I andra avsnittet av podcasten Tur & Retur får Sara Arnald, som haft lägenhet i hipsterstadsdelen Neukölln, upp resesuget på febernivå när hon berättar om hur man dricker öl för en euro i Berlin. 

Per J Andersson  som arbetat som resejournalist på Vagabond i 30 år berättar om sin nya bok ”För den som reser är världen vacker” och förklarar varför han gärna återvänder varje år till både Indien och Grekland.

Urban Lindstedt delar med sig av sina erfarenheter av jakten på billigaste flygbiljetterna. Det handlar inte om att hitta den billigaste utan den bästa biljetten och anslutningen. Och det finns knep.

Länkar till sådant som nämns i avsnittet:

Per J Andersson bok För den som reser är världen vacker

Bästa sökmotorn för flygbiljetter är Momondo

Några extra tips om Berlin:

Den nedlagda flygplatsen Tempelhof som numera är en park, Tempelhofer Feld. Det är den som breder ut sig på vårt avsnitts vinjettbild. Denna enorma och vidöppna park är öppen under dagens ljusa timmar. Åk rullskridskor, flyg drake, ta med hunden och en grill. Varför inte köpa en billig öl i en Späti (kvartersbutik) i närheten och fixa en spontan picnic? Berlin är parkernas stad och även om det inte alltid finns pengar nog i stadskassan att klippa gräset och städa så är det alltid prydligt. Tyskarna kan det här med ordning och reda.

Ett besök i Berlin är inte komplett utan en kväll i en lummig Biergarten. Vill du dansa beger du dig till Clärchens Ballhaus i stadsdelen Mitte. I Prenzlauer Berg finns lummiga Prater. 

Bästa restaurangtipset: Lavanderia Vecchia i norra Neukölln. Restaurangen serverar lunch som inte behöver bokas i förväg, men den stora behållningen är kvällsmenyn. För 60 Euro får du en lång paketmeny av fantastisk italiensk mat, inklusive vin, mineralvatten, kaffe och avec. Serveras 19.30 varje dag och bordsbokning är obligatorisk. Boka bord i tid via mail eller telefon.

Är du i Berlin får du förstås inte missa Currywurst som går att köpa i kiosker lite överallt. Varje kiosk med självaktning har sitt eget recept på tomatsåsen som spetsas med curry. Be om att få den scharf, dvs kryddstark!

Kebab (Döner Kebap) är erkänt god i Berlin. Sök den i Kreuzberg och Neukölln och du blir rikligt belönad!

Och du, glöm inte att ha kontanter i plånboken: Berlinarna gillar det tyska kortsystemet ”EC-karte” och det är inte så ofta du kan betala med VISA-kort utanför de centrala stadsdelarna.

Vill du utmärka dig som aningslös turist? Gå mot röd gubbe, det skulle en tysk ALDRIG göra…