Efterfrågan på tågresor runt om i Europa ökar och vi är många gärna vill resa långsammare. Alltså letar vi efter spännande resmål på tågavstånd från Sverige. Belgien är en doldis som vi anar är mycket mer än EU-högkvarter och friterad potatis. Här samsas Europas fulaste stad med vår världsdels kanske vackraste skog.
Våren blev inte riktigt som vi tänkte oss, eller hur? Covid-19 kom och har tyvärr inte lämnat oss ännu, vilket påverkar våra liv otroligt mycket. Resebranschen går (förstås) på knäna, och det blir tidigast nästa år som vi kan möta våren på andra platser än vår innergård.
 
För några veckor sedan träffade jag Marianne “Maja” Norrgrann, som precis flyttat till Stockholm efter att ha bott och verkat många år utomlands. Vi samtalar om hur det är att flytta till ett annat land, men också om hur det är att flytta hem igen och se på sitt gamla hemland på ett nytt sätt. För Maja är Stockholm otroligt vackert, något som vi som bor här kanske med tiden har glömt bort.
 
Vad har vi för resepersonligheter? Vad är skillnaden mellan att “resa till” och “resa från”? Hur väljer vi våra resmål och hur har våra bakgrunder och livssituationer påverkat våra val? Vi pratar om hur vi helst reser och möts i en gemensam fascination för vardagslivet på resa.
 
Belgien tar förstås också stor plats i detta avsnitt, ett land jag länge varit nyfiken på men aldrig riktigt tagit mig an. Varför åker många till Nederländerna, men så få till Belgien? Hur tar man sig dit, hur länge bör man stanna och när är det bäst att åka?
 
På våren lockar Belgien med vackra bokskogar i Bois de Hal (Hallerbos) och mysiga små städer i det skogsbeklädda bergsområdet Ardennerna. På sommaren lever belgarna strandliv och året runt finns muséer att besöka. Prisvärda restauranger serverar fisk och skaldjur av hög klass, och på hösten är vilt i säsong. Tröttnar man på historia i Waterloo och vackra gränder i Antwerpen finns spännande stadssafaris att uppleva i Europas fulaste stad: Charleroi.
 
I avsnittet berättar Marianne om att hon har en vän som erbjuder guidade turer i Bryssel. Stella Vestmann driver STELLAR WALKS, som förutom hemsida och blogg också har sida på Facebook och ett konto på Instagram!
 
Lyssna direkt här i inlägget eller genom din favoritpoddspelare (t.ex. Podcaster, Itunes, Acast, Podbean mfl):