Tur & retur 31: Sydafrika & Safari!

Sara Arnald, Tur & Retur
27 aug 2018

I Sydafrika är det varmt när vi har det kallt. Här är naturen vacker och det erbjuds god mat, utmärkt vin och spännande och välordnade safaris.

Vattenbristen och den långa restiden till trots verkar Sydafrika öka i popularitet hos oss nordbor – och visst är det lockande att kunna åka till värmen utan att behöva byta tidszon?

Vi träffar Tina Sayed Nestius och Afrikakompaniet för att höra om vad Sydafrika har att erbjuda. Hur hittar man guldkornen och vad kan man egentligen förvänta sig av en safari i Sydafrika?

Och varför ska man egentligen anlita en resebyrå för att planera sin resa? Är det inte lättast att göra allt själv via nätet?

Du kan lyssna direkt här i blogginlägget (via Soundcloud), via podcastappar som AcastPodcaster (iTunes)Podtail och Podbean. – Och på de flesta andra ställen där poddar finns.

Tur & Retur 30: We’re on a cruise!

Sara Arnald, Tur & Retur
11 juli 2018

Kryssa på Östersjön, kan det vara nåt? Vi har korsat Östersjön förr, men främst för transportens skull. Nu har vi istället upplevelser i sikte och provar en bubblande dygnsresa med Birka Cruises från Stockholm.

God mat, prisvärda viner och ett trevligt spa – dessutom busstransfer från ett åttiotal orter i Mellansverige. Men vem är det som kör båten egentligen? Och hur kan man vara med och påverka vart Birka ska kryssa härnäst?

Du kan lyssna direkt här i blogginlägget (via Soundcloud), via podcastappar som AcastPodcaster (iTunes)Podtail och Podbean. Och på de flesta andra ställen där poddar finns.

 

För transparensens skull ska vi ange att vi har gjort en pressresa med Birka Cruises där båtresan och hytten (design comfort) ingick. All förtäring och nöjen på båten har vi bekostat själva. 

Tur & Retur 29: Det går som på räls!

Sara Arnald, Tur & Retur
6 juni 2016

I avsnitt 29 av podden pratar vi tågresor med Per J Andersson, redaktör och skribent på Resetidningen Vagabond. Per har precis startat Tågbloggen, ett ymnighetshorn för alla som vill åka mer tåg och söker tips, tricks och inspiration för resor på räls.

 

Det är svårt att få ihop tågresor över landsgränser inom Europa – eftersom det inte finns någon vettig söktjänst där man också kan boka biljetter. Per ger några bra tips för att få allt att gå ihop, och vägen går genom Deutsche Bahns hemsida och respektive lands tågbokningssystem – och går man bet får man ringa Ivar på Centralens resebutik i Kalmar eller Alingsås resebutik.

Vi pratar om världskända tågresor i allmänhet – och om att åka tåg på Sri Lanka i synnerhet. Och naturligtvis mycket annat som är värt att veta om denna vackra ö: maten, drycken och traditionerna. Och när är det egentligen bäst att besöka Sri Lanka?

Du kan lyssna direkt här i blogginlägget (via Soundcloud), via podcastappar som AcastPodcaster (iTunes)Podtail och Podbean. Och på de flesta andra ställen där poddar finns.

Per J Anderssons Tågblogg hittar du här!

Surfare vid Arugam Bay, Sri Lanka

Foto: Per J Andersson

Soldnedgång över Arugam Bay

Foto: Per J Andersson

Tur & Retur 28: Barcelona

Sara Arnald, Tur & Retur

02 maj 2018

Det är populärt att resa till Barcelona, men staden har aldrig direkt lockat – speciellt inte efter alla artiklar som beskriver en stad som drunknar under turisttrycket. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig, tänkte vi när tillfälle gavs att vistas en vecka i Barcelona i samband med jobb.

Och vem säger väl nej till att tillbringa några dagar i varm vårsol under den period där Sverige är som kallast?

Sara Arnald och Mats Andrén sitter vid Bunkers del Carmel och filosoferar om resande i allmänhet och staden Barcelona i synnerhet. Eftersom vi är där på jobb får vi också i möjlighet att testa den nya resetrenden ”bleisure travel”.

 

Du kan lyssna direkt här i blogginlägget (via Soundcloud), via podcastappar som Acast, Podcaster (iTunes), Podtail och Podbean. Och på de flesta andra ställen där poddar finns. 

