Att flyga drönare på resa

Skulle du gärna vilja ha lite mer spännande utsiktsbilder på dina resor? Om du har full koll på tillstånd att flyga - och spridningstillstånd för filmer och bilder – så kanske en drönare är något för dig. I alla fall om du har plats i väskan och cirka ett kilo packvikt till övers för ett flygande underverk som är lätt att komma igång med. Men vad är det som gäller när man flyger drönare?

Förutom att fotografera, filma och resa har jag ett uppdrag som skribent för Fotosidan, för vilka jag testar olika typer av utrustning som har koppling till området foto och film. Fram tills att jag la vantarna på DJI Mavic Air 2 hade jag näst intill ingen erfarenhet av drönare, förutom att jag ofta irriterat mig på dem på resmål. Det är inte för inte som det på många fantastiska platser i världen är flygförbud.

Dels förstås för att man stör människor och djur med sitt flygande, men också för att regelverket kring att flyga drönare är komplicerat. Dessutom är det så att det mesta av det material som filmas eller fotograferas måste godkännas av myndigheter. För att krångla till det är det förstås olika regler i olika länder. Vill du börja flyga måste du alltså först lägga tid på att läsa på om lokala regler och bestämmelser.

Här kan du läsa några värdefulla tips om att resa med drönare - och jag länkar till mitt drönartest:

Mitt test av DJI Mavic Air 2

Jag har gjort ett stort test av drönaren DJI Mavic Air 2 för Fotosidan och det finns att läsa i sin helhet på denna länk. För att läsa testet behöver du vara Plus-medlem på Fotosidan, eftersom det räknas som premiummaterial för prenumeranter. Testet finns också i tryckt form, i tidningen Fotosidan Magasin, nr 4/2020. Sammanfattningsvis skriver jag:

 
Nya DJI Mavic Air 2 har tillräckligt god bildkvalitet för att gå hem hos de flesta fotografer och är samtidigt så lätt att flyga att en nybörjare fattar galoppen inom fem minuter. Det är en allround-drönare som presterar bra [...] DJI Mavic Air 2 är en kompetent drönare att investera i om du då och då blir tillfrågad om den här typen av bildmaterial. Dock är steget upp till en DJI Mavic 2 Pro inte mer än några få tusenlappar, och då får du både större sensor och möjligheten att spela in video i Dlog-M. Trots att DJI Mavic Air 2 är relativt liten och lätt skulle jag ändå, förutsatt att 4K inte är ett måste, hellre investera i en DJI Mavic Mini för till exempel en långvandring.
asdbe.jpg
 

Regler för att få flyga drönare

I Sverige är det Transportstyrelsen som håller i reglerna kring att flyga drönare. Reglerna har ändrats över tid och nu är det dags igen. Från den 1 januari 2021 ändras reglerna, och om dessa kan du läsa på den här länken med information från Transportstyrelsen. Där finns också en guide som hjälper dig ta reda på vad som gäller för att köra drönare i Sverige.

Du får inte flyga drönare vart du vill i Sverige, bland annat får du inte flyga i närheten av flygplatser, helikopterplattor eller skyddsobjekt. På vissa platser får du flyga, men på en begränsad höjd, mycket lägre än vad drönaren har fysisk möjlighet att göra. En DJI-drönare har inbyggt programvara som kan visa en karta med begränsningar och aktivt begränsa dig när du flyger, men det är inte säkert att den informationen är uppdaterad. Du måste själv kontrollera det område du vill flyga i, och det gör du på den här drönarkartan hos Luftfartsverket.

Vad gäller i andra länder?

Lagar och bestämmelser för drönare ändrar sig ständigt, men en bra start är att kolla i den här listan som UAV Coach har på sin website. Där kan du slå upp regler i USA:s olika delstater och i många av världens länder. Det lönar sig dock att gräva lite djupare för att försäkra sig om att reglerna är uppdaterade. I vissa länder får du flyga drönare fritt, i andra måste du ha tillstånd. I vissa länder får du inte flyga alls. Vänd dig till respektive lands motsvarighet till Transportstyrelsen om du är osäker.

Får du publicera bilder och filmer?

Inget material som är taget från luften (med få undantag) i Sverige får spridas i tryck eller online, inte ens på privata sociala medier, om det inte först granskats och godkänts av Lantmäteriet – oavsett om du i övrigt följt Transportstyrelsens bestämmelser. Att erhålla spridningstillstånd kan ta någon vecka och ansökan innebär att du måste beskriva projektet samt samla ihop allt material – som kan vara många gigabyte filmer och bilder. Vid uppladdning av filer ska dessutom ett formulär fyllas i, bland annat med GPS-koordinater och fastighetsbeteckningar. Lantmäteriet har information om hur du avgör om du behöver spridningstillstånd – och hur du ansöker.

Vad som gäller för spridningstillstånd för det land du ska resa till kan du också kontrollera på UAV Coach-listan. Det är bra att vara försiktig, det är antagligen inte en trevlig upplevelse att bli anklagad för spioneri eller fara för allmänheten. Dessutom är det säkert ganska dyrt. Ta inga bilder eller spela in filmer om du är osäker.

Den här bilden har jag till exempel inhämtat spridningstillstånd för. Upperud 9:9. Upperud, Dalsland.

Den här bilden har jag till exempel inhämtat spridningstillstånd för. Upperud 9:9. Upperud, Dalsland.

Visa hänsyn

Det kan tyckas självklart, men uppenbarligen inte för alla. Jag är antagligen inte ensam om att irriteras av drönare som hovrar i luften och ilsket viner med sina propellrar över huvudet på en när man besöker en turistattraktion. På många platser världen över finns skyltar som visar på ett drönarförbud, men långt ifrån alla lyder.

Så ett råd i all välmening: var försiktig när du flyger och om du är osäker på om du får eller bör flyga – fråga. I många länder är det inte tillåtet att flyga ovanför människor, men även om det är det – spara drönarflygningen tills dess att du är ensam. Och skräm för guds skull inte djur. Många nationalparker har drönarförbud men även om en flock med får inte är “skyddade” av lagen innebär inte att du bör flyga ovanför dem.

Håll koll på drönaren – direkt

Det är fullt möjligt att flyga drönare med endast fjärrkontrollen, dvs att du navigerar helt genom att titta på skärmen (ofta används din mobil som skärm). Men tyvärr är det svårt att se exakt var och hur man flyger, så det bästa är att inte flyga längre bort än att du själv ser den från där du står. När du kraschar är det också mycket lättare att se var den råkade ut för problem.

Tillbehör som är bra att ha

Om du flyger mycket och dessutom vill flyga i starkt solljus, mitt på dagen, är det praktiskt att investera i ett set med ND-filter. “ND” står för Neutral Density och det är ett filter för drönarens kamera som, utan färgskiftning, ser till att släppa igenom mindre ljus (i olika grad, beroende på typbeteckning) till sensorn. Detta innebär att du inte riskerar att få överexponerade filmer. Vid filmning bör shutter speed ligga på dubbla frame rate (t.ex. 1/50 till 25 fps), vilket innebär att det kan vara svårt att exponera rimligt när det är mycket ljust ute. Ett ND-filter löser problemet.

Om det inte följde med en väska till din drönare när du köpte den skulle jag verkligen rekommendera en vadderad väska för att skydda din utrustning. Själv använder jag GearUp Creator Box II från Lowepro i olika storlekar, till exempel denna i storlek Large. Att använda olika wraps är också bra, om du vill transportera din drönare inuti vanliga väskor. Klassiker är wraps från Domke, men här finns också prisvärda wraps från Novoflex.

Se också till att ta med extra propellrar, det är inte ovanligt att de går sönder om man råkar krascha in i ett träd.

Batterier

Köp extra batterier och se till att ha laddare med dig, Många drönare kan bara flyga 20-30 minuter på en laddning. Reser du i bil kan det vara bra om du har en inverter för att konvertera 12V till 230 VAC – eller om du har en nyare bil med USB-uttag kan du ladda batterierna där. Ett tips är att ha flygningen färdigplanerad så att du kan utnyttja tiden i luften effektivt. Det är visserligen lätt och kul att svischa runt i luften, men tiden går fort och du vill inte få slut på batterier i förtid.

Och apropå att få slut på batterier. De flesta drönare kommer återvända till startpunkten om de får slut på batteri. Men i kallt väder håller batterierna inte alls så bra som i varmt väder, och drönaren kan gå från nästan urladdad till urladdad på så kort tid att den riskerar att störta. Så flyg bara med nyladdade batterier i kalla klimat – och förvara batterierna varmt!

Att packa batterier och drönare rätt på resa

En drönare med tillbehör är inga billiga prylar, och bara av den anledningen skulle jag rekommendera att du packar den i handbagaget. Men största problemet är faktiskt batterierna. En drönare och dess fjärrkontroll innehåller, likt powerbanks, och kameror lithiumbatterier. Det finns tydliga regler (från IATA) om vad som gäller angående transport av dessa. Bland annat är det olika regler för om ett batteri ligger löst (det ska vara förvarat så det inte kan kortslutas) eller om det är monterat i en elektronisk pryl, t.ex. sitter i din kamera eller i din drönare. Läs mer här hos Transportstyrelsen. Är du osäker: kontakta ditt flygbolag.

I skrivande stund håller jag också på att testa "lillebror” DJI Mavic Mini 2, en perfekt liten lättflugen “resedrönare” med kompakta mått. Ett test av den kommer innan jul!

Föregående
Föregående

Årets julklapp?

Nästa
Nästa

Stora Turismpriset 2020