Multiprodukter för kropp och hår

Att resa lätt innebär att man får ge avkall på en överfull, tung necessär. Förutom resestorlekar för favoritprodukter kan man komma långt med multiprodukter och schampokakor där man slipper bära runt på onödigt vatten. Ett extra plus om produkterna är veganska, cruelty free och fullt återvinningsbara. 

Lätta produkter för rese-necessären

Jag är alltid på jakt efter bra och icke-skrymmande produkter för min packning och min necessär. Oftast löser jag problemet genom att ha med schampo, balsam, tvål och krämer i reseförpackning, men jag går mer och mer mot att också minimera antalet produkter jag har med mig. Lösningen är att leta efter produkter som har flera användningsområden –multiprodukter.

Så här luftigt packar man ju sällan, men drömma går ju! Bild: Elaine Tu @etelaine

Så här luftigt packar man ju sällan, men drömma går ju! Bild: Elaine Tu @etelaine


Multitasking

Tyvärr är det som med allt annat i världen: det är svårt att hitta en produkt som gör olika saker lika bra. Och så är det med hudvårdsprodukter också. Du kan till exempel använda balsam som hudkräm och kanske som stylingprodukt – men det blir inte lika bra som att ha skräddarsydda produkter. Men har man glömt sin hudkräm är förstås balsam bättre än inget.

Återvinningsbar plast

Sedan har vi ju problemet med plast. Självklart är det bra att ha återanvändningsbara plastförpackningar som man kan fylla på om och om igen (till exempel brukar jag köpa favoritserien Joico Defy Damage Shampoo och Balsam i resestorlek 50 ml och återfylla) eller använda tomma reseförpackningar från Muji. Men det vore ju skönt att veta att man använder plastförpackningar som går att återvinna.

En liten utvikning om plast

Min kära syster har startat upp en plaståtervinningsfabrik och hon har nu lärt mig ett och annat om plaståtervinning som jag inte visste. Som att många förpackningar har olika plast i kork och flaska - och därför inte kan återvinnas alls om korken inte tas av innan man slänger den i återvinningen (det är optisk avkänning av plasttyp och om en förpackning innehåller flera olika kan den inte separeras manuellt utan går till förbränning). Och svart plast går inte att återvinna alls eftersom den inte går att läsa av. Visserligen är det här något som vi konsumenter inte ska behöva tänka på, utan det är tillverkarna som ska se till att använda rätt plast i alla delar.

Och ja, ursäkta den långa utvikningen men det hela har lett till att jag börjat kolla mer noggrannt på förpackningar jag köper, att de olika plastdelarna är återvinningsbara. Och så separerar jag lock och förpackning (och, om det finns, en sleeve) innan jag går till återvinningen.

Hårvård utan att släpa på vatten

Jag har också testat några fasta produkter tidigare, till exempel artikeln om Fast tvål - lättare att packa?

Kanske inte främst för att jag behövt spara på plasten, men på grund av att jag inte vill bära omkring på för mycket vatten i onödan. En stor del av det schampo som finns i flaskan är ju faktiskt vatten.

Nu har, till min stora glädje, även lite bättre hårvårdsmärken börjat sälja schampokakor, till exempel weDo/Professional. Och nu vill jag tipsa om den här produkten: weDo Schampoo Bar

weDo Schampoo Bar

weDo Schampoo Bar

Specialgjord ask i bambu för 69 kr.

Specialgjord ask i bambu för 69 kr.

Den väger 80 g och kostar 149 kr (normalpris).  Har man inte någon förvaring till den, till exempel en burk eller en påse, kan man köpa till en ask i bambu för 69 kr.

Jämfört med många andra kakor jag testat är weDo-kakan lätt att löddra upp, i alla fall i mitt tunna skandinaviska hår. Likt många andra bars känns håret lite väl strävt efter tvätt och behöver definitivt följas upp med balsam, i alla fall om du har lite längre hår. Men håret håller sig lika rent som med ”vanligt” schampoo: hår och hårbotten blir rena, och håret känns mjukt, återfuktat och livfullt. Med en så kompetent produkt på 80g finns inte så mycket att klaga på. På det stora hela är det en skön produkt.

Övriga produkter i serien

Har du kort hår kan du nog klara dig endast med schampokakan, och är du inte priskänslig så kan den fungera superbra även som tvål och duschkräm. Toppen för dig som vill resa ultralätt. Men behöver du balsam finns det även sådana i serien, även om de är i mer traditionell form, till exempel en reseförpackning på 75 ml av weDo/Professional Moisture & Shine Conditioner.

I serien finns också andra fina multitask-produkter, varav jag speciellt vill nämna Moisturising Leave-in Hand & Hair Cream (90 ml) med murumuru-smör som är en leave-in-produkt för håret som mjukar upp och gör håret lättare att hantera. Och faktiskt tycker jag den fungerar bra som balsam (som man då inte sköljer ur) och rimligt bra som bodylotion. Tillsammans med weDo Schampoo Bar är det en helt okej kombination för lättviktsresenären!

WeDo/Professional kan du köpa i ett flertal webshoppar, samt hos Kicks och Åhlens. Länkarna i den här artikeln går till en av de större webshopparna, Lyko (ej annonslänkar).

Leave-in Hand & Hair Cream , 90 ml för 199 kr

Leave-in Hand & Hair Cream , 90 ml för 199 kr

Veganskt, cruelty free och återvinningsbart

Plus i kanten får weDo/Professional för att deras produkter är veganska (enligt The Vegan Societys krav), cruelty free och 100% återvinningsbara. Också dermatologiskt testade och låg-allergena dofter. Produkterna som säljs i tub är tillverkade av 50% återvunnen plast, flaskorna upp till 94%. Burkarna är tillverkade av 53-56 % återvunnen plast. Ytterförpackningarna är tillverkade av 100% återvunnen FSC-certifierat papper. Får jag bestämma skulle de där pappförpackningarna ryka helt eftersom de inte fyller någon funktion. Ett varumärke med så högt ställda mål för återvinning borde göra sig av med dem där det är möjligt.

Sammanfattning

WeDo/Professional gör bra hårprodukter med fokus på hållbarhet och återvinning. Det är inte speciellt dyra produkter om man jämför med andra högkvalitativa märken. Med schampokaka och multitaskingprodukter ligger de i framkant. Men är du priskänslig och brukar leta hårvård på ÖoB:s billiga hylla är det här inte något för dig.

Föregående
Föregående

Veckolänkar: tre idéer för en sommar i Sverige

Nästa
Nästa

Expedition Sverige