Om man stannar längre i Kapstaden och inte har en välfylld plånbok kan det vara svårt att ha råd att bo på ett guesthouse med pool. Men om du bor i lägenhet eller på en AirBnb finns det ändå möjlighet att njuta av sol, drinkar och poolbad!

Vattnet utanför Kapstaden är kallt. Och då menar jag ISKALLT. Det är förvånande för många, för visst tänker man att Afrika, om än i södra delen, måste ju vara varmt? Det är ju över trettio grader i luften många dagar i januari och februari. Norr om stan går temperaturen sällan över 14–15 grader. Söder om stan kan man ha tur och få njuta av 20 grader. Men för de flesta handlar strandlivet om att sitta under ett parasoll och ha det mysigt – i solen är det för varmt och i vattnet är det för kallt.

Återstår gör då pooler. Här och var längs kusten finns klurigt konstruerade naturpooler (med gjutna betongväggar) vilka fyller på sig själva när tidvattnet är högt – och bildar varma små saltvattenpooler. I t.ex. Sea Point finns också stora publika pooler där man kan få tillgång för en liten peng. Där finns sällan sådant som solstolar och man kan inte förvänta sig någon lyx – men här finns möjlighet att doppa sig och man kan lägga sin handduk på en gräsplätt.

Vill man åt en ”vanlig” pool får man antingen bo på hotell eller guesthouse med pool – eller hyra in sig under dagen. Jag, som bor i ett rum i lägenhet i Bo-Kaap, har inte tillgång till pool. Därför alternerar jag mellan stranden (främst Camp’s Bay, Sea Point och Clifton, speciellt gillar jag att man kan ligga på gräs och inte i sanden, t.ex vid Camp’s Bay) och att hyra in mig som daggäst på hotell där det finns möjlighet. Här är mina bästa tips för alla som letar efter något i de centrala delarna av stan:

The Cape Milner

The Cape Milner är ett fyrstjärnigt hotell som ligger i nedre delen av Tamboerskloof, mycket nära restauranggatan Kloof St. Poolen är vanligtvis öppen för daggäster mellan kl 12 och 18, men det kan vara bra att ringa och kolla innan, speciellt på helger, eftersom de kan vara fullbelagda. Det har också hänt att de temporärt stängt poolområdet för städning.

Poolen på Cape Milner är riktigt stor för att vara en pool ”mitt i stan” och utsikten mot Taffelberget är magnifik. Personalen är otroligt trevlig och man kan beställa mat och dryck direkt från de enkla, men bekväma solstolarna. Du behöver inte betala inträde men du förväntas beställa i baren för minst 150 Rand per person. Handduk ingår.

En ljuvlig lunch med ett glas rosé på Cape Milner. 

Nära Cape Milner ligger Cloud 9 Boutique Hotel and Spa. I samma byggnad ligger en gullig liten Taqueria, en burgarrestaurang och en bistro. Mitt emot ett av mina favoritcaféer, The Power and the Glory. Ett actionpackat kvarter, alltså, men hotellet är inte en favorit. Den inglasade poolen tar emot daggäster från kl 13 och har visserligen fin utsikt mot Taffelberget – men den är inte så mycket större än ett badkar och här finns inga solstolar, bara ett par sittmöbler. Personalen var inte heller speciellt tillmötesgående så hit vill jag inte gå igen. Jag nöjer mig med att jobba på caféet mittemot.

I Sea Point ligger The Glen Boutique Hotel & Spa, ett tjusigt hotell med två pooler och otroligt bekväma solstolar. Vacker miljö och lätt att beställa mat från mycket välklädd och trevlig personal som får dig att känna dig välkommen. Gratis är det inte, det kostar 225 Rand att vara vid poolen över dagen, sedan tillkommer nota för eventuell mat och dryck. Det här är ett populärt tillhåll för ’Capetonians’ och på helgen blir det snabbt fullt. Bäst är att ta en Uber hit tidigt på dagen, eller på en vardag.

Och du, de har en trevlig restaurang på poolområdet, och ett prisvärt SPA dessutom…

Övre poolen på The Glen Boutique Hotel & Spa
En kall cider vid poolen för 38 Rand.

Jag har också testat Radisson Red i Silo District, det vill säga i området Waterfront. Här ska du kunna ta med din hund, om du önskar, och för 150 Rand får du nyttja solstolar och pool från nio på morgonen. Jag kom dit efter lunch en lördag och tänkte börja med en lunch och sedan lite sol och bad, men jag gav snart upp. Delvis på grund av obefintlig service, men också för att det var en pytteliten yta där några partysugna sällskap så här på lördagseftermiddagen kändes lite too much. 

Själva poolen såg stor ut på bilderna jag sett innan, men är snarare ett litet dike, ca en och en halv meter bred och  några meter lång. Runt om poolen finns några cafébord, en food truck (?!), och vid baren, under tak, finns ett antal långbord. På utsidan poolen fanns totalt tre solstolar och två sacco-säckar att sitta i.

Utsikten, däremot är fantastisk och jag tror att det är ett toppenställe för lite takparty framemot solnedgången. Men som poolhäng för någon som vill ha lugn och ro, sol och bad är det inte att rekommendera.