Paddla i paradiset - vattenvägar i Dalsland

Dalsland är ett riktigt paddlingsparadis. Förutom Dalslands kanal, som är ett kanal- och sjösystem som kan ta dig genom hela landskapet, finns mångder av långsträckta mysiga paddelvatten att njuta av. Du kan vara ute i flera veckor utan att behöva paddla samma sträcka! 

Paddla i Dalsland - en dröm!

Spegelblankt vatten en morgon i juni

Spegelblankt vatten en morgon i juni

Vattnet är kristallklart och faktiskt drickbart i de flesta sjöar, numera används sjöarna inte längre för yrkestransporter, här finns bara småskalig turism. Området kallas ibland Dalsland-Nordmarken (DANO).  Det finns flera kanotuthyrare i området, och jag har hyrt av två av de stora: Silverlake (med bas i Bengtsfors) och Canodal (med bas i Ed). Vill du vara helt ensam på vattnet är det att rekommendera att paddla utanför högsäsong (juli och augusti) men mycket folk blir det aldrig. 

Att glida fram på en tyst, lugn sjö är otroligt

Att glida fram på en tyst, lugn sjö är otroligt

Vad kostar det att hyra kanot och kajak?

Priserna varierar lite mellan uthyrare, men hos till exempel Canodal kostar det ca 1300 kr att hyra en enmanskajak en vecka – eller 250 kr för ett dygn. En kanot för två personer kostar lika mycket. Så visst är det billigare per person att paddla kanot – men det är också långsammare. Tvåmanskajaker finns förstås också. När du hyr ingår kanot/kajak, paddel och flytväst. Vill du ha med en kanotvagn för transport kostar det extra.

En toppengrej med att hyra är att man kan beställa hämtning eller lämning. Det gör det lättare att planera sin paddling, du behöver inte återkomma till utgångspunkten. Jag har till exempel paddlat från Ed till Bengstfors via Lennartsfors. Väl i Bengtsfors kom Bertil från Canodal och hämtade tillbaka kajakerna och vi kunde åka vidare med buss. Hämtservice kostar några hundralappar, beroende på hur lång transporten är.

Lägerplatser

Det finns ett hundratal iordningställda lägerplatser i hela DANO-området, där finns dass och eldstäder, ibland även vindskydd.  För att få utnyttja lägerplatserna löser kanotister ett naturvårdskort som köps via DANOs hemsida: https://dalslandnordmarken.se/sv/

 Men du får förstås tälta nästan överallt, så länge inte du gör det i skyddsområden (investera i en bra karta där dessa är utmärkta) och du är påläst om allemansrätten.

Den här vackra sommarveckan sov vi till och med utan yttertält (MSR Hubba Hubba NX)

Den här vackra sommarveckan sov vi till och med utan yttertält (MSR Hubba Hubba NX)

Det rekommenderas att ha med en bra karta med lägerplatser utmärkta

Det rekommenderas att ha med en bra karta med lägerplatser utmärkta

Är det svårt att slussa?

Att ta sig genom en sluss med en så liten farkost som en kajak eller en kanot kan verka lite skrämmande, speciellt om det är en djup sluss. Men är det svårt? Inte alls!

Slussvakterna är erfarna och trygga i sitt bemötande. När du närmar dig en sluss kanske de inte ser dig (kajaker är ju så små) och har de fullt upp på annat håll kan du kan behöva hoppa ur kajaken och gå och prata med vakten för att anmäla din ankomst. Har du tur ser de dig på väg in och du kan göra hela slussningen utan bensträckare. Men hur fungerar det?

En sluss kan vara en enda bassäng, eller flera i rad. Det handlar ju om att du ska uppåt eller neråt i systemet, dvs att du kommer att behöva komma in i en sluten bassäng som antingen fylls eller töms på vatten för att du ska nå nästa nivå. 

Att slussa med kajak är inte svårt

Att slussa med kajak är inte svårt

Så går det till att slussa

När du kommer fram till slussen väntar du på att  slussportarna öppnas och slussvakten ger signal att du kan paddla in. Hen kommer att berätta vilken sida du bör ligga på och om du behöver hålla undan för till exempel en annan båt. 

Du får därefter ett rep att hålla i, så att du kan hålla dig kvar i din position. Här kan det hjälpa om du fäster din paddel på toppen av kajaken, eller om du lägger den i botten av kanoten – du vill inte råka tappa den. När slussen börjar fyllas eller tömmas behöver du bit för bit ta in eller släppa efter i repet så att du hela tiden ligger tryggt mot slussens sida.

När bassängen är i rätt nivå kommer slussvakten att be dig paddla ut. Du släpper då repet, eller slänger upp det på kanten.

Vad kostar det att slussa?

Någonstans under slussandet kommer du att  behöva betala din slussbiljett. Nu i sommar kostar en slussning av en kajak i en bassäng 40 kronor. Det betyder att det i t.ex. Håverud, där det är fyra slussar, kostar 160 kr enkel väg, per kajak. Detta betalas med kort eller Swish direkt till slussvakten. För större båtar är det dyrare. Du kan också köpa kort för hela sträckan – eller ett säsongskort. Mer information finns hos Dalslands Kanalbolag.

Föregående
Föregående

Kenya & Tanzania

Nästa
Nästa

En fin utmärkelse - bästa reseblogg!