Vagabonds redaktör Per J Andersson är aktuell med en krönika om det vi kan kalla ”överturismen”. Du har säkert hört att många populära destinationer världen över nästan håller på att gå under av turisttrycket. Vi är många som är ute efter det genuina, men alldeles för många söker det på helt fel platser: där alla andra befinner sig. Det kan handla om resetrender som skapats i/av media men också på det där organiska viset som är resultatet av ”word of mouth”. Eller helt enkelt vissa platsers ikoniska status – och för all del platser som gör sig bra på bild i sociala medier eller som på något sätt är prestigefyllda att besöka.

Det finns många anledningar till att vi bör sprida ut oss, inte bara att vi fysiskt inte får plats. Per skriver: ”För om vi fortsätter envisas med att åka dit alla andra åker blir det inte bara dålig stämning på semesterdestinationen, då hotar också vår närvaro att bli kontraproduktiv och försämra livsvillkoren för lokalbefolkningen”.

Vi kommer fortsätta att resa och när det är så, som Per skriver, att ”Nästan vart tionde jobb på jorden är relaterat till turism, som i många fall är ett mer miljövänligt och hållbart sätt att tjäna sitt levebröd på än alternativen … ” så handlar det inte om att vi måste sluta resa, men att vi behöver styra om.

Vi måste sluta resa till platser dit alla andra åker. Och vi i media som skriver, poddar och bloggar om resor och resande har också ett ansvar om att visa på alternativen. Här kan man säga att Vagabond gör ett ganska bra jobb, både i sin tryckta publikation och i sociala medier. Däremot tycker jag att många influencers kan rycka upp sig och inte bara flockas på trendiga platser.

”Då sprider vi inte bara våra semesterpengar till fler. Dessutom slipper vi de konstgjorda turistvärldarna, medan upplevelserna blir genuinare, mustigare, livfullare och mindre förutsägbara.”

Jag skriver under på allt. Och försöker bli bättre på det själv, både i mina val av resmål och vad jag skriver om. Som till exempel i det här inlägget där jag avråder från Amalfi och istället tipsar om Tropea.