Jag dröjde med att boka boende i Kapstaden ända in i början av november. Och att hitta ett boende för en hel månad då, det var inte lätt. Som tur var kom jag i kontakt med Louise via AirBnb och det blev en riktig fullträff!

För att vara en storstad är Kapstaden riktigt billig. Mat och dryck kostar i genomsnitt hälften så mycket som i Sverige. Boendekostnaden varierar dock ganska mycket, beroende på vad man är ute efter – och huruvida man är ute i god tid eller inte.

Jag var rätt säker på att jag ville ha en lägenhet eller hyra ett rum med tillgång till kök, eftersom jag gärna vill ha möjligheten att laga min egen mat. Att bo på hotell en hel månad blir också väldigt kostsamt eftersom man i regel inte får någon rabatt för att man stannar länge. På AirBnb och andra lägenhetssajter kan man dock ha tur och få ett mycket billigare pris per natt om man bokar en hel månad (fyra veckor eller en kalendermånad)

För mig var det viktigt att ha nära till mitt gym, Cape Crossfit, varje dag. Till stranden och till nöjen och shopping kunde jag tänka mig att åka Uber eller ta bussen. Alltså valde jag mellan Gardens, Woodstock, Oranjezicht, Tamboerskloof eller Vredehoek (ungefär). Lägenheten jag hittade via AirBnb låg på Flower Street någonstans på gränsen mellan Vredehoek, Oranjezicht och Gardens. Vad jag inte visste var att det är Kapstadens blåsigaste område (pga att den kalla luften ”rinner” ner längs bergskanten och pressar ut luft över staden. Så det blev nästan full storm varje kväll, och därmed svårt att ha fönstren öppna. Men luften var klar och ren i alla fall!

Vid det här härliga matbordet fick jag äta middag varje kväll. Lyxen!

Snyggt slitna öglanstolar och massor av vacker keramik överallt

En detalj jag verkligen gillade var de dekorativa speglarna som Lou gjort av gamla tennisracketar

Jag fick alltså plats hos Louise i den här lägenheten. Att hyra ett rum en månad i hennes lägenhet gick på strax över 7000 kr, vilket var ett bra pris med tanke på att jag bokade så sent. Nu visade det sig också att Louise var bortrest större delen av tiden så i praktiken blev det att jag fick tillgång till hela lägenheten.

Denna lilla söta lägenhet låg i ett hyreshus i ett område där det annars främst låg små townhouses. Det är märkligt hur likt allting är Australien, området såg ut som de flesta innerstadsområden i Melbourne eller Sydney. Jag skulle tro att hyreshuset är från femtiotalet, ett ganska oansenligt tegelhus med balkonger och stora träfönster, parkett och stengolv.

Som i alla andra byggnader i Kapstaden är säkerheten viktig på grund av inbrottsrisken. Hela tomten var inhägnad av murar och försedd med taggigt staket och elstängsel med larm. Innan jag gick in i trappuppgången skulle ytterligare en gallerdörr forceras, och till sist en gallerdörr in i lägenheten. Samtliga dörrar i lägenheten var också larmade, även när jag var i lägenheten. Det är tråkigt att det ska behöva vara så, men tyvärr verkar det vara nödvändigt.

Jag kände mig dock aldrig otrygg utan hade en ljuvlig månad i denna fina lägenhet som Louise inrett så fint med främst begagnat och loppisfynd (hon jobbar förresten som stylist). Om jag får välja så är det så här jag helst bor – i en varm och ombonad miljö med mycket karaktär. Det blev många fina kvällar (i blåsten) på balkongen! Och jag åker gärna tillbaka!

I ett så varmt klimat med ständig vattenbrist är suckulenter ett utmärkt val

Det är en het sommar här, men jag gjorde mitt bästa med balkongväxterna

Det mysiga köket hade en enhörning som skyddshelgon