Manfrotto Manhattan Mover - mångsidig ryggsäck

Vi har alla våra laster och behov. Vissa samlar på klockor eller skor, andra letar efter den fulländade svarta klänningen eller det perfekta läppstiftet. Själv har jag en rese-relaterad fixering: att hitta den perfekta väskan. Manfrotto Mover är en värdig utmanare till min gamla Zeeksack!

Manfrotto Manhattan Mover- kameraväska, gymväska och handbagage i ett!

Konkurrensen

Jag har skrivit om mitt outtröttliga väsk-letande tidigare. Då föll valet på Zeeksacks “The Zeeker” – som nu kommit i en uppdaterad och aningens större modell: The Organizer. The Zeeker har tjänat mig väl, både som träningsväska och handbagage. Med en extra insats har den också funkat rimligt bra som kameraväska.

Men det som till slut gav upp var axelbanden, som inte klarade av trycket och blev tunna och vridna – absolut inte trevligt att bära runt på. Men den klarade ändå av cirka två års användning, varje dag. Ett plus var också att den EXAKT gick in under sätet framför under flygresorna.

Testar en kameraryggsäck – Manhattan Mover 50

Manfrottos produktbild av Mover 50.

Manfrottos produktbild av Mover 50.

Jag har tidigare skrivit om att jag inte gärna går omkring med väskor och utrustning med kameraloggor på – att skylta med att man bär runt på dyra prylar på resa är sällan en bra idé. Med Manfrotto Mover 50 gjorde jag ett undantag – den känns tillräckligt diskret.

Dessutom ser den inte ut som en traditionell kameraväska – utan snarare som en modern jobbryggsäck.

En väska för jobbpendling, fotouppdrag och resa

Manfrotto Manhattan Mover 50 är främst en ryggsäck för kamerautrustning och bärbar dator – perfekt för den som behöver transportera sin utrustning mellan hemmet och jobbet. Den har både bärögla och axelband – och ett höftbälte. Tyvärr går inte höftbältet att plocka bort. Det är förstås bra när utrustningen är tyngre eller när jag cyklar med den – men till vardags känns det som att det mest är i vägen.

Ryggsäcken rymmer:

  • En lättare kamerautrustning i fullformat med ett längre zoomobjektiv (t.ex. 70-200), 3-4 extra objektiv och något tillbehör, till exempel en liten blixt.

  • Ett toppfack som kan svälja en mindre spegellös DSLR-kamera med optik och laddare eller extra objektiv

  • En större laptop (upp till 15,6”) i separat vadderat fack som nås från utsidan

  • En surfplatta i separat vadderat fack som nås från utsidan

  • Ett kamerastativ (fästs på utsidan)

  • Mindre tillbehör och personliga tillhörigheter

Löstagbar insats - två väskor i en

En av väskans största fördelar är att kamerainsatsen lätt går att plocka ut och försegla med ett nät – vilket innebär att väskan snabbt förvandlas till en “vanlig” ryggsäck med laptopfack. Den vadderade innerväskan stoppar jag direkt i mitt kameraskåp, vilket gör att jag snabbt kan packa min väska för att sticka ut på jobb. Till vardags får jag ner allt möjligt – från träningskläder och skor till matlådan.

Nedre delen av insatsen nås via en lucka i den mjuka ryggplattan. Övre delen av insatsen nås genom dragkedjor på ryggsäckens ovansida. Insatsen kan lätt användas i andra väskor – det händer att jag packar den direkt i en större resväska eller i min stora rullväska för fotoutrustningen.

Kamerainsatsens nedre del nås genom en lucka i ryggen. Smart men lite bökigt att komma åt på grund av axelbanden.

Så här ser det ut när jag packar för uppdrag

Laptop och surfplatta i eget fack

Jag är ganska nöjd med det separata facket för laptop och surfplatta. Det är vadderat och lätt åtkomligt, vilket innebär att jag helt slutat att använda ett separat laptopskydd. En nackdel är att laptopfacket är längst ut på ryggsäcken, vilket känns lite konstigt när ryggsäcken i övrigt är tom. Och, faktiskt så tycker jag att Manfrotto kunde ha lagt till mer vaddering mot botten av väskan (mot datorns högkant). Om jag ställer ner den lite för hårt mot marken hör jag hur datorn liksom slår i marken. Inte så bra.

På framsidan får det plats ett kamerastativ eller något annat tillbehör som fästs på med ett stativhållarsystem, vars remmar förvaras i ett mindre frontfack (på sidan). På ryggsäckens framsida finns ett större och ett mindre fack för andra tillbehör eller personliga ägodelar. Här har jag till exempel nycklar, pass och plånbok.

Jag har rest med den som lätt och praktiskt handbagage, och den passar fint under sätet. Det är enkelt att dra fram laptop och surfplatta i säkerhetskontrollen utan att behöva öppna hela väskan.

Det är gott om plats i insatsen och den går att försluta till en kapsel.

Kvalitet

Väskan är välgjord med en yta som känns som en tålig plastcanvas/väv (som kallas ballistisk nylon) . Den står emot smuts och är avtorkningsbar men inte vattentät. Istället döljer ett av facken ett regnskydd som är lätt att dra på. Botten av väskan har en belagd yta som är vattentät.

Manfrotto har gjort en video som visar väskans viktigaste egenskaper:

Är du ute efter en mindre finns ryggsäcken Manhattan Mover 30 eller axelväskan Manhattan Changer 20.

Plus och minus för Manfrotto Manhattan Mover 50

    • Perfekt storlek för handbagage

    • Löstagbar insats som går att använda separat

    • Lagom stor till vardags

    • Remmar för tillbehör

    • Separat, vadderat laptopfack (dock ej toppenskyddat)

    • Snygg design

    • Datorfacket placerat längst ut från kroppen

    • Datorfacket inte bra vadderat mot botten

    • Höftbältet går ej att plocka av

  • Innermått BxHxD 30x49x18 cm

    Yttermått BxHxD 32x50x20cm

    Vikt 1580 g

    Datorfack 15,6”

    Pris: ca 1400 kr

Föregående
Föregående

Fotosidan Poddradio – En podd om fotografi

Nästa
Nästa

Kom på Afrika-mingel!