Wowanders – ny resedagboksapp!

Sara Arnald, Tur & Retur
26 okt 2018

Wowanders är en ny app att använda som resedagbok, där tips och betyg på restauranger, boenden och upplevelser kan sparas för eget bruk – eller delas med vänner. Appen finns för iPhone och Android och vi har testat den!

Grundarna Taru Aalto och Maija Kaukonen är två resglada ingenjörer. De startade verksamheten 2017 och efter en testperiod under våren 2018 finns nu Wowanders, en helt ny app för oss som gillar att resa – men som tröttnat på de drivor av osorterade och ibland vilseledande omdömen man kan hitta överallt online.

Tanken med appen att den ska ligga lite närmare bloggar och instagram (och därmed lite mer personlig) än recensionssajter som Tripadvisor, Yelp och Booking där det oftast finns alldeles för många val och recensioner som pekar åt olika håll. Det slutar ju ändå med att man struntar i alla tips om turistiga hak, går två kilometer på måfå och av ren utmattning hamnar på en tråkig bar och äter för mjuka pommes frites. Och boendet du bokat är inte alls din stil, trots att det fått otroliga betyg på bokningssajten.

Visst är det så att man helst tar rekommendationer från vänner, men hur ska man hålla reda på alla tips? Och hur var det nu, visst var du på en kanonbra restaurang förra gången du var i New York, men vad hette den ens? Appen gör det enkelt att registrera och dela dina upplevelser med andra – eller bara hålla för dig själv.

.

Screenshot från Wowanders-appen.

Appen använder sig av platsens data från Foursquare, vilket gör att du lätt kan lägga upp tips på plats, där appen ger förslag på var du är (via GPS-koordinater eller GPS-data i dina bilder). Du behöver inte själv skriva i några adresser eller öppettider, det håller Foursquare reda på. Om du väljer att ha den speciella tracking-funktionen kommer appen via Foursquare att notera olika platser du besöker så att du snabbt kan lägga in dem i appen, utan att själv behöva göra en registrering. Du blir då tillfrågad om du vill lägga till platsen och du kan ge den ett snabbt betyg, lägga in en bild och skriva ett kort omdöme.

Varje tips kan beskrivas med upp till 250 tecken och kan ha sex bilder. Tillsammans med adress och öppettider är det precis så mycket information man behöver om en restaurang eller en sevärdhet. Defaultläget för appen är att resor är privata, alltså synliga bara för dig. Det är sedan upp till dig om du vill dela med dig av dina upptäckter med vänner.

Det är lätt att publicera bilder och tips direkt på plats. 

Pressfoto: Wowanders

Jag och Tur & Retur är en av de som har offentlig profil på Wowanders, vilket innebär att alla de tips jag väljer att publicera kommer att synas på Wowanders stora världskarta – med länk till eventuell längre recension här på bloggen. Redan nu finns det över 30 offentliga resor/resmål från olika betrodda profiler.

Jag testade Wowandersappen på en resa till Warszawa i Polen för ett par veckor sedan, och nu finns elva fina tips att se i appen. In och kolla!

Det jag upplevt hittills av appen är positivt – även om jag tycker att formgivningen av den kunde ha varit lite modernare. Nu känns den lite stel och bilder och text tar upp för liten yta av skärmen. Men det finns helt klart potential, funktionaliteten är ju det viktigaste.

Wowanders kan du ladda ner till iPhone och Android via App Store/Google Play. Du hittar direktlänkar dit via Wowanders hemsida.