Kan vi lita på betygen?

Kan du lita på betyg och recensioner av resmål, boende och restauranger online?

Magasinet Filter publicerade i #58 (18 sept 2017) text av Caroline Widenheim där hon undersöker den enorma business som användarrecensioner tycks ha blivit; Informationskälla eller turistfälla.

Vi är många som under åren har nyttjat bokningstjänster och recensionssajter som Tripadvisor, Airbnb, Booking, Hotels, Yelp och Trustpilot för att vaska fram guldkornen. Med tiden lär man sig att gallra i informationen för att undvika de allra mest uppenbara fejkrecensionerna (tips: ta bort de allra mest negativa recensionerna, så även de mest översvallande och ta till dig resten*) – och med lite list kan man även filtrera bort de träffar som presenteras först av den enkla anledning att de betalar för det.

Det är ju trots allt så att vi i möjligaste mån försöker hitta det som är en ”äkta upplevelse” av ett resmål eller ett boende.

I artikeln uttalar sig Jonas Colliander på Centrum för konsumentmarknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm i frågan: ”Det ligger i människans natur att undvika osäkerhet, framför allt när vi ska spendera pengar. Men vi är i regel misstänksamma mot kommunikation från företagen själva, eftersom deras syfte är att sälja”. Och så är det ju, det känns fortfarande mer trovärdigt att en namngiven person (som helst går att verifiera som existerande) har recenserat en vara eller en tjänst än att läsa anonyma utlåtanden. Men det visar sig vara helt urvattnat nu när det finns en informell marknad för recensioner som till och med påverkar Google-sökningar. Och det har vi ju anat, eller hur?

Hur gör vi jag själv här på Tur & Retur? Jo jag lyssnar främst på vänner och bekanta, därefter resejournalister, guideböcker och konsumentsajter –  och i viss mån bloggare/influencers i den mån jag uppfattar dem som tillförlitliga och ej köpta. För det är samma sak där: det gäller att ha näsa för att upptäcka vilka recensioner som speglar en ”äkta” resupplevelse och inte bara en VIP-behandling som bara utvalda får tillgång till.

Ett varumärke som säljer ett annat varumärke som säljer ett varumärke… Det är alltså där vi hamnade till slut… de enda vi litar på är de som har ett personligt varumärke som vi uppfattar som trovärdigt.

Kort sagt: Ingenting är oberoende längre och konsumentmakten har imploderat.
Men läs Filters artikel, den är utmärkt. Och trevlig helg!

*: Stöds av Filters artikel: ”Forskare som har studerat kunders motivation att recensera har dessutom kommit fram till att det antingen är den väldigt missnöjda eller den väldigt nöjda kunden som bemödar sig om att skriva. Nyanserna försvinner, helt enkelt.”

Föregående
Föregående

Att övernatta på en flygplats

Nästa
Nästa

Det finns inget dåligt väder