Tur & Retur 27: Vandra på Nya Zeeland

Långvandring är farligt – men kanske inte på det sätt du tror!

I avsnitt 27 har vi bjudit in Helena Olmås som liksom vår bisittare och gäst Mats Andrén gillar att vandra långa sträckor. 2015 startade Helena från norra änden av Nya Zeeland för att under fyra månader långsamt men målmedvetet färdas längs vandringsleden Te Araroa ända ner till Nya Zeelands sydspets.
Helena och Mats utbyter erfarenheter och tips från sina långvandringar och vi ägnar en stund åt att reflektera över hur långsamt resande i allmänhet – och långvandringar i synnerhet – kan göra under för oss stressade nutidsmänniskor. Och det är beroendeframkallande…

Helena Olmås äventyr på Nya Zeeland (och till vardags) hittar du på hennes blogg, healthbyhelena.com. Där kan du bland annat läsa rapporter om hur det gick för henne på Tarawera Ultramarathon som gick av stapeln på Nya Zeeland för en vecka sedan. Du kan också följa Helena på Instagram, där heter hon @helenateodora.

Mats Andréns öden och äventyr kan du se på the-walk.se

Mer information om Te Aroroa hittar du på www.teararoa.org.nz. Glöm inte att kolla upp bloggar som skrivs av andra vandrare som gjort samma resa!

Tur & Retur 26: Hållbar turism

Att resa är fantastiskt, att besöka andra länder och kulturer för med sig så mycket gott – om vi bara kan resa hållbart. Och visst är klimathotet är ett faktum, men lösningen är inte så enkel att det bara är ”att sluta flyga”. Vi behöver resa på ett bättre sätt.

”Hållbar turism” behöver bli en norm och ett kvalitetsbegrepp, inte en nisch. Turism och resande är inte frikopplat från resten av samhället. När vi reser på semester är vi i någon annas vardag och vi behöver lära oss att agera lika medvetet där som när vi är hemma.

I slutet av november 2017 intervjuade jag journalisten Hanna Anfelter som står bakom Reform Travel, en inspirationssajt om hållbar turism och avsnittet går att lyssna på direkt här på sajten (se nedan) eller via Acast, Podcaster, Podbean eller övriga appar och plattformar för poddar som finns därute.

I avsnittet refererar vi till ett par andra poddar vi lyssnar på, bland annat utmärkta Lilla Drevet, där Nanna Johansson i avsnitt 26 (från 2014) avhandlar Centerpartiets hashtag #grislöftet som räddade kvar Centerpartiet i EU-parlamentet (Vi nämner den i samband med att vi diskuterar individens ansvar i relation till politikernas/systemets ansvar när det gäller att göra hållbara val).

Vi pratar också om det ansvar man har som långtidsresande, med avseende på hur man väljer boende och hur man spenderar sina pengar, och då nämner vi en podcast från Svenska Nomader, och det är avsnitt 9, ”Vikten av självkritik som resande svensk”.

På sin sida Reform Travel listar Hanna Anfelter ett antal handfasta råd och tips till dig som vill resa hållbart.

Tur & Retur 25: Los Angeles – Drömmarnas stad

Tur & Retur åker på snabbvisit till Los Angeles med förhoppningen att ”göra stan” på fem dagar i mitten av november.

Till vår hjälp har vi en nyskriven reseguide: ”Mitt Los Angeles” av Jeanette ”Peppe” Öhman. Vi testar restauranger, aktiviteter och nöjen och passar dessutom på att bjuda hem oss till Peppe.

Det visade sig bli Tur & Returs trevligaste resa 2017!

Lyssna på podden vida Acast, Soundcloud, iTunes – eller den poddläsare du själv gillar. Du kan dessutom lyssna direkt här i inlägget:

 

Tur & Retur 24: Frityr och frisyr i Antwerpen

Vi var två utarbetade mediemänniskor som beslutade oss för att ta en weekendresa i början av november. Kriterierna var att det skulle vara en europeisk stad med goda kommunikationer och att det var en plats ingen av oss hade besökt tidigare (eller visste så mycket om). Valet föll på Antwerpen, en stad med hög modegrad som charmade oss med trevligt kulturutbud och fina matupplevelser – inte minst en härlig fixering vid frityr och majonnäs. Vinlistorna var magra men cavan flödade i butiker och hotellreceptioner. Sara Arnald och Kicki Norman angör här Antwerpen med olika ekonomiska ingångar – och båda blir precis lika nöjda.

