Tur & Retur 25: Los Angeles – Drömmarnas stad

Tur & Retur åker på snabbvisit till Los Angeles med förhoppningen att ”göra stan” på fem dagar i mitten av november.

Till vår hjälp har vi en nyskriven reseguide: ”Mitt Los Angeles” av Jeanette ”Peppe” Öhman. Vi testar restauranger, aktiviteter och nöjen och passar dessutom på att bjuda hem oss till Peppe.

Det visade sig bli Tur & Returs trevligaste resa 2017!

Lyssna på podden vida Acast, Soundcloud, iTunes – eller den poddläsare du själv gillar. Du kan dessutom lyssna direkt här i inlägget:

 

Tur & Retur 24: Frityr och frisyr i Antwerpen

Vi var två utarbetade mediemänniskor som beslutade oss för att ta en weekendresa i början av november. Kriterierna var att det skulle vara en europeisk stad med goda kommunikationer och att det var en plats ingen av oss hade besökt tidigare (eller visste så mycket om). Valet föll på Antwerpen, en stad med hög modegrad som charmade oss med trevligt kulturutbud och fina matupplevelser – inte minst en härlig fixering vid frityr och majonnäs. Vinlistorna var magra men cavan flödade i butiker och hotellreceptioner. Sara Arnald och Kicki Norman angör här Antwerpen med olika ekonomiska ingångar – och båda blir precis lika nöjda.

Lyssna på podden vida Acast, Soundcloud, iTunes – eller den poddläsare du själv gillar. Du kan dessutom lyssna direkt här i inlägget:

I kommande inlägg kommer vi att lägga upp länkar och beskrivningar för de restauranger, hotell, butiker och kulturupplevelser vi pratar om i avsnittet.

Kicki Norman som är med på resan är chefredaktör för tidskriften Daisy Beauty och hennes blogg kan du hitta här .

Tur & Retur 23: Gammal kärlek rostar aldrig – Grekland är hett igen!

Grekland tycks vara hetare än på länge för resebyråer och charterbolag, inte minst fastlandet med sina långa kustremsor och nya spännande destinationer. Efter kriser av alla de slag öppnar Grekland sin varma famn och välkomnar oss åter med vacker natur, god mat, musik, nya flyglinjer och ett mycket gästvänligt folk!

Det var kärlek vid första ögonkastet när veckans poddgäst Markus Olsson gjorde sin premiärresa till Grekland. Relationen med landet fördjupas för varje besök och han återvänder gång på gång till sitt paradis. 36 öar har han hunnit med under sina resor och i sin blogg mittgrekland.se delar han med sig av berättelser, recept och bilder – och så har han en egen podd, Öluffarpodden, med reseberättelser från den grekiska övärlden!

I podden berättar Markus om ett drömresmål i Grekland som står högst på hans ”bucket list”. Och så berättar han var man kan äta Atens bästa gyros…

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

 

Länkar som nämns i avsnittet:

 

Boka färjor i den grekiska övärldenOPENSEAS.gr.

Boka inrikesflyg direkt hos flygbolagen, t.ex. Olympic Air och Aegean Air.

Från och med 3 november startar Atenbaserade flygbolaget Air Mediterranean en ny linje mellan Stockholm/Arlanda och Aten.

Tur & Retur 22: Vad är grejen med träningsresor?

Vi träffar träningsinspiratören Terese Alven och pratar om den stora trenden med träningsresor. Det springs, cyklas, surfas, yogas som aldrig förr – i världens alla hörn. Men hur fungerar det? Vad finns det för utbud? Kan man ta med familjen? Och måste man i toppform innan man åker?

Terese Alven är träningsinspiratör, författare, influencer och digital redaktör och har jobbat med träning och hälsa i teori och praktik i många år. Hon har rest som deltagare på träningsresor, har sprungit maratonlopp världen över – och instruerar själv på ett flertal resor.

