Första intrycket av Montenegro

Kan Montenegro vara något om man är sugen på sol och bad och lugna dagar? Jag hade begränsad budget och bokade en knapp vecka i kuststaden Budva i början av sommaren.

Jag visst inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Montenegro. Jag har hört Montenegro beskrivas som ”Kroatien, fast billigare” och jag vet att charterindustrin har marknadsfört landet som ett alternativ till de resenärer som tidigare attraherades av den låga prisnivån i till exempel Turkiet. När oroligheter (terrorism) och politiska ställningstaganden (Erdogan & AKP) gjorde besökare oroliga såg sig många om efter ett likvärdigt resmål med avseende på prisvärdhet, flygtid etc.

Att det blev Montenegro för mig var mer eller mindre en slump. Jag var trött efter en periods hårt arbete och tänkte mig en vecka med sol, bad och motion, samtidigt som jag jobbade med innehåll för blogg och podd. Själva premissen för veckan var att inte göra åt speciellt mycket pengar. Hade jag vetat att vi stod inför den varmaste sommaren i mannaminne hade jag väntat med min resa, men jag är glad att jag kom iväg. Det blev en trevlig kombinationsresa tillsammans med ett par dagar i Dubrovnik.

Gamla stan i Budva, ”Stari Grad”. Vackert men inget direkt genuint folkliv.

Gamla stan i Budva, ”Stari Grad”. Vackert men inget direkt genuint folkliv.

DSC9091.jpg

Att jag valde Budva var främst på grund av att det var den kuststad som låg närmast Dubrovnik. Och Dubrovnik valde jag för att jag hittade mycket förmånliga flybiljetter med SAS. Jag ville inte lägga för mycket tid på transfer, men ändå hålla nere kostnaderna. Den flygplats som annars ligger närmast är Tivat, ca två mil norr om Budva. Dit flyger många charterbolag men det går också att hitta reguljärflyg hit om man kan acceptera ett byte.

Från Dubrovnik är det ca 11 mil till Budva, och då kan man välja på hyrbil eller buss. Hyrbil kan bli lite krångligare och dyrare än planerat om man hyr i Kroatien, eftersom Montenegro inte är med i EU. Själv valde jag buss, det var snabbt och smidigt att boka via Get by Bus där men kan göra enkel onlinebokning och få elektronisk biljett.

Resan kostade ca 20€ och skulle ta under tre timmar. Detta visade sig inte stämma då det var enorma köer vid gränsövergången, därtill ett ganska krångligt förfarande vid passkontrollen. Vi fick gå av och på bussen flera gånger för kontroll. Billigt, men långsamt kan man säga. På vägen tillbaka mot Dubrovnik en vecka senare fick jag lift med ett par bekanta som hade hyrt bil, där tog gränspassagen bara några minuter.

DSC9074.jpg
DSC9059.jpg

Gamla stan i Budva, Stari Grad ligger innanför en ringmur, på en udde i den västra änden av stadsbebyggelsen. Från gamla stan går en kilometerlång, bred strand österut, Slovenska Plaza som startar vid den lilla marinan. Budvas äldre delar kan tillskrivas venetierna som styrde stade i nästan 400 år (1420-1797).

Innanför ringmuren finns vackra gamla gränder och torg, på vissa platser hade det riggats upp små scener och stolar för kommande konserter och andra kulturupplevelser. Men på det stora hela kändes den här delen av stan tom och lite turistig, som en kuliss: Förutom några mysiga små restauranger och barer upplevde jag helt en frånvaro av normalt byliv.

NATTLIV

Den långa stranden Slovenska Plaza kantas av restauranger, klubbar, marknader, butiker och barer som ligger längs strandpromenaden Slovenska Obala. Tyvärr är de inte av det charmigare slaget, på det hela taget känns det massturistigt och det är tydligt att man vänder sig till den stora mängd ryska och serbiska turister som uppenbarligen dras till Montenegro. Här serveras spritiga drinkar i plastglas och de flesta menyer erbjuder samma mat: friterad eller grillad fisk med potatis eller pommes frites. Inget av detta nattliv lockade mig, jag var ute efter lugn och ro, inte fest.

FLER STRÄNDER

På andra sidan gamla stan finns några stränder som är långt trevligare. Först kommer Ricardova Glava, som tycks vara en privat strand med solstolar och parasoller att hyra. Går man en bit västerut, längs klipporna, finns en gångväg till de två ständerna Mogren 1 och Mogren 2, varav den sistnämnda är den vackraste, det är också den som ligger längst bort. Här är det stenigt men vattnet är blått och vackert. Största problemet är kanske att stranden blir så full av badande att det är näst intill omöjligt att hitta en plats om man inte är där tidigt. Det kräver också en del tålamod att hitta en plats mellan stenarna där man kan ligga plant och utan att få ont.

Det hostel jag hade bokat boende på visade sig ligga på höjden precis ovanför Mogren 2, så fågelvägen var det inte så långt. Ändå var jag tvungen att följa vägen ända ner till stan för att sedan runda udden ut till stranden. Så speciellt ”nära” var det inte. Det gjorde i och för sig ingenting, eftersom jag har svårt att tåla den typen av trängsel.

I marinan i Budva, i anslutning till gamla stan, låg en hel del lite större båtar.

I marinan i Budva, i anslutning till gamla stan, låg en hel del lite större båtar.

Gångvägen till Mogren 1 och 2 går runt udden från Stari Grad

Gångvägen till Mogren 1 och 2 går runt udden från Stari Grad

Mogren 2 skymtar längst bort, och stranden Mogren 1 närmast den hoppande ynglingen.

Mogren 2 skymtar längst bort, och stranden Mogren 1 närmast den hoppande ynglingen.

 
Föregående
Föregående

Budvas bästa boende?

Nästa
Nästa

Intervju med mig i Dalslandspodden