Långa, kalla  vandringar innebär trötta fötter. När dagen lider mot sitt slut känner man verkligen att man skulle vilja byta ut sina vandringskängor mot något lättare, och kanske varmare. Därför brukar jag packa ett par lägerskor som jag vill ska vara lätta, varma och praktiska.
Jag länge tänkt att byta ut de lägerskor jag brukar använda, eftersom jag tycker att de är för opraktiska när det är blött och kallt. Mina favoriter hittills har varit enkla och superlätta walking-skor från Skechers, likt dessa som väger 270 g per par. Fördelen med dem är att de torkar snabbt och håller foten ganska varm även när det är blött. Men blött blir det, eftersom de är mycket genomsläppliga för vatten. Alltså passar dessa bäst på sommaren eller när det kan vara okej att bli lite blöt om fötterna, till exempel när jag är ute och paddlar kajak.
Nu är jag trött på att frysa om fötterna i tältet och när jag ska ut korta turer (tänk: springa ut i kylan och göra diverse behov mitt i natten) eller om jag bara tar det lugnt i tältet och verkligen inte vill vara varken barfota eller ha kängor. Därför har jag börjat kolla lite på olika lägerskor som snarare ser ut som tofflor, gärna modell duntofflor. Men de måste vara lätta att bära med sig i säcken, ha en ordentlig och halksäker sula och vara vattenskyddade så att jag kan använda dem utanför tältet.
Jag har sett ett antal varianter tillverkade av kända outdoor-märken, som går att köpa i butik. Till exempel finns Exped Camp Slipper (här hos XXL) för 279 kronor per par (340g vikt för båda tofflorna). Dessa ser ut ungefär som en korsning mellan en vanlig toffel och en liten sovsäck. Andra jag hittat vid en snabb sökning är Mos Down Shoe av märket Nordisk (länk till Bergzeit). De ser varma och sköna ut och väger 160 g per sko, lite mindre än Expeds variant.
Ja, eller Tent Mule III från Northface (här från Addnature) som är både snygga och tycks vara varma – och så låg vikt, sedan: 220 g per par. Det finns alltså ganska många liknande lägertofflor på marknaden och jag borde nog gjort lite bättre research först. Men efter att ha sett en instagramannons bestämde jag mig för att prova dessa från Tipitastic. Med rabatt tror jag att jag betalade 27 USD inklusive frakt.

Angående frakten så surnade jag till rejält när jag fick hem tofflorna. Visserligen var frakten betald, och det är klart att jag ska betala moms/tullavgifter eftersom paketet kom från USA. Men … så visade det sig att det inte kom från USA utan från Kina:

Ja så här levererades mina nya lägerskor. I en plastpåse från Kina med ett holländskt mansnamn som första mottagare.

Varför förväntade jag mig något annat? Jo, eftersom Tipitastic-sidan ger sken av något helt annat. Vi får läsa om Esther & Or som med sin familj älskar att vara utomhus och liksom har gjort det till sitt kall att erbjuda härliga produkter för ett aktivt uteliv. Men surfar man runt lite på sajten blir det uppenbart att de flesta saker som erbjuds är exakt samma som genom till exempel Wish och därtill till ett överpris. Alltså tror jag inte annat är att det här är en av de många sajter som poppar upp som egentligen bara är en fasad för ett kinesiskt bolag, trots en trevlig website och ett äventyrligt instagram (med bilder som främst är lånade, förstås).

Skorna visar sig heta Comfoot och är av märket KingCamp. De levereras rätt snyggt i en liten nätväska.

KingCamp är ett kinesiskt företag som tillverkar outdoor-utrustning. Man kan köpa tofflorna direkt från dem för 19 USD. Hade jag vetat det hade jag kanske köpt från dem istället. Eller det hade jag faktiskt inte alls. Jag hade hellre köpt någon av de produkter som jag listade lite längre upp i det här inlägget.

Förutom hela Kina-debaclet så måste jag ändå recensera själva skorna. Faktum är att de är helt okej, om än lite tunga och skrymmande. De är OTROLIGT varma och inget man kan tänka sig att ha inomhus. Men i tältet och runt tältplatsen kommer det att göra nytta. De är inte speciellt vattenskyddade, men de verkar stå emot lite grand på ytan. Dock letar sig vatten in vid sömmarna på utsidan.

Tofflorna är också otroligt fula, de är rundare och ”flyter ut” mycket mer än produktbilderna från leverantören visade, men det kanske man kan stå ut med. Jag kommer använda dem men inte köpa igen. Plus i kanten ändå att det halvljumma omdöme jag lämnade efter köpet ändå publicerades på websidan.

Och nej, jag tror inte en sekund på att Esther & Or existerar.