Milda dagar i Shanghai

Sara Arnald, Tur & Retur
31 Dec 2017

Man kan inte förvänta sig något annat av Shanghai i december. Temperaturen ligger någonstans runt fem sex grader men nu har det varit ganska varmt några dagar – och regnigt.

Regnet har varit det jobbigaste under min vistelse här, det är inte så trevligt att promenera rund och upptäcka Shanghai om man måste huka under ett paraply. Med det sagt så är jag väldigt nöjd med resan ändå, i den här stan finns det mycket att upptäcka och jag kommer gärna tillbaka.

Under den gråregniga morgonlöpningen idag tog jag mig norrut längs paradgatan The Bund och till min förvåning såg den här delen ut ganska mycket som Chicago:

Norra delen av The Bund.
”Och de kör fort. Mot rött, mot trafiken och mot varenda rimlig regel. Men de luktar inte illa.”

Jag trodde nog att luftkvaliteten skulle vara sämre än vad den är, jag minns ju den livsfarliga smogen från Beijing och den fuktiga bensindoften från Hong Kong.

Visst finns det smog här också, men luften är förvånansvärt fräsch. Det tar ett par dagar innan jag inser att det antagligen är den stora mängden elfordon som vi kan tacka för det. Jag ser många elbilar, men inte minst är det mängden elscooters/elmopeder som imponerar. Det enda som möjligtvis kan vara ett problem är att man inte hör när de kommer farande. Och de kör fort. Mot rött, mot trafiken och mot varenda rimlig regel. Men de luktar inte illa.

Morgonpromenad längs the Bund. På andra sidan floden ser vi Pudong, med Shanghai Tower, ”ölöppnaren” och alla andra skyskrapor som ser pyttesmå ut i jämförelse.
Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash
Något som inte direkt gick i lås var att jag hade planerat att åka upp i Shanghai Tower, världens andra högsta byggnad med sina 632 meter (men med ett besöksdäck som faktiskt ligger högre än det i Burj Khalifa (Dubai). Jag försökte vänta ut vädret men när mörkret sänkte sig över stan den sista kvällen insåg jag att det bara var att ge upp. Det fick bli en bild på underverket underifrån istället:
Från vänster till höger: Jin Mao Tower, Shanghai World Finacial Center (”ölöppnaren”) och Shanghai Tower.
Foto Sara Arnald

Det blev ett besök i ”ölöppnaren” ändå, jag lyckades hitta hotellet Park Hyatt (ligger lite dolt till höger om ingången till ”observatory deck” där man får betala för att åka upp) och deras Music Bar på våning 92. En dyr Chinese Plum Sour-drink kunde jag verkligen kosta på mig, till en utsikt som i stort sett bestod av neonfärgad dimma…

Annars blev det mest promenader den sista dagen, bland annat ett besök i konstdistriktet m50 (se nästa inlägg), och promenader längs The Bund. Eftersom det var sista dagen på (det västerländska) året var det många brudpar som tog sina bröllopsbilder ute på stan:

Hem till mitt lilla hotell som ligger i de lite äldre delarna av Huangpu, där byggnadsställningarna fortfarande är av bambuträ, där fisk säljs i hinkar, där tvättmaskinerna står och snurrar mitt på trottoaren och där man glatt hänger upp sina underkläder i parken för att torka:
Washi washi.