Vad packar du ALLTID när du ska resa?

Sara Arnald, Tur & Retur
27 Dec 2017
Vissa saker kan man bara inte lämna hemma när man är på resa, annat kan man till nöds leva utan – och det mesta är faktiskt onödigt. Eller?

Jag tänkte ägna ämnet packning några inlägg på bloggen. De flesta som reser mycket har redan inarbetade metoder för att minnas allt som ska ner i väskan, oavsett om det är ordning och reda eller inte. Vissa gillar att resa minimalistiskt, andra släpar rullväska efter rullväska in på flygplatsen.

Men alla har vi väl några saker som vi inte kan tänka oss att resa utan. Om vi räknar bort de självklara, såsom pass, pengar, kontokort, bankdosor och biljetter (vill gärna lägga tandborste till den här listan) så är vi nog ganska olika i frågaon om vad vi känner att vi måste ha med oss i handbagaget.

”Vissa gillar att resa minimalistiskt, andra släpar rullväska efter rullväska in på flygplatsen.”
Ja det ser ju alltid romantiskt ut med en gammal resväska…
Illustraion by Karen Arnold (CC0 1.0)

Mina måsten i handbagaget är:

  • Våtservetter – Jag köper alltid sådana som är avsedda för sminkborttagning, eftersom de är tillräckligt milda för just detta, men de går lika bra att använda till att tvätta händerna med. Eller torka bord och stolar vid behov. Speciellt toaletter.
  • En liten sked (eller Spork) i plast eller aluminium – man kan äta vad som helst var som helst: youghurt, melon, sallad, younameit.
  • Sjal. Toppen att använda som improviserad ihopknölad kudde när det behövs. Eller som halsduk. Om det är kallt på flyget fungerar den som filt. Och toppen att sova under när man inte vill bjuda flygplansgrannarna på en usel utsikt med öppen mun och blöta snarkningar. Jag har också lyckats att knyta en slags slinga som man kan luta huvudet i (fästes på det egna nackstödet, eller det framför), lite som en hängmatta för trötta nackar.
  • Kompressionsstrumpor – de svullna resebenens räddning. Men se till att vänta med att ta på dem tills du är på flyget, de är ju inte direkt tjusiga …
  • Vattenflaska.  Så slipper du köpa oändligt antal små platsflaskor ute på stan. Miljön tackar dig. Men se till att den är tom när du passerar igenom säkerhetskontrollen.
  • Hörlurar. Räddningen när man blir placerad bredvid en stressad småbarnsfamilj, en snarkande tröttmössa eller ett uppsluppet konferensgäng. För en optimal upplevelse rekommenderar jag lurar som reducerar omgivande ljud (active noise canceling).
  • Kamera. Och en dator med alla mina aktuella arbetsfiler. Jag är ju ändå fotograf …
  • Ett par passfoton i reglementsenlig storlek (typ 35×45 mm), alltid bra att ha i passfodralet när man reser eftersom man aldrig vet när man behöver söka visum eller annat tillstånd – och då vill man inte behöva leta upp en fotoautomat. 
  • Laddsladdar till all teknisk utrustning, inklusive smartwatch, telefoner och kameror. Och en adapter för olika uttag såklart.
  • Bonuslyx i handbagaget måste vara handkräm, fuktspray och läppbalsam, eftersom luften i flygplan är så torr att man i stort sett dammar ihop alldeles.

Allt är förstås snitsigt fördelat i olika små genomskinlga påsar (gärna i nät, om du inte befarar läckage) så att det är lätt att hitta. Vad som ryms i en bra resenecessär är en helt egen historia, det får jag återkomma till i ett annat inlägg.

Vad kan du inte tänka dig att resa utan?