Hur kan Load shedding påverka din vistelse i Sydafrika?

Load shedding är en el-fördelningsmetod som används av det statliga elbolaget Eskom i Sydafrika för att hantera efterfrågan på elenergi när det inte finns tillräckligt med kapacitet för att möta efterfrågan. När load shedding är aktiv kommer elbolaget att avbryta strömförsörjningen till vissa områden under en förutbestämd period. Detta för att minska den totala efterfrågan på elenergi. 

Detta hjälper till att förhindra omfattande och okontrollerade strömavbrott som kan orsakas av överbelastning. Load shedding används vanligtvis som ett sista utväg och det annonseras (för det mesta) i förväg så att vi som bor eller vistas här kan planera för avbrottet i strömförsörjningen. (Och tack gode gud för gasspisen).

Vad innebär load shedding i Sydafrika?

Load shedding började 2007 när Sydafrikas nationella elbolag Eskom för första gången meddelade att de inte kunde försörja hela landet med elektricitet. Som snabb lösning infördes ”load shedding” för att minska totalbelastningen. Hela idén med uppdelad elförsörjnin bidrog till förvirring och en känsla av maktlöshet, speciellt som Eskom varnade för att det skulle komma att vara i flera år. Och uppenbarligen så har vi det fortfarande, mer än 15 år senare.

Med tiden har det dock blivit bättre. De senaste somrarna när jag varit här har det endast undantagsvis utlysts load shedding, möjligtvis någon gång i veckan. Dock är det i år (vintern 22/23) värre än någonsin. I början av december var vi utan el cirka fyra gånger per dygn, upp till 10,5 timmar totalt, med upp till fyra timmars avstängning per gång. Det innebar att jag inte direkt kunde ha färskt kött i kylen… 

Varför kan inte Sydafrika tillverka tillräckligt mycket el? 

Det finns många orsakssamband, men den direkta anledningen är att det utförs sabotage på kraftstationer och ledningar. Dessutom exporterar Sydafrika el till grannländerna och sägs vara fast i långa kontrakt. Nu i vinter har också en av reaktorerna på Koeberg Nuclear Power Station (Afrikas enda kärnkraftverk) tagits ur bruk på grund av att den var i behov av renovering.

Den indirekta orsaken är, som med så mycket annat, korruption. Det har också skyllts på dåligt ledarskap, men trots byte av ledning har inget förbättrats, det är svårt att förändra om grunden är korrupt.

Kommer det att påverka min resa till Sydafrika?

Ja, om du bor i ett område som påverkas av load shedding. Har du tur bor du i ett kvarter som inte omfattas, till exempel där det finns viktiga samhällsfunktioner som sjukhus eller brandstationer. Många kommersiella verksamheter har installerat dieselgeneratorer som slår på vid första indikationen om ett strömavbrott, och en del hem och mindre företag förlitar sig på batterikraft för att hålla verksamhet och vardag igång. Det känns dock inte så härligt med alla dieselverk som står och pumpar.

Mitt tips är att se till att ha en eller flera powerbanks så att du kan ladda din telefon, din dator och övriga prylar när det finns el. Se alltid till att ha dem laddade. Försök också ha lite koll på om det finns platser (t.ex. V&A Waterfront) som har el även när det är load shedding, så att du kan jobba därifrån om du behöver. 

Värt att tänka på är att också trafiken kan påverkas. Vissa trafikljus (kallas ”robots”) kan påverkas av load shedding. Så beställ din Uber i tid om du har bråttom till flyget.

Du är antagligen här under sommarmånaderna, vilket innebär att det finns mängder med aktiviteter för dig som inte kräver el. Gå på promenad, spela tennis, gör en utflykt eller lägg dig i solstolen med en bok.

Elstolpar i Sydafrika. Bild: Abigail Clarke/Unsplash.

Hur ska jag veta när strömmen försvinner?

Du måste ladda ner appen ESP (tidigare EskomSePush) och mata in det eller de områden du befinner dig i. Status i appen uppdateras löpande. Du hittar appen här (eller på Google Play / App Store)

Det går dock inte att lita på appen till hundra procent. Ibland är strömavbrotten kortare än vad som aviserats. Ibland längre. Ibland kan perioder av elavbrott läggas till eller tas bort utan speciellt lång förvarning. Systemet refererar till olika ”Stages”, t.ex. innebär Stage 1 endast ett avbrott per dag. Men framemot Stage 6 verkar det vara  helt godtyckligt. Man får kolla appen och försöka planera sin dag utefter den.

Varför använder inte Sydafrika solenergi när solen så ofta lyser här?

Solenergi har hittills inte slagit här. Ska man vara lite konspiratoriskt lagd så resoneras det väl så här: Det är svårt att få solenergi att ingå i ett korrupt system. Olja och kol måste brytas, transporteras och köpas/säljas, vilket gör det möjligt att få lite pengar under bordet. Solen är ju gratis när systemen väl är på plats…

Hur påverkar det här landet långsiktigt?

Det bubblar i leden av missnöje med hur staten sköter detta. Många har svårt att sköta sitt jobb i perioder, dessutom tappar restauranger och butiker kunder. Och det är så att säga ingen turistmagnet om det inte finns el. På sikt kommer antagligen hela landets ekonomi påverkas.

Föregående
Föregående

Recension fotoryggsäck - Think Tank Shape Shifter 17 v2.0

Nästa
Nästa

Hur jag bor i Kapstaden – Milnerton & Century City