Restaurangtips i LA

Sara Arnald, Tur & Retur
12 Jan 2018
I senaste avsnittet åkte jag till LA och träffade Peppe Öhman. Naturligtvis passade jag på att testa några av de restauranger hon tipsar om i sin guidebok Mitt Los Angeles. Här kommer ett urval!
I Kalifornien pågår en ständigt hälso-craze och när jag är i Santa Monica skyltas det överallt om mat och dryck som påstås vara bra för dig: plant-based, raw-food, vegan och detox är vanliga försäljningsargument. Extra vanligt är det i närheten av yogastudios …
Inte nån mjölk, så långt ögat kan nå …

Men det finns förstås annat också. Det finns restauranger i överflöd, och världens alla kök tycks representerade. Jag har sällan ätit så gott som när jag besökte denna gång, så jag tycker att Peppe gjorde några riktigt fina val i sin guidebok.

Vi börjar med en riktig höjdare om man gillar skaldjur, Santa Monica Seafood Market & Café. Denna kombinerade saluhall och restaurang ligger på 1000 Wilshire Blvd och serverar ljuvliga skaldjur, inte minst en av mina absoluta snabbmatsfavoriter, Lobster Roll.

Mmm… Lobster Roll!

Nästa stopp blir småstadsmysiga och lite vulgogulliga The Grove uppe i West Hollywood. Dit tog jag en Uber från Santa Monica, det ca 40 minuter i snäll trafik.

På The Grove finns mängder av butiker, caféer och restauranger arrangerade på ett sätt som liknar en liten nöjespark. Mitt i allt löper en liten gata där en museispårvagn sakta glider fram, till alla barns förtjusning.

Det jag främst gillar med The Grove är att Farmer’s Market ligger precis intill, i hörnet av Third och Fairfax (6333 W. 3rd St).  Farmer’s market är ett stort, halvövertäckt mat-torg som varit igång sedan trettiotalet. Det är alldeles lagom ruffigt och retrogulligt. Den här gången åt jag mumsiga små Empanadas från Nonna’s Empanadas men man kan hitta precis allt här.
Inte långt från The Grove ligger Melrose Avenue, en gata fylld av fantastiska restauranger. Förra gången jag var här besökte jag Ink och deras tapaskoncept minns jag med glädje. Jag tror till och med att jag fällde en tår av ren lycka. Den här gången gick jag stenhårt på Peppes tips och tog mig till Gracias Madre på 8905 Melrose Ave. Här serveras mycket smaklig vegansk mat på mexikanskt tema – därtill i mycket mysiga lokaler. Jag hade inte bokat plats men det är alltid ganska enkelt när man reser ensam – som vanligt högg jag en plats i baren.
Tillbaka ute vid havet,  på den trendiga gatan Abbot Kinney Boulevard i Venice, går jag på Butcher’s Daugther, en restaurang som trots (eller på grund av?) sitt namn inte heller serverar kött. Här blev det goda crabcakes utan tillstymmelse till krabba, de innehöll istället quinoa och sötpotatis. Till det ett glas rött.
Mer vegetariskt på Butcher’s Daughter
Resans absoluta mat-höjdpunkt nåddes på Cassia i Santa Monica, en restaurang med sydostasiatiskt tema. En lång vinlista, ostronbar och snabb och kunnig serveringspersonal. Hit vill jag tillbaka igen, utan tvekan!
Restaurang Cassia i Santa Monica.

På gulliga Montana Avenue i Santa Monica, inte långt från utmärkta caféet Primo Passo, ligger Art’s Table, en fin liten kvarterskrog där det blev Veggie Eggs med portobello-svamp, bearnaise och pocherade ägg. Otroligt gott!

Det som främst slår mig när jag går på restaurang i Los Angeles är att det är så prisvärt att äta riktigt gott. I Sverige upplever jag att det är ett ganska stort steg (prismässigt) att gå från en okej kvarterskrog till en restaurang med förstklassig mat och service. I Kalifornien är det steget inte så långt, vilket gör att man lätt kan få en härlig restaurangupplevelse istället för att stå och köa på någon sylta.

Se dock upp för överraskningar på notan, du får inte glömma att det tillkommer skatt på samtliga priser på menyn, samt att du bör lägga 15-20% i dricks. För det allra mesta finns färdigtryckta dricksbelopp på notan så att du kan välja utan att behöva rycka upp en miniräknare ur handväskan.

Du missade väl inte poddavsnittet från Los Angeles? Det finns att lyssna på här.