Lyssna på podden vida Acast, Soundcloud, iTunes – eller den poddläsare du själv gillar. Du kan dessutom lyssna direkt här i inlägget:

I kommande inlägg kommer vi att lägga upp länkar och beskrivningar för de restauranger, hotell, butiker och kulturupplevelser vi pratar om i avsnittet.

Kicki Norman som är med på resan är chefredaktör för tidskriften Daisy Beauty och hennes blogg kan du hitta här .

Tur & Retur 23: Gammal kärlek rostar aldrig – Grekland är hett igen!

Grekland tycks vara hetare än på länge för resebyråer och charterbolag, inte minst fastlandet med sina långa kustremsor och nya spännande destinationer. Efter kriser av alla de slag öppnar Grekland sin varma famn och välkomnar oss åter med vacker natur, god mat, musik, nya flyglinjer och ett mycket gästvänligt folk!

Det var kärlek vid första ögonkastet när veckans poddgäst Markus Olsson gjorde sin premiärresa till Grekland. Relationen med landet fördjupas för varje besök och han återvänder gång på gång till sitt paradis. 36 öar har han hunnit med under sina resor och i sin blogg mittgrekland.se delar han med sig av berättelser, recept och bilder – och så har han en egen podd, Öluffarpodden, med reseberättelser från den grekiska övärlden!

I podden berättar Markus om ett drömresmål i Grekland som står högst på hans ”bucket list”. Och så berättar han var man kan äta Atens bästa gyros…

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

 

Länkar som nämns i avsnittet:

 

Boka färjor i den grekiska övärldenOPENSEAS.gr.

Boka inrikesflyg direkt hos flygbolagen, t.ex. Olympic Air och Aegean Air.

Från och med 3 november startar Atenbaserade flygbolaget Air Mediterranean en ny linje mellan Stockholm/Arlanda och Aten.

Tur & Retur 22: Vad är grejen med träningsresor?

Vi träffar träningsinspiratören Terese Alven och pratar om den stora trenden med träningsresor. Det springs, cyklas, surfas, yogas som aldrig förr – i världens alla hörn. Men hur fungerar det? Vad finns det för utbud? Kan man ta med familjen? Och måste man i toppform innan man åker?

Terese Alven är träningsinspiratör, författare, influencer och digital redaktör och har jobbat med träning och hälsa i teori och praktik i många år. Hon har rest som deltagare på träningsresor, har sprungit maratonlopp världen över – och instruerar själv på ett flertal resor.

På Terese blogg finns många berättelser från resor – och träningstips för vardag och resa! Bloggen hittar du på teresealven.se.

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

Tur & Retur 21. Ghana & volontärresor

Vi pratar om volontärresornas popularitet – och vad man kan göra om man inte tror på nyttan med dessa. Camilla Brandow från The Free Projects berättar om hur hon startade en helt egen organisation i norra Ghana. Camilla presenterar också Ghana som resmål. Är du redo för en resa som förvandlar dig?

Vill du veta mer om The Free Projects och Camillas arbete i Ghana? Besök thefreeprojects.com

Du kan lyssna på avsnittet i de flesta poddtjänster, t.ex. iTunes, Podcaster, Podbean och Acast. Eller direkt här, via Soundcloud:

Tur & Retur 20: Det är så hälsosamt och stärkande i Jämtlandsfjällen

Det är så hälsosamt och stärkande i Jämtlandsfjällen
– ett specialavsnitt om fjällvandring

Vad väntar den som väljer en semestervecka i fjällen istället för ljumma augustikvällar på sydligare breddgrader? Och måste man leva på rostad renlav och Varma Koppen allena?

Är du förtjust i vida vidder och lagom lättsam motion kan en vecka i fjällvärlden göra underverk för både stressnivåer och kondition. Tur & Returs Sara Arnald med resesällskap tar nattåget till Jämtland för att gå, klättra och vada från Storulvåns fjällstation till Enafors, via Gåsen, Helags och Sylarna. Och sist men inte minst: bestiga Storsnasen!

Följ med på ett litet äventyr där inget saknas – förutom möjligtvis mobiltäckning. Och visst är det skönt att få koppla av och vara lite ensam ibland?

Lyssna på Itunes/Podcaster, Acast, Soundcloud eller din favoritpodd-app. Eller direkt här på sidan: