Trippeljubileum i Dalsland

Sara Arnald, Tur & Retur
25 juni 2018

Åmål, Dalslands enda stad och min födelseort fyller 375 år i år. Dalslands kanal fyller 150 år och Lukas Moodyssons Fucking Åmål fyller tjugo. Det finns mycket att fira i ett av Sveriges mest anonyma landskap.

1974 föddes jag i Åmål. Eller, om man ska vara nogräknad, på lasarettet i Säffle, på andra sidan läns- och landskapsgränsen. Det har alltid varit förstavalet för Åmålsbor eftersom stan ligger så nära gränsen till Värmland. Mina tre första år bodde jag i Åmål, och följande femton år levdes ljuvligt lantliv på en gård utanför Tösse. 

Den sträcka som de flesta besökare ser är väg E45 som sträcker sig längs slätterna i östra delarna av landskapet. Verkligen inte Dalslands vackraste del, klämd mellan Vänerns magnifika skärgård (inte minst runt Tösse) och den ljuvliga landsbygden med sina vackra ängar, skogar och tusentals vattendrag. Om du inte varit i Dalsland så skulle jag verkligen vilja rekommendera ett besök. Kanske paddla i Dalslands Kanal? Besöka Not Quite, den lilla konstnärsbyn i Fengerfors? Eller hyra ett gulligt rött torp med vita knutar och bada i en skogstjärn? Eller ett ljuvligt glashus, ”The 72h Cabin”?

Fårahagen på Kasen, en del av min barndom.

Foto: Sara Arnald

I år är det 375 år sedan Åmoll (Amordh) fick stadsprivilegier. Drottning Kristinas förmyndarregering sägs ha instiftat staden Åmål för att kunna stävja timmerhandel och smuggling mellan Sverige och Norge. Nu firas det storstilat i Åmål och jubileumsprogrammet hittar du här (pdf).

Lilla söta Åmål ligger vid Vänerns strand och har knappt tio tusen invånare (nästan 13 000 i hela kommunen). År 2002 tilldelades Åmål utmärkelsen Årets Stadskärna i Sverige. En populär sommarstad, men jag minns inte mycket av det. Som tonåring är man som bekant inte alltid tillfreds med ett liv i en småstad, och större delen av tiden ville jag bara därifrån. 

Kanske minns du några andra ungdomar som också ville från Åmål, närmare bestämt Agnes, Viktoria och Elin i Lukas Moodyssons Fucking Åmål, en film som gick upp på biograferna 1998. Det var fyra år efter att jag flyttat vidare mot Göteborg, men jag minns väl dramatiken runt filmen. Kommunstyrelsen i Åmål hängde inte riktigt med i början, utan blev oroade av titeln och ondgjorde sig över att statliga medel gick åt till att göra kultur som smutskastade deras stad. Helt tondövt förstås, för det var i själva verket en riktig PR-framgång.

Första gången ordet ”fucking” klottrades på vägskylten vid infarten blev det bortstädat illa kvickt. Men snart var det där igen och fick sitta kvar… Ungdomar från hela landet (och Norge!) rymde till Åmål för att uppleva stan men hittade väl typ bara en korvkiosk och en och annan raggarbil. Filmen spelades förresten inte ens in i Åmål, det var helt och hållet en Trollywood-produkt från Trollhättan. Nu spelar det kanske ingen roll, efter 1998 fanns Åmål plötsligt på Sverigekartan. Än idag säger jag att jag är från ”Fucking Åmål” och det ger alltid något slags pluspoäng.

Så nu är det jubileum på gång. I veckan träffade jag Simon Ljungman från bandet Augustifamiljen (som ju är husband i På Spåret, ni vet) och han berättade att de är bokade för Fucking Åmål-jubileumsveckan 23-28 oktober. Det blir, förutom visning av filmen på Saga Bio i Åmål, en konsert där Augustifamiljen framför filmmusiken i konsertform. Jag kommer att vara där, häng på vetja! 

”Än idag säger jag att jag är från Fucking Åmål och det ger alltid något slags pluspoäng.”

Åmål omkring år 1700. 

Och varför inte bränna av ett tredje jubileum ändå när vi är igång? Kung Carl XV invigde det långsträckta kanal- och sjösystemet Dalslands kanal den 19 september 1868. Nu, 150 år senare är det dags att fira!  I jubileumsprogrammet finns tävlingar, utställningar, föredrag och en mängd andra lokala aktiviteter och detta pågår hela året. Se fullständigt program här.

 

Små slussar i Dalslands kanal. Denna i Billingsfors, mellan  Laxsjön och Lelång. 

Foto: Sara Arnald

Dalslands kanal anses vara en av Europas vackraste kanaler, och jag håller förstås som lokalpatriot fullständigt med. Det låter kanske som att det skulle vara en lång grävd kanal genom landskapet men det är i själva verket ett vackert sjösystem hoplänkad av slussar och mindre farleder. Kanalen börjar i Köpmannebro, vid Vänern. Nordligaste punkten är Östervallskog, norr om Årjäng. Kanalen är 250 kilometer lång men endast 12 kilometer är grävd kanal. 

 

Är du sugen på ett paddlingsäventyr kan jag varmt rekommendera att hyra kajak eller kanot och paddla längs kanalen i en vecka eller så. Det finns lägerplatser och vindskydd längs vägen och ett flertal företag i Dalsland hyr ut utrustning, t.ex. Silver Lake i Bengtsfors som hjälpe oss när vi gjorde reportage häromåret.

Mer information om paddling i Dalslands kanal hittar du här. 

Paddling i sjön Lelång, Dalsland

Foto: Sara Arnald