och peppig design som inte direkt osar minimalism. Clip 4 har dessutom en integrerad karbinhake och längre batteritid – men prislappen på runt 700 kr tycker jag var i mesta laget. Alltså föll valet på lillebror Go 3. Och vad är detta för litet underverk?

Peppiga färger - om man vill

IBL Go 3 finns i ett antal olika färgställningar på högtalare, logotyp, kontroller och fäste. Jag valde förstås den mest diskreta (inte konstigt då 90 % av alla mina prylar och kläder är svarta och gråa). Vill man hitta den lätt är kanske röd eller rosa är ett bättre val.

Lång räckvidd

Bluetooth 5.1 är självklart för alla nya BT-produkter (nu finns även 5.2 för vissa produkter, men 5.1 är också bra). Och vari ligger skillnaden mellan Bluetooth 5.x mot 4.x? Jo, räckvidd på upp emot 200 m (jämfört med ca 10 m) och mycket lägre strömförbrukning. Idag finns helt enkelt ingen anledning att köpa en Bluetooth-pryl som inte har 5.x.

Någon bruksanvisning behövs knappt, det är bara att tuta och köra. På och av-knapp, knapp för BT-parning, play-knapp och volymknappar.

Lagom liten

Högtalaren väger strax över 200 gram och det tycker jag man kan unna sig på resa. Den går att fästa i en rem, hänga på en krok eller en extra karbinhake om man vill hänga den på utsidan väskan. Ena långsidan är och den stora logotypen gummerad, vilket innebär att den står stadigt och inte glider iväg, oavsett hur man väljer att placera den.

Naturligtvis har jag hunnit tappa den i golvet ett flertal gånger, av rent slarv. Dessutom har den behandlats oömt vid uteträningar i leriga förhållanden. Men den har hållit för allt, och detta beror förstås delvis på IP67-märkningen:

IP67

IBL Go 3 är märkt ”IP67”, vilket är en internationell standardbeteckning på hur den står emot vätska och damm. IP utläses ”Ingress protection” eller ”International Protection”, men på svenska säger vi ”kapslingsklassning” och är en standard för en produkts tålighet mot vätska (vatten) och fysiska partiklar (damm).

Storleksjämförelse: min Samsung S20 till höger.

Storleksjämförelse: min Samsung S20 till höger.

Det finns en mängd olika IP-klasser och generellt är ett högre tal bättre, men siffrorna läses var för sig. Den första siffran beskriver i vilken grad (0-6) enheten är skyddad mot fysiska partiklar. Den andra siffran beskriver hur vattentät den är på en skalla från 0 till 8. Finns det ett X i beteckningen innebär det inte att den inte är skyddad alls, utan att den inte är testad för det.

IP67 är helt dammtät (inga partiklar kan komma in i produkten) och nästan vattentät, mer specifikt: den är vattentålig och ska överleva i 30 minuter på en meters djupt vatten.

Således är IBL Go 3 alltså en perfekt kompis att ha hängande utanpå strandväskan eller liggande på marken bredvid dig. Jag har min i ytterfacket på min ryggsäck eller i min fotoväska och är inte så bekymrad över smuts och skräp som kan komma åt den.

Effekt och batteritid imponerar

Go 3 ska kunna spelar fem timmar på en laddning, och det stämmer, förutsatt att man spelar på låg volym. Föga förvånande drar den mer när volymen dras på. Inget som jag skulle göra i vardagslag, men om man till exempel kör ett träningspass i parken på högsta volym är det nog läge att ha med en powerbank att fylla på med. Och apropå laddning så är det toppen att Go 3 har USB-C, jag är så trött på alla prylar som fortfarande envisas med mikro-USB.

Ljudkvaliteten är bra, förutsatt att du inte är hifi-entusiast som vill höra Radiokörens minsta andhämtning, men för målgruppen reslystna med önskan om lite partymusik är den utmärkt.

Är Go 3 ett bra köp?

Jag tycker att det här är ett klockrent köp om man vill ha bra tryck i ljudet till relativt liten packvikt och -volym. Go 3 känns närapå okrossbar och ett plus är att den går att hänga på väskan eller på en gren. Är du inte priskänslig skulle jag nog snegla på Clip 4, vilken har hela 10 timmars uppspelningstid till ungefär samma vikt som Go 3. Dessutom med praktisk karbinhake, alltså än mer portabel.

Direkt billig är den inte, men relativt prisvärd – om batteriet håller över tid.

Föregående
Föregående

Stora Turismpriset 2020

Nästa
Nästa

Dröm nu, res sen!