Sex smarta prylar till din campervan

Har du byggt om en skåpbil till en campervan, köpt en plåtis eller bara kör weekend warrior style med en sovsäck och ett gaskök i en kombi? Här är sex tips på prylar som gör ditt vanlife lite mer praktiskt och härligt.

De bästa tillbehören för vanlife

Det finns förstås mängder av saker att lägga på en sådan här lista. Sådant som ett byggt 12v elsystem med solcell och regulator, kompressorkyl och en diskbänk med dricksvatten och gråvattentank (eller dunk), toalett etc är större system som inte kommer att tipsas om i just den här artikeln. Däremot kommer här fem fina tips på tillbehör som jag tycker är praktiskt och smart att ha i en campingbil.

Ihopfällbar diskbalja

Silikonkragen gör baljan lätt att skjuta ihop så den endast blir några centimeter hög

I ett hem på hjul gäller det att både spara på packvolym och packvikt. Jag brukar tänka på att de flesta prylar ska ha mer än ett användningsområde, samt att de gärna går att fälla ihop. En av mina favoriter är den hopfällbara diskbaljan. Det är egentligen en vanlig balja i plast men som har en ventil i botten och en mittsektion i silikon.

Jag tror att jag köpte min på Rusta för något år sedan, men liknande finns på Jula och på campingbutiker, till exempel denna som dessutom har praktiska bärhandtag.

Jag öppnar bottenventilen och använder baljan även som diskställ. Extra praktiskt förstås om du har en diskho i bilen som har passande mått.

Tips! På Amazon hittar jag denna praktiska balja som dessutom går att använda som skärbråda!

Nivåklossar

Har du sovit i en husbil som står i lutning någon gång? Eller försökt steka köttbullar? Det är lite som att tälta i nerförsbacke, man vaknar ihopknölad i ett hörn med ont i nacken. Morgonkaffet lutar betänkligt och muggen riskerar att kantra när som helst.

Fiamma Level up, stadiga och har tre nivåer

De flesta parkeringsplatser är byggda så att de inte sluttar. Men fricampar du invid vägen kan det luta både hit och dit. Förutom att det är obekvämt och opraktiskt kan det också ställa till det för till exempel kylskåp. Har du ett skåp av absorptionstyp kan det till och med sluta fungera om bilen inte står rakt.

Lösningen är billig och enkel: ta med dig nivåklossar i stadig plast som du kör upp på med ett eller två hjul (de kan individuellt användas i flera nivåer). Dessa finns i flera prisklasser och kvaliteter. Själv använder jag klassikern Fiamma Level UP (450 kr). Kika också på två billigare alternativ: Briv från Bygghemma och Nivåkloss från Biltema.

Första gången är det lite läskigt att köra upp på dem – och ibland kan det bli lite slirigt – men du får snabbt ordning på det, jag lovar. För att underlätta har jag små vattenpass bak i skåpet och framme i hytten, till exempel det här från Biltema för 43 kronor.


Slang eller vattenkanna

Är du bara ute på helgerna i en enklare bil kanske du inte har något 12v-system med vattenpump och tank. Då är Dunken Donje en toppenpryl, en 10L-dunk med tappkran.

Om du har en fast vattentank eller ett system med dunkar kan det vara lite krångligt att fylla på vatten – dunkar är tunga att bära och inte minst att krångla loss från skåpet under vasken.

Jag brukar därför fylla på med en vattenkanna eller en hopfällbar dunk med slang (köps på t.ex. Biltema). Men allra helst fyller jag direkt med slang från t.ex. en mack eller en camping / ställplats. Och här kommer tipset: köp en egen slang med slangkoppling.

Varför? Jo, på de flesta ställplatser som erbjuder tömning av gråvatten, latriner och påfyllning av vatten ligger dessa väldigt nära varandra. Och trots att det är strängt förbjudet att använda färskvattenslangen till annat än färskvatten så ser jag ofta folk stoppa ner färskvattenslangen ner i toalett-tankar för att skölja. Otroligt äckligt. Därför har jag ALLTID med mig en egen slang som jag använder.

