I anslutning till avsnitt 20 av podden är det kanske på sin plats att förklara vilken väg vi valde för vår vandring i Jämtlandsfjällen:

Fredag: Vi steg på nattåget från Stockholm till Duved på fredag kväll.

Lördag: Lördag morgon vaknade vi i Duved och tog anslutande buss (ingick i tågbokningen) och åkte till Storulvåns fjällstation (STF) där vandringen började. Vad över Handölan (pga trasig hängbro på vanliga leden) och vidare till Gåsåns vindskydd för lunch. Vidare upp till Gåsenstugorna för ett kort besök och för att värma oss lite. Vi fortsatte mot Helags och slog läger ca tre kilometer nerför fjället i riktning mot vadet vid Hulke.

Söndag: Fortsatt vandring mot Helags fjällstation via vadet vid Hulke. Vi slog läger någon kilometer från Helags fjällstation i riktning mot Sylarnas fjällstation.

Måndag: Vandring mot Sylarna. Vi slog läger (se bilden ovan!) inne i Sylmassivet, mellan Sylarnas fjällstation och Tempeldalen.

Tisdag: Dagstur i Sylarna efter frukost. Lunch och fortsatt vandring norrut. Vi slog läger i närheten av Ulvåtjärnens vindskydd efter att ha korsat ganska besvärlig och blöt myrmark. Många av de spångar som var utlagda var sönder eller mycket slitna.

Onsdag: Vandring från Ulvåtjärnens vindskydd via Snasahögarnas vindskydd/Getvaltjärnen där vi sökte skydd från det hårda vädret, det regnade och blåste ordentligt. Vi slog läger en bit norröver i sluttningen ner mot Enafors (väster om Storsnasen), vid Ingolvskalet.

Torsdag: Dagstur i hård vind upp på Storsnasens topp! Efter lunch väntade vandring nerför fjället mot Enafors station. Vi tog tåget mot Duved (ca 20 minuters resa) och hade ett par timmar i Duved i väntan på nattåget mot Stockholm – där vi avnjöt fjällröding och riesling på restaurang Pigo!

Fredag: Vi vaknade när vi rullade in på Stockholms cenral tidigt på morgonen – och vandrade till Scandic Continental för en härlig frukostbuffé. Vi visste inte det när vi bokade, men fin hotellfrukost ingår om man bokar nattåg 1kl med SJ!

 

Läs gärna mer om de olika vandringslederna på STF:s sida för Jämtlands-/Härjedalsfjällen.

Här finns en karta, skapad genom Google Maps, som visar några av våra hållpunkter. Observera dock att den inte visar ”rätt” väg, då Google inte är medveten om alla stigar och leder som finns uppe på fjället.