Santa Monica Pier

Sara Arnald, Tur & Retur
25 Dec 2017
Santa Monica Pier är ikonisk, du har säkert sett den i filmer, serier och musikvideos. Det är kanske inte Santa Monicas mest romantiska plats men den är ändå väl värd ett besök.
Piren sträcker sig drygt 300 meter ut i havet och är långt ifrån den längsta i Kalifornien, men en av de mest kända. Det är här Forrest Gump vänder när han sprungit över hela USA och pariserhjulet och nöjesparken som är placerade på piren har siktats i många andra filmer och serier. Själv drar jag mig till minnes Tori Amos retrotrendiga musikvideo till låten Maybe California. 

Blå utsikt från piren – bort mot Malibu.

Foto: Sara Arnald

Piren är ständigt fylld av turister och lokalflanörer och känns ganska mycket som en turistfälla med sina slitna snabbmatsrestauranger och knaggliga åkattraktioner – men jag tycker att ett besök ändå är ett absolut måste. Går du längst ut på piren kan du blicka rakt ut mot horisonten och kanske ser du delfiner som leker i vattnet.

”Själv drar jag mig till minnes Tori Amos retrotrendiga musikvideo till låten Maybe California

Här finns också goda möjligheter att spana på folk. Eller titta på nöjesfiskare som lojt står och petar med sina spön. På avstånd ser man strandaktiviteter, kanske ett strandbröllop eller tjugo ystra japanska turister som beslutat sig för att bada i grupp. 

The romance!
Foto: Sara Arnald

Det är också härifrån man får lite bättre överblick över Santa Monicas bebyggelse, på morgonen ser man solen gå upp över staden. Trafiken hörs som ett avlägset brus och man duckar för nyfikna och hungriga sjöfåglar som är vana att ta vad de vill ha. På bänkarna längs pirens räcken sitter söta nyförlovade par och kysser varandra. Solen dränker sig i ett alldeles rött hav.

Här slutar Route 66 och en bit ut på piren finns en replika av skylten med texten ”End of the Trail” som tidigare fanns i hörnet av Santa Monica Blvd. and Ocean Ave.

Jag gör som Forrest Gump och vänder tillbaka in mot stan.