Restaurangtips i Antwerpen!

Sara Arnald, Tur & Retur
17 Jan 2018
Antwerpen var en trevlig matstad och under vårt besök blev vi nöjda med såväl bokade restaurangbesök på finrestauranger som spontaninfall och snabbgooglade hål-i-väggen-hak. Här kommer några fina tips!

I avsnitt 24 av podden åkte jag och Kicki Norman till Antwerpen. Några restauranger bokade vi i förväg via deras hemsidor (på flamländska, så vi fick gissa lite) men det går ju även utmärkt att använda bokningsappar som Bookatable och The ForkDå är det ju också möjligt att få boka på svenska.

Fiskebar inriktar sig, som namnet antyder, på fisk- och skaldjur. Och det gör de bra! Helt billigt är det inte, men det är gott och vinlistan är välfylld. Huvudrätter går på runt 30€ och förrätter 15-20€. Ligger i trendiga stadsdelen Zuid.

Ostron – inte för mig, men för Kicki Norman!

Första kvällen hade vi bokat bord på eklektiska De Peerdestal, som inte betyder ”piedestal” som man kan tro, utan ”stallet” – vilket blev tydligt när vi lotsades in i en gammal tegelbyggnad med hästrumpor och kandelabrar som dekoration. Trångt och gemytligt med utmärkt mat, här äter man främst kött, rediga biffar. Och faktiskt häst. Räkna med 30-50€ per huvudrätt.

Mitt i stan, i samma byggnad som utmärkta Modemuseum (MoMu) ligger italienska Renaissance. Utmärkt för en shoppinglunch! De flesta rätter, inklusive förrätter och pastarätter går på runt 20€.

Stilrent italienskt vid MoMu.

Vårt hotell, Banksligger föredömligt  nära modemuseum och Renaissance, ja faktiskt precis runt hörnet. Ingen höjdare tyckte vi, men vi var ganska förtjusta i den gratis snacks- och vinbuffe som serverades varje eftermiddag/kväll vid brasan i loungen.

Efter en lång dags sightseeing smet vi in på De Taloorkes på Lange Koepoortstraat 61 för att äta flamländsk husmanskost till lunch. Här kan man få allt från hare till köttfärslimpa med körsbärssås. Mycket mat och inte minst mycket gott! Menyn fanns bara på flamländska så här var det mycket praktiskt att ha Google Translate till hands.

Bästa frityrupplevelse fick vi på Frites Atelier, som jag gjort ett inlägg om tidigare. en Men inte heller de pommes frites vi köpte i matvagnarna på stora torget (Grote Markt) gick av för hackor.

Helgmarknad på Grote Markt.
Ett annat utmärkt – och billigt lunchhak värt att nämna är Falafel Tof på Hoogstraat 32. Här serveras utmärkt falafel i bröd eller som sallad, och det finns många toppings och såser att välja bland. Hjärtlig och trevlig service!
Våfflan väl egentligen från Liége, men funkar i Antwerpen också!
Ja just det, CHOKLADEN! Köps överallt, och det är ju praktiskt att alltid ha efterrätt i fickan!