Att köra bil i Sydafrika - ett äventyr!

Vill du uppleva Sydafrika fullt ut gör du det bäst genom att köra egen bil. Det är inte speciellt svårt, vägarna är välhållna och servicen god. Hyr du en bil i ett par veckor har du ett oförglömligt äventyr framför dig. Här får du veta allt om hur det fungerar att köra bil i Sydafrika.

Att köra bil i Sydafrika – allt du behöver veta

Första gången jag åker till ett nytt land är det sällan jag vågar köra bil. Precis så var det med Sydafrika, första gången jag åkte till Kapstaden gjorde jag bara kortare utflykter med Uber eller tog en kortare bussresa med researrangörer. Andra gången hyrde jag en bil för att klara av att göra de resereportage som jag skickades dit för att göra – men jag tyckte det var svårt att köra i storstan med alla sexfiliga motorvägar och en hetsig trafik. Nu senast tog jag tjuren vid hornen och körde dagligen minst en timme i storstaden Cape Town – med manuellt växlad bil i vänstertrafik – och det gick toppenbra. 

Ska man se vidunderliga landskap som det runt Swartberg Pass så krävs det en bil!

Praktiska tips om vägarna i Sydafrika

Vägarna i Västra Kapprovinsen är generellt av god kvalitet, speciellt motorvägarna, men det är förstås alltid bra att se upp för skador i vägbeläggningen så du undviker punktering. (Språktips: ”pothole” heter ”slaggate” på afrikaans). I övriga delar av Sydafrika är det väldigt blandat underlag, men där har jag inte så mycket erfarenhet.

Det finns en uppsjö andra möjliga problem: djur på eller vid vägen, människor som går eller står på vägrenen för att lifta. Och så övrig trafik förstås, här samsas alla typer av trafikslag på vägarna. En bilist kan köra 20 km/h och nästa 160 km/h så det gäller att hålla uppsikt både bakåt och framåt. Räkna med att långt ifrån alla lyder trafikregler såsom stopplikt och företräde. 

Vissa fordon är extra aggressiva och oberäkneliga, till exempel den stora mängd Minibus Taxis – små vita minivans som funkar som delade taxibussar. De stannar och kör precis hur som helst.

Det är vänstertrafik i Sydafrika. Att växla en manuell bil i vänstertrafik tar en stund att lära sig (det tog mig en vecka innan jag kände mig okej med det, och nästan två veckor innan det kändes naturligt). Om du ska hyra bil och är osäker, boka en automatväxlad bil så slipper du det problemet, det finns mycket annat att tänka på när man kör en högerstyrd bil. Till exempel vad som är blinkers och vad som är vindrutetorkare.

Sydafrika använder det metriska systemet, så alla vägskyltar anger avstånd i kilometer. Hastighetsgränserna och din hastighetsmätare anges i km/h. I tätbebyggt område är hastighetsgränsen 60 km/h, större vägar är normalt 100 km/h och på motorväg 120 km/h.

Längs alla stora vägar finns det gott om bensinmackar och rastställen med butiker, så kallade ”Padstals” (”Farm stall”). Men ta med en GPS eller använd GPS:en på telefonen (drar mycket data!) för att planera din körning så du inte blir utan drivmedel för bilen eller dig själv. 

Padstal är ofta gulliga och pyntade - här är Die Pampoenstalletje som ligger längs Route 62

Tänk på att de stora vägarna mellan storstäder ofta trafikeras av många tunga långtradare som kan vara tuffa att köra om – eller bli omkörd av. 

Att hyra bil i Sydafrika

Om en resebyrå bokar din sydafrikaresa kan de hjälpa dig att hyra en bil. Annars kan du vända dig till någon av de välkända hyrbilsföretagen, de finns även här (Herz, Europcar, Avis mfl). Eller använd en hyrbilsmäkare. 

En lokal mäklare som har avtal med de flesta hyrbilsföretagen är Aroundaboutcars.. De hjälper dig att boka och göra ändringar i din bokning om det behövs, till exempel om du behöver förlänga din bokning.

Min rekommendation är att du väljer den högsta nivån av försäkring (executive cover) utan självrisk. Då slipper du oroa dig och du kan också lägga till en extraförsäkring för att slippa betala för skador på däcken och stenskott (det är vanligare än man tror att man får stenskott eller punktering, speciellt när man åker på småvägar ute på landet). 

Det finns vägsträckor som kräver att du betalar vägtull. Det kan du göra med kort eller kontanter, spärrarna är bemannade. Men många hyrbilar har en sändare vid framrutan som betalar avgiften åt dig – så kommer den på hyrbilsräkningen.

Lämna tillbaka bilen fulltankad.

På väg från Oudtshoorn (Klein Karoo) mot Prince Albert (Karoo),


Skaffa Internationellt körkort – ett måste

Se till att skaffa internationellt körkort innan du åker (det kan du till exempel göra hos Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen), det tar någon vecka att behandla och kostar från 400 kronor för icke-medlemmar. Du behöver det egentligen inte för att kvittera ut din hyrbil, inte heller polisen kommer vara intresserade, men OM det skulle hända något blir det problem med din hyrbilsförsäkring. Försäkringsbolagen kräver internationellt körkort. 

