Att resa är fantastiskt, att besöka andra länder och kulturer för med sig så mycket gott – om vi bara kan resa hållbart. Och visst är klimathotet är ett faktum, men lösningen är inte så enkel att det bara är ”att sluta flyga”. Vi behöver resa på ett bättre sätt.

”Hållbar turism” behöver bli en norm och ett kvalitetsbegrepp, inte en nisch. Turism och resande är inte frikopplat från resten av samhället. När vi reser på semester är vi i någon annas vardag och vi behöver lära oss att agera lika medvetet där som när vi är hemma.

I slutet av november 2017 intervjuade jag journalisten Hanna Anfelter som står bakom Reform Travel, en inspirationssajt om hållbar turism och avsnittet går att lyssna på direkt här på sajten (se nedan) eller via Acast, Podcaster, Podbean eller övriga appar och plattformar för poddar som finns därute.

I avsnittet refererar vi till ett par andra poddar vi lyssnar på, bland annat utmärkta Lilla Drevet, där Nanna Johansson i avsnitt 26 (från 2014) avhandlar Centerpartiets hashtag #grislöftet som räddade kvar Centerpartiet i EU-parlamentet (Vi nämner den i samband med att vi diskuterar individens ansvar i relation till politikernas/systemets ansvar när det gäller att göra hållbara val).

Vi pratar också om det ansvar man har som långtidsresande, med avseende på hur man väljer boende och hur man spenderar sina pengar, och då nämner vi en podcast från Svenska Nomader, och det är avsnitt 9, ”Vikten av självkritik som resande svensk”.

På sin sida Reform Travel listar Hanna Anfelter ett antal handfasta råd och tips till dig som vill resa hållbart.