Jag hade nog inte väntat mig ett så fullmatat och tjusig museum för nutida konst här i Kapstaden. Men jag blev glatt överraskad av både konst och arkitektur på Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA).

Fasaden ser ultramodern ut. 

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) är en privat satsning och har nu varit öppet i drygt ett år. Det inryms i en gammal silobyggnad som helt har gjorts om, liksom ”gröpts ur” som en frukt. Resultatet är en helt unik byggnad med spännande arkitektur.

Den tyske konstsamlaren och affärsmannen Jochen Zeitz samlar på afrikansk nutida konst och tyckte att det borde finnas ett museum som kunde visa hans stora samling. Museet har nio våningar och ytan där konst visas uppgår till hela 6000 kvadratmeter. Över 80 konstnärer visas och förutom samlingarna finns flera temporära utställningar.

 

Här kan du läsa en artikel om Zeitz MOCAA i sydafrikanska Sunday Times. Bland annat finns här information om hur arkitekten och Jochen Zeitz tillsamman har jobbat med omdaningen av silon för att passa både området och konsten.

För ett par veckor sedan lyssnade jag på ett utmärkt avsnitt av UD-podden, där Sveriges kulturråd i Sydafrika, Hedda Krausz Sjögren, pratar om hur det är att bo och verka i Sydafrika och vad ett kulturråd egentligen gör. I podden berättar hon bland annat om Zeitz MOCAA och de kontroverser som har uppstått i samband med uppförandet av detta privata museum.

Zeitz MOCAA är inrymd i en gammal silo, vilket ger en helt unik design.

Samlingarna imponerar, lokalerna likaså. Mycket intressant blandning av afrikanska konstnärer.

Urgröpningen inne i silon är ellipsformat, som ett frö.

På taket finns en liten skulpturpark och utrymme för objekt som interagerar med byggnaden. Och utsikten är magnifik.

Muséet ligger i det nöjes- och shoppingområde som heter V&A Waterfront.