Hur tar man sig runt bäst i Kapstaden? Många gillar att hyra bil, men jag är inte så förtjust i att köra i vänstertrafik. Min lösning blev att kombinera buss, Uber och promenader. Så här funkar det i praktiken.

Det är inte dyrt att hyra bil i Kapstaden. Däremot kör folk lite som galningar och så är det vänstertrafik. Just det sistnämnda fick mig att tveka när det gäller bilhyra, det var alldeles för länge sedan jag körde på vänster sida, och även om jag har automatväxlad bil skulle jag nog behövt någon vid min sida som PÅMINDE mig om att alltid hålla till vänster. Säkerhetsfrågan är också viktig, förstås, jag vill inte riskera bilinbrott eller skadegörelse om jag parkerar på gatan (mitt boende har inte parkeringsplats innanför avspärrningar).

Stadsbuss

Mitt huvudtransportmedel har blivit stadsbuss. MyCiTi-bussarna har linjer över hela stan och det är säkra transportmedel. För att åka på bussen måste man ha ett MyCiTi-kort som man köper för en engångskostnad på 35 Rand. Sedan kan man ladda det med pengar för enstaka resor, eller så gör man som jag och köper ett månadskort för 850 Rand. För mig som åker flera gånger varje dag har det lönat sig att göra så.

Man måste komma ihåg att validera sitt kort varje gång man kliver på en buss (från en vanlig busshållplats) eller vid entrén till en busstation. Sedan får man inte glömma att ”blippa” ut sig när man klivar av bussen eller lämnar busstationen, annars kommer kortet i otakt och man får svårt att åka (När det hände mig fick jag hjälp av stationspersonalen).

Busskartan finns att ladda ner på nätet, den finns också på busstationer och i alla bussar. I App-store (iPhone) och Google Play (Android) finns en gratis-app där man lätt kan planera sina resor.

Så långt allt väl. Problemet är att bussarna går ganska sällan på helgdagar. Dessutom har de under hösten haft problem med personalstrejk, vilket efter avskedanden och påföljande hämndaktioner i form av skadegörelse gjort att det inte finns nog med varken bussar eller förare. Alltså har det inneburit att bussarna ganska sällan går efter tidtabell. Jag har fått lära mig att inte ha så otroligt bråttom, dessutom är det bra att ha en backup-plan om bussen uteblir. För mig är det Uber, vilket jag också nyttjar väldigt mycket här.

Uber, Taxify och taxi

För att använda privattaxitjänsten Uber måste du ha appen installerad på din telefon. Där underlättar det ju verkligen om du har en telefon med ett sydafrikanskt SIM-kort så du kan ha uppkoppling överallt. Uber är säkert och billigt i Kapstaden, det är sällan en resa i stan kostar mer än 100 Rand (drygt 60 kr). Hur mycket det kommer att kosta får du reda på innan du bokar, så det är enkelt att ha koll. Efterfrågan styr prisnivån.

Det finns också vanliga taxis man kan ringa, och de flesta boenden har kontakter med några olika chaufförer och transferföretag. En konkurrent till Uber är Taxify, som också fungerar bra.

Är man flera som åker är det ett otroligt prisvärt sätt att resa. Uber-bilar finns nästan överallt dygnet runt och det är sällan jag behövt vänta mer än två minuter på en bil. Du kan betala med det kredit- eller bankkort du registrerat i appen, eller kontant. Lite kontant dricks uppskattas alltid.

”Stash it, don’t flash it”

I övrigt promenerar jag mycket. Dels för att det är ett trevligt sätt att se sig om, dels för att det är bra motion. Dock är det inte alla delar av stan som lämpar sig att promenera i, speciellt inte själv. Här kan till exempel nämnas Bo-Kaap, som trots sitt centrala läge inte alltid är ett bra område att röra sig i på grund av rånrisken (det har dock blivit mycket bättre de senaste månaderna). I t.ex. Camp’s Bay, Sea Point eller Gardens har jag inte upptäckt några konstigheter, så länge det är ljust ute. Var försiktig kvällstid, bär inte värdesaker och smycken synligt och rör dig inte ute ensam. När du går in lägenheten, genom dörrar, grindar eller liknande så se till att de går i lås direkt bakom dig.