Om flygets framtid

Sara Arnald, Tur & Retur
26 april 2018

Vi vill inte sluta resa, vi ska inte sluta resa. Men vi måste hitta en lösning för logistiken. Att flyga så mycket som vi gör är inte hållbart. Hur ska vi lösa problemet? Statliga forskningsrådet Forma bjuder in till en föreläsning och diskussion om flygets framtid. 

Att resa är en del av mitt jobb. Ibland som resejournalist och fotograf, för att kunna förmedla tips och råd för resor. Som konsument tycker jag man ska få både vägledas och inspireras av resereportage. Annars reser jag som fotograf för att det jag ska ta bilder av kräver andra vyer och en annan säsong än den vi har just nu. Och så blir det ju en del resor för nöjes skull. Ibland kan jag välja andra färdmedel, men av tidsnöd och brist på andra kommunikationer tvingas jag ofta att välja flyget. Och det kommer ju tyvärr med en hel del dåligt resesamvete.

Jag känner att jag vill vara en del i arbetet med att finna nya vägar. Därför tänkte jag den 23 maj gå på Formas frukostföreläsning på Nobelmuseet i Stockholm för att diskutera flygets framtid. 

 

”Beräkningar visar att svenskens internationella flygande står för lika mycket utsläpp som all bilkörning i Sverige. Ett mer hållbart flyg är därför av stor betydelse i Sveriges resa mot att nå klimatmålen

Vad innebär det här för oss som är ressugna? Är politiska styrmedel lösningen eller kommer ansvaret ligga på oss som individer att minska resandet? Kan tekniska innovationer och förbättrade bränslen vara lösningen? 

Föreläsare är Jonas Åkerman, transportforskare på avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier vid KTH, Cecilia Solér, universitetslektor i marknadsföring på Göteborgs universitet, och Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS. Moderator är Emma Gretzer, Formas avdelningschef för miljö och samhällsbyggande.

Forma bjuder på ekologisk och vegetarisk buffé i samband med föreläsningen. Efter presentationerna finns utrymme för diskussion. Passa på att delta i ett viktigt samtal om flygresornas framtid. Anmälan direkt till Forma på denna länk. 

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. De arbetar med forskningsfinansiering, strategi, utvärdering och analys samt med forskningskommunikation.