Det är roligt att få återknyta till sin gamla hembygd och hitta något så fantastiskt som ett högklassigt hotell med restaurang, café och ett helt otroligt läge. Upperud 9:9 drivs med fingertoppskänsla av ett team med stort hjärta. 

Från bilvägen skymtade jag från kraftstationen ett rött hus, nästan som en gigantisk lada, placerad precis intill vattnet. Baksidan domineras av en nybyggd struktur som kompletterat det gamla spannmålslagret med hiss och trapphus. Denna unika gamla byggnad har inhyst ett antal olika verksamheter efter sina spannmålsdagar, nu senast var det ett hantverkshus och tidigare nyttjades husets betongsilos som akvarium för att odla fisk i. Numera är Upperud 9:9 ett otroligt charmigt hotell med restaurang, och bland det livsnjutigaste jag hittat i Dalsland.

Jag växte upp i Dalsland men kan inte minnas så många platser som kändes speciella, där man verkligen ville vara, äta och umgås. Visst fanns det något enstaka våffelcafé, några trötta vägkrogar och diverse trötta lanthandlar, men jag inte dra mig till minnes något som fått mig att önska att jag hade återvänt till mina hemtrakter som vuxen. Fram tills nu.

Visserligen finns numera det härliga Not Quite i Fengersfors, en samling gallerier, ateljéer och butiker med tillhörande café, restaurang och bageri. Men jag vet inget ställe jag gärna hade stannat till på för en lyxig weekend. Upperud 9:9 har helt ändrat på det.

 
 

Upperud 9:9 ligger precis vid vattnet

Beundrade byggnaden från sjösidan, under kvällspaddling.

Kerstin Söderlund har med sin dotter Bodil skapat en riktig pärla. I festsalen bjuds du på härlig livemusik, vällagad mat med lokala ingredienser och skön stämning året om. Under sommaren (24 juni – 1 september) huserar den gamla spannmålssilon ett mysigt café med hembakt fika och på fredagar bjuds det till pubkvällar. Du kan ta en öl eller en drink och samtidigt ta ett kvällsdopp. Badstegen sitter bara några meter från baren. Här hittar du en fullständig eventkalender.
 

Vad sägs om den här utsikten när det är fredagspub på sommaren?

Hotellet har bara fem rum, men de är designade med fingertoppskänsla. Rummen är ljusa och rymliga är byggda i två etage, och har kök, matplats, sittmöbler och fransk balkong mot vattnet. Gamla detaljer och strukturer från husets historia har behållt och varsamt rustats upp.

Interiör från mitt rum, Silo 5. 

 

Bryggan precis under Silo 5.

 

Jag hittade Upperud på min väg längs Pilgrimsleden, och ägarinnan Kerstins hjärta klappar extra för vandring, hon är med och sörjer för att rusta och markera leden för att vandrare ska få en fin upplevelse. Upperud 9:9 erbjuder ett speciellt vandringspaket för den som vill ”njutvandra” (som det bland annat skrivs om i Amelia Adamos och Lotta Byqvists bok ”Vandra och njut”). I vandringspaketet ingår övernattningar på vardera sidan leden (Upperud 9:9 och Edsleskogs Wärdshus), frukost och middag. För sträckan på leden ansvarar man för egen mathållning (man kan också köpa med sig matsäck från hotellet)
 
Det finns mycket mer att ägna sig åt på och runt Upperud 9:9, t.ex. att hyra cyklar, kanoter eller kajaker samt göra utflykter i närområdet, t.ex. till slussarna i Håverud.

Kaffe med färg.

 

Bodil med 16 kg lokalt plockade blåbär

 

Det råder ingen brist på god fika på Upperud 9:9.

Festsalen

 

Cafédisken är dekorerad med Bodils konsthantverk

 

Kerstin framför ett av de många konstverk som pryder lokaler och rum på Upperud 9:9.