Efter de första två dagarnas acklimatisering blev det dags att vidga vyerna lite och jag tog bussen till den mycket välmående förorten Camp’s Bay.

Mitt första inlägg från Kapstaden var lite trevande. Jag hade svårt att vänja mig vid den stora skillnaden mellan fattig och rik, och trots att jag ibland befunnit mig i länder där jag aktivt måste tänka på säkerheten i varje steg jag tar så blev jag ändå lite nedstämd av att det var så här i Kapstaden.

Kanske uppfattade jag det så för att jag nu bor i ett ”vanligt” bostadsområde och inte i en lyxtillvaro. Nog för att jag inte bor i ett Township, som är ett segregerat, outvecklat område som fram till Apartheids slut var ett ghetto för svarta, färgade och andra som räknades som ”icke-vita”… men jag upplever ändå att det på gatorna här i Gardens/Oranjezicht ändå är uppenbart att allt inte är frid och fröjd i samhället.

Camp’s Bay är en mycket välmående förort till Kapstaden. Åker du hit för solsemester är det mycket möjligt att det är här du hamnar.

 

Till Camp’s Bay tog jag mig med en MyCiti-buss från den restaurangtäta gatan Kloof St som ligger ca en kilometer från min lägenhet. Det tar bara 20 minuter med bussen över passet mellan Taffelberget och Lion’s Head, så kan man kliva av mer eller mindre på stranden. Längs strandgatan ligger många trevliga fik och restauranger. Här finns också affär och apotek.

Stranden är bred, lång och alldeles kritvit. Här förlustar sig alla som har råd  att bo och leva här. På många sätt påminner Camp’s Bay om kuststäderna utanför Sydney i Australien. Kanske är det arkitekturen, de låga sextiotalshusen blandat med viktorianska byggnader. Och så den bländvita strandmiljön förstås. En viktig skillnad är det ju: alla som vill sälja glass, dryck, solglasögon, hattar eller målningar.  Allt det där jag tycker är lite jobbigt. Det är dock inte värre än vilken turiststrand som helst i till exempel Thailand.

En dam sitter i skuggan under träden. Jag försökte sitta här en stund men blev störd av försäljare och tröttnade snabbt.
Det var nästan folktomt i norra änden av stranden.

Vid strandens södra ände finns en havsvattenpool. Förhoppningsvis varmare än själva havet…

Många hänger på andra ställen än på stranden – den här piren till exempel.
Två surfare på väg upp ur havet. I bakgrunden ser vi Camp’s Bay som ligger mellan Taffelbergets västra sida och havet.
Det var dags för en andra frukost. Delikata proteinpannkakor för 65 Rand på Mynt Café.
Med tanke på att vattnet är iskallt var det ändå många som badade.
Havet var verkligen grönt!

Jag kommer säkert att åka tillbaka till Camp’s Bay för att sola och bada. Min hikingguide Tauriq gav mig också ett tips på en bra fisk- och skaldjurs–restaurang här, Ocean Basket. Den måste jag ju testa.

 

Nästa gång tror jag dock att jag drar mig lite längre söderut, mot Bakoven Beach. Och det är förresten där jag kommer att fira jul på måndag, tillsammans med en grupp svenskar som jag inte träffat än!