Lion’s head är den välkända bergstoppen som syns på näst intill varenda bild från Kapstaden. Det är också en populär halvdagstur, framförallt på kvällen. Utsikten är magnifik, solnedgången likaså.

Man kan nå berget från flera håll. Lättast är kanske via bilvägen Signal Hill Rd som går ut mot Signal Hill från Camp’s Bay Drive (toppen av området Gardens, i passet över mot Camp’s Bay). Har du bil finns parkering några hundra meter in på vägen, vid den parkeringsplats som leden börjar vid. Hit är det också lätt att ta en Uber eller en Taxi. Åker du buss (linje 106 eller linje 107) går du av på hållplatsen Kloof Neck och tar bilvägen en liten bit tills en vandringsstig dyker upp på vänster sida vägen. Den leder till parkeringen och ledens början.

Det finns även leder från södra och norra Sea Point, dessa utgår från Top Rd respektive Upper Rhine Rd. Dock är det inte så mycket folk längs dessa leder och jag skulle nog inte gå dem själv när det håller på att skymma.

Lion’s head Hike med utgångspunkt från parkeringsplatsen, däremot, där är det ingen risk att du är ensam. Just därför är det här en liten utflykt du kan göra själv, utan att ha kompisar eller en grupp att gå med. Just säkerhet är en prioritet här i Kapstaden, inte bara när det gäller att man kan falla och skada sig, utan att det faktiskt finns en överfallsrisk om man rör sig ensam, till och med i bergen.

Leden börjar med en bred, flack uppförsbacke med frodig grönska som leder mot en vacker utsikt över Camp’s Bay, Bakoven och havet. Sedan snirklar sig en delvis stenlagd stig på västra sidan av berget, som när den kommer hela vägen runt till östra sidan igen (efter ca 30 min) börjar bli brantare. Allt eftersom det blir brantare uppstår också köer, eftersom leden inbegriper lite scrambling/klättring med hjälp av kedjor och handtag (staples). Ett tips är att vid klättringens början ta den skyltade alternativvägen om det är mycket folk. Även om det är något hundratal meter längre så slipper man köa och fram kommer man ungefär samtidigt.

Efter ca en timmes vandring och klättring når du till slut toppen och här väntar en fantastisk utsikt över hela Kapstaden, havet och de västra förorterna. Nästa gång jag går upp kommer jag ta med lite fika, det blir en fin raststund med den utsikten. Inte minst i solnedgången.

Flest besökare har Lion’s head när det är fullmåne, eftersom det är lättare att ta sig ner då. Utsikten sägs också bli ännu tjusigare. Tänker du dig stanna kvar tills mörkret faller måste du ha med dig ficklampa, gärna en pannlampa. Men för säkerhets skull tycker jag att det kan vara läge att börja ta sig ner från berget när det fortfarande finns lite dagsljus kvar.

Var också lite försiktig om vädret inte är toppen, klipporna blir väldigt hala vid regn. Se också till att ta med vatten, solhatt och solkräm, solen är starkare här än man tror. Det blåser också ordentligt här, så packa gärna en vindjacka oavsett väderlek.

Utsikt över Camp’s Bay, Bakoven och bort emot Llandudno

Skuggan från Lion’s Head kryper över staden

Stadsdelen Sea Point, och så Robben Island i fjärran

Man kan inte klaga på myset i solnedgången

Lite roligt var det allt med alla influencers som kämpade med att få det att se ut som att de var ensamma om sin bragd att bestiga berget…