Ett besök till Stellenbosch och Franschhoek är inte komplett utan att ha åkt Wine Tram, en alldeles lysande lösning för oss som vill åka på en provsmakningsrunda och dricka vin – men slippa köra bil. 

Som besökare i Franschhoek behöver du egentligen inte ta dig någonstans för att dricka vin, stan är full av trevliga restauranger och barer. Dessutom finns ett flertal restauranger och lokaler där du kan göra provsmakningar. Men för att krama det allra bästa ur Franschhoek,Stellenbosch och Paarl tycker jag att du ska boka en rundtur på vingårdarna. Det blir (minst) en heldag med fantastiska viner och god mat – och otroliga vyer!

Det finns förstås olika sätt att ta sig runt. Du kan hyra en bil och en chaufför, du kan åka Uber eller taxi, du kan åka tuk-tuk – och du kan åka Wine Tram. Det senare är ett mysigt och effektivt sätt att ta sig runt.

Wine Tram körs längs ett antal förutbestämda rutter, och alla är en blandning mellan spårväg och buss. Vilka vingårdar du vill besöka – och hur lång tid du har på dig – får bestämma hur du gör. Du kan boka en lite lyxigare tur med egen guide för 1050 Rand, eller göra det som kanske är mest populärt: egen hop-on-hop-off-upplevelse. Detta kostar 215-240 Rand för en heldag.

Det här är den tjusiga spårvagnen!

På varje vagn (och i varje buss) finns en guide som ser till att du går av och på enligt plan

Du är själv ansvarig för att ta dig till spårvagnen/bussen på utsatta tider, men på varje fordon finns det en guide att fråga om exakta tider. Tider finns också angivna i schema som du får vid incheckning.

De olika linjerna finns beskrivna i anslutning till bokningen. Observera att det är ett måste att boka om du vill åka en speciell linje, chansa inte och försök få biljetter samma dag. Det är en väldigt populär upplevelse och tycks vara fullsatt för det mesta.

Är det högsäsong kanske du vill förboka restaurang på någon av ställena längs vägen. Det får du ordna med själv, men Wine Tram förmedlar en kontaktlista här. Du kan också packa en picknick-korg och ta med dig runt. Vissa vingårdar erbjuder också korgar så att man kan sitta ute på en trevlig gräsmatta och ha det fint.

Att prova 4-6 viner brukar kosta 60-80 Rand, så det är mycket prisvärt! Och att köpa vin längs vägen är inga problem – eller om du vill göra en beställning och skicka direkt hem till Sverige (då tillkommer skatter och avgifter förstås, men de betalas vid beställningen).

Lunch åt jag på Mont Rochelle, Richard Bransons vingård.

Grönpepparbiff. Mycket smaklig – och fantastisk service!

Dieu Donné, här avslutas många av turerna. En härlig utsikt och varm eftermiddagssol. 

Ingen resa är komplett utan att gosa med en katt.

De flesta vingårdar och restauranger och utrymmen för event. Här Holden Manz.

Det var också på Holden Manz jag gjorde dagens investering. Otroligt god Cabernet Franc.