Tropea är en vacker liten stad på Kalabriens östkust –  den Tyrrhenska kusten – alltså den del av Italien som kan kallas ”stövelspetsen”. Efter att ha tillbringat ett par dagar här är jag än mer förvånad över att platser som Amalfikusten lockar fler utländska besökare än den här kusten, här är det vackert och dessutom mycket billigare…

Själva staden ligger högt uppe på vita klippor och man får helt enkelt ta trapporna ner till stranden. På halvön som sträcker sig ut i havet från Tropeas stränder ligger kyrkan Santa Maria:

Solnedgången är något alldeles speciellt, den tunga röda solen sänker sig sakta över de Eoliska öarna på ett spektakulärt vis. Man kan se solen från de gator och torg som ligger längs klippkanten.

Här finns gyllene stränder och ett klarblått hav. Och vidunderlig mat, inte minst mycket smaklig pizza och stadens specialitet: rödlöken. Från Tropea kan man också göra utflykter till de Eoliska öarna.

Bo:

Hotell eller B&B finns det gott om, vi rekommenderar urgulliga B & B Al Vecchio Castello som ligger mitt i stans historiska centrum. Utsikten från balkongen är ljuvlig (se bild nedan) och här sitter man med fördel och tar ett glas prosecco inför stundande restaurangbesök.

Äta:

Stan är full av mysiga restauranger, även nere på stranden finns det servering. För mycket välsmakande pizza rekommenderas Pizzeria Vecchio Forno som ligger mitt i stan.

Resa hit:

Bland annat har Solresor charter till den här delen av Italien. De flyger till närbelägna flygplatsen i Lamezia Terme (tåg till Tropea tar ca 50 min), till Lamezia Terme går även reguljärflyg. Det är också möjligt att flyga till Catania på Sicilien eller andra städer i södra Italien och ta transport därifrån. Tågförbindelser finns det gott om och det är enkelt och prisvärt att boka tåg med Trenitalia.

Båtförbindelse (reguljärt) till och från de Eoliska öarna finns via kuststaden Vibo Valentia (Vibo Marina).

Tropea tycks främst vara en sommarstad för italienska turister men är en destination som definitivt bör locka övriga européer.
Skynda dit!