Oregon get-away

Sara Arnald, Tur & Retur
13 Feb 2018
Gillar du getter, yoga och känner dig äventyrlig? Om du inte får nog av getter i din vardag kan du dessutom delta i get-retreat och bo på världens första gethotell.

Tydligen är ”getyoga” populärt i Oregon, det är i alla fall vad den amerikanska delstatens turistbyrå påstår. Getyoga har funnits sedan 2016 och är egentligen helt ”vanlig” yoga som utförs i en gethage. Dock är getter mycket lekfulla djur och man får räkna med att nyfikna getter kommer och vill hjälpa till med solhälsningarna. Att stå i planka verkar getterna ta som en direkt inbjudan till att klättra, samt ystert hoppa från rygg till rygg. 

Kobran, nu med get.
Foto: goatyoga.net

Denna udda träningsform (om spektaklet nu är att betrakta som träning) föddes på gården No Regrets i Willamette Valley, när ett spontant yogapass plötsligt fick besök av en flock getter. Ägaren Lainey Morse tyckte det var en festlig idé att jobba vidare med och numera erbjuds till och med get-terapi för ökat fysiskt och psykiskt välbefinnande. Andra get-e-härliga aktiviteter involverar vinprovning, där traktens pinot noir och pinot gris-viner kan avnjutas samtidigt som man får gulla med djuren (ja, och ta selfies, allt verkar ju väldigt… instagramvänligt).

 

It’s goat-a-clock in Oregon.
Foto: Travel Oregon

Konceptet mjölkas nu till sista droppen i och med att närbelägna Hanson Country inn i Corvallis öppnar upp för en get-helhetsupplevelse med guidade vandringar, lokalproducerad mat (oklart om get står på menyn) och självklart sover du som gäst i rum som uppkallats efter lokala getprofiler. Allt på världens första gethotell.

Pass bokar man på getyogans hemsida, goatyoga.net. Där finns också mer information (och bilder).

Kanske är det en idé som kan bredda verksamheten bland getfarmare och gårdsmejerier i Sverige? Då får dessutom getterna både motion och underhållning.