Bild: Silviu Zidaru / Unsplash

Solcellslampor

Oavsett om du har ett färdigt 12v-system med solceller eller ett portabelt laddbart batteri som till exempel en EcoFlow, finns det mycket mer du kan göra med solen. Mysbelysningen inomhus kompletteras gärna med solcellslampor och ljuskedjor som du lätt laddar utomhus dagtid.

Här är t.ex en söt liten rund lampa från Clas Ohlson. Eller en hel ljusslinga, också från Clas Ohlson. Du hittar liknande på Jysk, Rusta och Jula. Jag brukar hänga en glasburk med solcell (liknande den här från Jula) på dragkroken när jag går ifrån bilen dagtid. Då är den färdigladdad när jag kommer hem på kvällen. Ljusslingornas solcell ligger i vindrutan.

Vill du ha kvalitet som håller kostar det därefter, de flesta billiga produkter från ovanstående kedjor har definitivt begränsad livstid (inte alltid det bästa valet om man ser till hållbarhet, på många plan).

Tvättmaskin / tvättpåse

Har du någon gång funderat på hur du ska göra med tvätten när du är ute och lever vanlife? Ute i Europa är det fortfarande vanligt med tvättomater, eftersom inte alla hushåll har tillgång till en tvättmaskin. Men i Sverige är det tunnsått på sådana inrättningar. Det går förstås att lämna in vanlig tvätt via din kemtvätt, men det är inte billigt.

Lösningen blir oftast att ta in en natt eller två på en camping eller på en ställplats. Eller hälsa på en vän som har tvättmaskin. Men det är ju inte alltid det finns möjlighet.

Under sommaren är det lättare att tvätta och torka tvätten i anslutning till bilen. Det finns några 12V-gadgets och små minitvättmaskiner att köpa, men det känns nästan uteslutande som billigt skräp.

En smart lösning är tvättpåsen Scrubba. Den finns som fristående produkt, men här som ett kit med galgar och tvättlina.

Påsen har en invändig, flexibel panel med strukturerad yta som fungerar som en liten tvättbräda, samt ett fönster som gör det möjligt att se tvätten. Påsen öppnas och stängs med en roll-top och har en ventil för att släppa ut luft.

Kanske inget vintertid, men funkar toppen på sommaren

Det bästa av allt. den tar ingen plats i packningen1

Fyll påsen med kläder, tvättmedel och vatten (värm gärna lite vatten på gasköket eller i en svart påse som du lägger i solen). Pressa ut luften och rulla/gnugga påsen mot ett underlag i några minuter. Häll ut tvättvattnet och fyll upp med sköljvatten och rulla ett par minuter till – eller skölj i en vanlig balja.

Jag använder även påsen som tvättpåse – två funktioner i en. Det går också att använda den som dry bag om du är ute på sjön. Faktum är att du kan använda en vanlig dry bag på samma sätt, du behöver inte en Scrubba. Men fördelen är den inbyggda tvättbrädan som hjälper till med tvätteffekten.

Brandsläckare och brandvarnare

Säkerheten först!

Vad händer om det börjar brinna i din campervan?

För det första: installera en brandvarnare i din bil om du ska sova i den. Det är en billig försäkring. Visst, det händer att de löser ut när jag steker pannkakor eller använder hårsprej eller torrschampo… men det är inte så farligt. Då vet jag ju att den fungerar…

Dessutom tycker jag att man bör ha en brandsläckare i bilen, lätt åtkomlig. Försäkringsbolag rekommenderar pulversläckare på 2kg för bil, husbil och husvagn. En pulversläckare kostar endast ett par hundralappar och jag tycker att det är en mycket bra investering.



Föregående
Föregående

Fem dagar i New York med Fuji

Nästa
Nästa

Nørrebro – Podcast