Trafikregler som du måste ha koll på

Om det inte finns trafikljus (kallas ”robots” i Sydafrika) eller skyltar för att lämna företräde i korsningar uppstår lätt en liten osäkerhet om vem som ska köra först. Det finns ingen ”vänsterregel”  (jfr vår högerregel) i tre- eller fyrvägskorsningar. Den som kom fram till korsningen först får köra först. Om det är oklart får du avvakta och se vad som händer – och kommunicera med dina medtrafikanter. 

På mindre genomfartsgator och i småstäder finns det gott om stoppskyltar i till synes nästan otrafikerade områden. Lokalbefolkningen ser ofta denna stopplikt som en ”rekommendation” snarare än en regel, men ett gott råd är att lyda skylten och stanna till. Ingen försäkring i världen kan rädda dig om du blåser en stopplikt.

Att använda bilbälte hoppas jag är en självklarhet –– det är också ett måste enligt lag.

Det är inte tillåtet att använda mobiltelefon under färd, så använd headset. 

Promillegränsen är 0,5, så kör nykter! Och kör inte för fort, det finns gott om fartkameror och de är svåra att se, trots att de ibland är utmärkta. Men betala aldrig böter direkt till polisen – försöker de få dig att betala på plats, så vägra.

Parkering

De flesta köpcentrum och matbutiker har parkeringar med avlönade parkeringsvakter som vaktar din bil när du går och handlar och ofta hjälper dig (med handgester) att parkera.

 Överallt annars, både längs gator och på parkeringsplatser, finns det självutnämnda parkeringsvakter, ofta med någon typ av oklar neonfärgad ”skyddsväst” (stulen/lånad/köpt?) som låtsas vara officiella. Du ser dem på långt håll när de viftar in dig, eftersom de hittat den perfekta parkeringsrutan till dig. De ser efter din bil så inget händer den. Observera att de inte kommer ta något ansvar om det verkligen händer något med bilen, till exempel inbrott eller att du blir påbackad. Det är en risk du får ta och det skadar inte att ge dem en slant, säg 5-10 ZAR. Men ge pengarna först när du kommer tillbaka och ska hämta bilen.

Tanka bilen i Sydafrika

Att köra bil utomlands kan vara krångligt, och mina värsta bryderier brukar vara tankningen. Först kommer den lätta paniken när man inte vet vilken sida tanklocket sitter (lugn, lösningen är enkel: det finns en liten pil vid bensinmätaren som pekar höger eller vänster), sedan kommer nästa problem: vilken bensin passar just min bil. 

I Sverige är vi vana vid ”blyfri 95” eller kanske 98 oktan blyfri….eller diesel. Nog för att det kommit nya beteckningar de senaste åren som ska funka i hela EU, men det känns inte oöverkomligt att välja rätt drivmedel. Men i många länder kan det dock vara klurigt. Super? Premium? BluSuper? SenzaPiombo? 

I Sydafrika behöver du inte vara orolig för att veta hur du ska välja mellan ”Leaded”, ”Lead Replacement” och ”Unleaded”, du tankar nämligen inte själv. Kör in till pumpen och veva ner rutan, så kommer personal. Säg hur mycket bensin du vill ha och de tankar åt dig (men glöm inte att låsa upp tanklocket). De kommer också att tvätta rutan, och om du vill kollar de också om det finns kylarvätska, olja och spolarvätska. 

Du betalar i regel med kort, personalen brukar ha trådlösa kortläsare. Glöm bara inte att ge dricks för servicen, jag brukar vara generös och ge upp till 20 ZAR.

Bränslepriserna har, precis som i hela världen, blivit dyrare på senare tid. I mitten av april 2022 kostar en liter bensin 20 ZAR. 

Säkerhet

Kapstaden har bra och dåliga områden under alla tider på dygnet, men nattetid är inget område helt tryggt. När du kör i bebyggelse bör du låsa bildörrarna inifrån (finns en snabbknapp för det på insidan förardörren, invid fönsterkontrollerna) så att de inte går att rycka upp utifrån när du till exempel stannar vid rött ljus. Blir du påkörd, lämna inte bilen utan ring polisen direkt.

Och jag skulle vilja rekommendera att du inte kör bil i mörker, om det kan undvikas. Om du är ute på landsbygden så finns det risk för att köra på djur, och oavsett om du är i stan eller på landet så finns det en risk att köra på människor – ingen bär reflexer.

Plocka inte upp liftare. 

Lämna inga värdesaker i bilen, och om du måste: se till att de inte syns utifrån. 

Att köra i game reserves eller lång ute på landet kan betyda grusväg – och stenskott

 

Mina 7 bästa tips

*

Mina 7 bästa tips *

  1. Ordna internationellt körkort

  2. Boka en automatväxlad bil

  3. Köp till självriskeliminering (executive cover)

  4. Använd GPS

  5. Undvik att köra när det är mörkt

  6. Lämna inte värdesaker i bilen

  7. ”Övningskör” sträckan i Google Streetview om du är osäker på en körning mitt i stan

Föregående
Föregående

Namibia

Nästa
Nästa

Hiking kring Kapstaden: Chapman’s Peak