Reslust, äventyr och smarta restips – Podcast och blogg!

Om Tur & Retur

Tur & Retur är en podcast och en blogg för dig som reser långt och kort, i jobbet eller för nöjes skull. Vare sig du är typen som reser ensam på liten budget i Asien eller tar med familjen på weekend i Europa finns något för dig.

Podden kommer ut varannan vecka. I varje avsnitt avhandlas två till tre ämnen: en destination, en praktisk konsumentfråga eller ett resetema. Destinationerna kan vara allt från klassiker som Mallorca till udda destinationer som Réunion Karelen eller Lamu.

Våra teman sträcker sig från att resa med barn till att ge sig ut på långcykling, och konsumenttipsen kan röra allt från att få mest ut av valutaväxlingen till bästa sättet att boka hotell. Ledorden är reslust, äventyr och smarta restips.

Sara Arnald (tv)

sara@saraarnald.com, 0706-01 19 08

Fotograf, föreläsare och krönikör.

Resebakgrund: Reste absolut ingenting före 25 års ålder, men sedan dess har det ökat exponentiellt. Reser lika mycket bort från något (vardagen) som till något (ju längre, desto bättre), och gillar att blanda cityresor med sol och bad, träning, äventyr och strapatser. Älskar Australien och Sydostasien och vill inte ha det för bekvämt. Är oerhört fascinerad av flygplatser och logistik.

Drömmer om: Den perfekta stranden, den högsta takbaren och den optimala kombinationen av mat och vin.

Tycker egentligen att: det är fruktansvärt att kuska runt i husvagn och husbil – men blir som förbytt varje gång jag kommer till Australien och kan tillbringa månader “on the road” i ett planlöst sökande efter den perfekta grillplatsen.

Häftigaste reseminne: Dött lopp mellan champagnefrukost i gryningen på safari i Kenya och en spontan vecka i Burma. Blev förlamad i armen när jag utarbetad flög till Nya Zealand och somnade i en olycklig vinkel i ett lyxigt uppgraderat flygplanssäte. Trots tragiken i detta blev det ett reseminne för livet, inte minst för problemen det innebär för en fotograf att inte kunna lyfta kameran…

Urban Lindstedt (mitten)

urban@uppkopplat.se, 0708-97 84 76

Journalist som ger ut nyhetsbrevet Incheckad för beslutsfattare i resebranschen.

Resebakgrund: Började resa själv som 15-åring med en viss dragning till Östeuropa och brittisk vardagsrealism. Reser gärna med min stora familj till Asien långt bortom charterorterna. Älskar att hamna på platser som Transnistrien och inse att livet funkar där också.

Drömmer om: Vackra bortglömda renässansstäder och vandringar längs bergsstigar där det finns gott om värdshus på vägen.

Tycker egentligen att: Flyga är pest. Jag hatar flygplatser, incheckning, säkerhetskontroller, passkontroller och opersonliga flygplatsrestauranger. Jag blir grinig av att flyga.

Häftigaste reseminne: Jag gjorde en reportageresa till Albanien i slutet på 1990-talet. Landet var en efterkrigetdystopi med 700 000 kommunistbunkrar och människor märkta av diktaturen. Rätt tuffa dagar på fältet avslutades med trerättersmiddagar på en utmärkt italiensk restaurang i Tirana. Kallduschen kom sista dagen när vår tolk förklarade att vi inte kan tro på något som någon har sagt till oss.

Karin Wallén (th)

Frilansjournalist och krönikör i resemagasinet Vagabond.

Resebakgrund: Den första backpackertrippen i början av 1990-talet ledde till fler långresor på egen hand, framförallt i Sydostasien, men med flera utsvävningar till övriga kontinenter. Numera är resorna lite kortare, men fortfarande drivna av nyfikenhet och en längtan efter att få byta perspektiv.

Drömmer om: Storslagen natur, men uppskattar också storstäder med lite skit i kanterna.

Tycker egentligen att: Allt det praktiska med en resa är ganska tråkigt. Slarvar och skarvar med packning. Tappar alltid bort något längs vägen.

Häftigaste reseminne: Transsibiriska järnvägen från Moskva till Ulan Bataar, oktober 2001. Tåget var som en rullande marknad. Överfull med filtar, vinterjackor och annat som skulle värma under den stundande vintern. Mongolerna på tåget hade köpt på sig enorma mängder, som sedan såldes på plattformarna i Ryssland och Sibirien där människor stod och väntade.