På Terese blogg finns många berättelser från resor – och träningstips för vardag och resa! Bloggen hittar du på teresealven.se.

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

Tur & Retur 21. Ghana & volontärresor

Vi pratar om volontärresornas popularitet – och vad man kan göra om man inte tror på nyttan med dessa. Camilla Brandow från The Free Projects berättar om hur hon startade en helt egen organisation i norra Ghana. Camilla presenterar också Ghana som resmål. Är du redo för en resa som förvandlar dig?

Vill du veta mer om The Free Projects och Camillas arbete i Ghana? Besök thefreeprojects.com

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

Tur & Retur 20: Det är så hälsosamt och stärkande i Jämtlandsfjällen

Det är så hälsosamt och stärkande i Jämtlandsfjällen
– ett specialavsnitt om fjällvandring

Vad väntar den som väljer en semestervecka i fjällen istället för ljumma augustikvällar på sydligare breddgrader? Och måste man leva på rostad renlav och Varma Koppen allena?

Är du förtjust i vida vidder och lagom lättsam motion kan en vecka i fjällvärlden göra underverk för både stressnivåer och kondition. Tur & Returs Sara Arnald med resesällskap tar nattåget till Jämtland för att gå, klättra och vada från Storulvåns fjällstation till Enafors, via Gåsen, Helags och Sylarna. Och sist men inte minst: bestiga Storsnasen!

Följ med på ett litet äventyr där inget saknas – förutom möjligtvis mobiltäckning. Och visst är det skönt att få koppla av och vara lite ensam ibland?

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app. Eller direkt här på sidan:

Tur & Retur 19: Äventyr i bukten – ett specialavsnitt om Tofino, Vancouver Island

För den som är förtjust i vildmark, djurliv, fysiska aktiviteter och den kanadensiska välkomnande atmosfären borde Tofino vara himmelriket. Den lilla staden på Vancouver Islands västkust kan därtill stoltsera med en armada av schyssta restauranger, gott kaffe och mikrobryggt öl till rimliga priser. Tur & Returs Karin Wallén och Sara Arnald åker dit, och med sig har de en mikrofon.

De hittar långa sandstränder som breder ut sig i Pacific Rim National Park och pustande gråvalar som kastar upp fontäner över vattenytan. De testar att surfa i Stilla havets kalla vatten, och käkar nästan ihjäl sig på fish tacos och världens godaste calamari.

Följ med på en resa till vinglande björnrumpor och sexgalna havsuttrar. Till First Nations-kulturens hantverk och ett hotell vid vägs ände. Där väntar vår egen Doctor McDreamy med historier om öns förflutna, och löften om värmande whisky när stormarna drar in över Kanadas vildmark.

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Tur & Retur 18: Drömmen om en klassisk roadtrip i USA & Albaniens vackra berg

Fredrik Brändström som är chefredaktör på resemagasinet Vagabond har gjort flera av de klassiska roadtripsen i USA. Känslan att resa i en film, fast bättre, fastnar medan milen försätter dig i ett meditativt tillstånd. Men ha inga förväntningar på maten utanför metropolerna, som består av hamburgare morgon, middag och kväll. Fredrik lär dig också att undvika nybörjarmisstag som att köra för långt varje dag.

Urban Lindstedt är inte riktigt lika begeistrad i att lägga mil efter mil på Autobahn i Tyskland för att övernatta i riktigt trista byar. Inkapslad i bilen, betalvägar och likriktade motorvägsrestaurangen blir bilen stående när de väl landat i en stad eller vacker by.

Fredrik har precis besökt snackisen Albanien med vackra berg och de sämsta vägarna i Europa. I norra Albanien är turismen i sin linda och det är äventyrarna som kommer för att vandra i det vackraste landskap Fredrik har sett.

(Foto: Johan Marklund)

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Tur & Retur 17: Johnny Depp i Saint-Tropez och party på flodbåtar i Belgrad

Hovreportern Daniel Nyhlén guidar oss till måsten i Saint-Tropez på franska rivieran; som nattklubben Les Caves du Roy där Johnny Depp, Uma Thurman och pakistanska vapenhandlare kan dyka upp eller Café de Paris med utsikt över hamnen. Och festen startar gärna tidigt på en yacht i viken utanför det gamla fiskelägret eller på en strandklubb där det vaskas champagne samtidigt som alla dansar redan på eftermiddagen.

Vi snackar om avslappnade Belgrad i Serbien där man gärna hänger runt en helg utan att bli ruinerad. Här kostar en öl på en utomhusbar 15 kronor och hetaste nattklubben ligger på en flodbåt i Sava. Belgrad är en stad som försöker hitta sin plats i världen, präglad av att ha grundats i periferin av dubbelmonarkin Österrike-Ungern och av kriget i det forna Jugoslavien. Här blandas små fina 1800-talshus med bunkerliknande kommunisthus, varav vissa fortfarande bär spår av Natos bombningar 1999.

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Tur & Retur 16: Couchsurfing förbättrar världen & Puerto Ricos bombade paradisstränder

Vi snackar än en gång med den minimalistiska vagabonden Mats Andrén, som under sina långvandringar i världen många gånger har ägnat sig åt Couchsurfing. Det vill säga att bo gratis hemma hos folk. Hur går det till, vad förväntas och vad är för- och nackdelarna? Karin Wallén, som varit både gäst och värd inom Couchsurfing har sett båda sidor av myntet.

Puerto Rico är den karibiska ön där allt kan hända. Den är liten nog att köra runt på en dag, men den som stannar till här och där kommer att upptäcka allt från grisfester på Pork Highway till tät regnskog och övergivna stränder som tidigare varit amerikanska militärövningsområden. Hör om när Sara Arnald och Karin Wallén irrade omkring bland vildhästar och pizzastora krabbor och paddlade kajak i guldglittrande vatten.

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Tur & Retur 15: Tågluffandets magi & att packa som en vinnare

För Vagabonds redaktör Per J Andersson är tågresor det ultimata färdsättet. Från hans första tågluff fram till den senaste resan från Paris till Istanbul har järnvägen behållit sin magi. Här uppstår samtal och här passerar landskap, i vagnar som ändrar karaktär från land till land. I det här avsnittet av Tur & Retur filosoferar Per kring vad tåget gör med resandet, ger de bästa tipsen till hur du syr ihop din rutt i Europa och listar världens bästa tågäventyr tillsammans med poddens Karin Wallén och Sara Arnald.

När Sara Arnald packar lämnas ingenting åt slumpen. Varje plagg ska ha ett multifunktionellt syfte, varje pryl ska ta så lite plats som möjligt – och allt ska vara organiserat så att det är lätt att hitta i väskan. Vi pratar smartaste handbagaget, viktigaste prylarna och argumenterar för varför silvertejpen alltid bör hänga med på äventyret.

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Blogglänkar

Tur & Retur 14: Bara galningar kommer till Mallorca i augusti

Christina Kastin som har bott på Mallorca i 24 år uppmanar oss att komma till ön på hösten och vintern för att slippa trafikkaos och sardinburkslika stränder. På vintern är bara de bästa restaurangerna öppna och temperaturen är mer likt svensk sommar än spansk. Utanför högsäsong har du dessutom chans att få uppleva Mallorcas två vårar. Christina arbetar också sedan länge för att det ska bli lättare att semestra med hunden på Mallorca. I november hoppas hon att världens första hundcharter ska flyga från Arlanda. Då kommer 30 hundar att kunna flyga i kabinen tillsammans med husse och matte. Har man ingen egen hund kan man låna en på något av öns alla hundhem.

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app.

Blogglänkar:

Christina Kastins reseguide för hundar

Hundcharter till Mallorca i november

Bilden: Some rights reserved: Andrés Nieto Porras