Under nästan varje resa går jag och köper ett litet paket tops, varav jag använder kanske hälften. I min strävan att försöka minska sopberget tänkte jag byta ut mina vanliga tops till en enda återanvändningsbar liten sticka. Kolla in den här praktiska nyheten från Last Swab!

 

De ser ju så oförargliga ut, de små topsen. Ett litet plaströr med två små bomullstippar kan väl inte göra någon skada? Så många använder man ju inte?

Jag är visserligen noga med att ALDRIG slänga tops, bomullspads eller andra hygienprodukter (som inte är toapapper) i toaletten, men tops är ett enormt problem för reningsverken. Bara Stockholms Reningsverk filtrerar ut TRETTIOTVÅ ton icke-nedbrytningsbara produkter varje vecka. Det handlar om allt från bindor och tamponger till wipes och tops, och tänk då hur mycket skräp som ställer till det världen över. Det sägs att det tillverkas 1,5 MILJARDER tops varje dag, kan det stämma? Och alla förpackas i små plastpåsar eller -burkar och säljs superbilligt.

Kanske är det fler än jag som gärna köper en liten påse tops när man är ute på resa, för att det är ”bra att ha”? Och så spiller man ut hälften på badrumsgolvet eller i necessären. Det händer att jag endast använder en bråkdel av de jag köper. Och när jag får tag i varianter som ska vara mer miljövänliga är det ändå så att de är gjorda av papp eller bambu och därtill ekologisk bomull, vilket visserligen inte är plast, men som fortfarande fastnar i reningsverken. Inte bra.

På beautymässan Daisy Beauty Expo som gick av stapeln i början av januari i år var det en liten, liten produkt som drog till sig mest uppmärksamhet av alla. Något lika enkelt som genialt – en återanvändningsbar topz. snyggt förpackad i ett litet etui. Den finns i två varianter, en slät för makeupborttagning och en knottrig för att ”topsa” t.ex. öronen med. Samtliga finns i många färger så man kan skilja dem åt om man har flera i familjen.

 

Tops-ändarna är gjorda i TPE, termoplastiskt gummi, och är lätta att rengöra. Själva pinnen är gjord av nylon och etuiet av nedbrytbar majsstärkelse. Kanske låter det lite äckligt att behöva tvätta av gummit, men det är väl det lilla i sammanhanget, tänker jag. Lite får man väl slita för miljöns skull. När det gäller makeup tror jag också att den lilla gummitippen också fungerar bättre än sin bomullsmotsvarighet och det vore toppen att bara kunna skölja och torka av lite snabbt, så är den klar att användas igen.

De senaste veckorna har jag sett en mängd kopior säljas här och var på nätet. Många kinesiska sajter har snabbt hakat på och säljer billigt. Men jag tänkte faktiskt investera i en god idé och vill lägga min business hos originalet, så jag kommer beställa från danska LastObject. The Last Swab kostar 11.25€ och frakten går på drygt 8€. Kanske är det fler i bekantskapskretsen som vill köpa och så kan man gå ihop flera om frakten?

Nu återstår bara den lilla detaljen att komma ihåg att packa den i bagaget när det är dags att resa. Jag är otroligt glömsk, så lika bra att skriva in den i packliste-mallen med en gång (mer om hur jag skriver mina packlistor kan du läsa här)

Bilder: LastSwab