Alla vill vi väl resa med lätt bagage – utan att behöva lämna våra favoriter hemma. Parfym är viktigt för mig, men tunga glasflaskor är inte perfekta för resenecessären. Min bästa lösning heter sedan många år TRAVALO.

Jag tror det var tio år sedan jag köpte min första Travalo, en liten reseförpackning speciellt tillägnad parfym. Som du kanske märkt är plast och parfym ingen höjdare, och många andra hemsnickrade lösningar för att få med sig dofter kan innebära läckage i resväskor och avdunstad parfym.

Ofta reser jag med små parfymprover jag fått i butik eller som pressprov. Just nu är det också provdofter från parfym-prenumerationstjänsten Sniph som får följa med i necessären (jag prenumererar på dofter i serien Avant Garde, eftersom jag gillar noter som oud, tobak och mineraler).

Men inget går upp mot att ha med sig en eller ett par favoritparfymer på resa, kanske en parfym för dagen och en för kvällen. Till exempel reser jag ofta med This is Her (Zadig & Voltaire) eller L’Impraatrice (D&G) för dagsbruk och Tobacco Vanille (Tom Ford) eller Replica/By the Fireplace (Maison Martin Margiela) för kvällsbruk. Har jag bara plats för en parfym blir det något från Byredo, till exempel någon av favoriterna Bal D’Afrique eller Gypsy Water.

Ja, ni ser ju, jag gillar parfym. Men jag gillar inte att bära. Och jag har testat så många lösningar, det finns reseflakonger på många ställen, t.ex. Sephora och Muji. Men de brister alla i att de kan börja läcka och att de nästan alltid är svåra att fylla på. Oftast handlar det om att man måste skruva isär en flaska och sedan spraya direkt från den stora flaskan ner i en liten mynning. Det blir inte bara kladdigt och allt runt om mig stinker parfym, det är dessutom dåligt för doften att utsättas för syre på det viset.

Travalo är mycket enklare och säkrare att fylla på: jag behöver inte plocka isär flaskan och den fylls på genom en nippel/ventil i botten av förpackningen. Steg ett är att ta av det lilla spraymunstycket på originalparfymen. Sedan sätter man travalon ovanpå parfymens plaströr och pumpar 10-15 gånger. Parfymen leds direkt in i flaskan utan att få kontakt med luften. På med munstycket på din stora parfymflaska och allt är klart. 

Jag har köpt mina Travalos i taxfreebutikerna på Arlanda (brukar finnas nära kassan), men nu ser jag att de finns på en mängd webshoppar, även Travalos egen. Billigaste hittar jag nu via en sökning på CDON.se och till och med Apoteket säljer. En liten flaska i basutförande kostar mellan 129 och 149 kronor. 

Det jag däremot inte visste var att man nu kan köpa paket mer glasflakonger som man kan byta hölje på. Och det finns tjusigare höljen och etuier om man gillar sånt. Jag tror att jag håller mig till basic, den är minst och mest kompakt – och det är funktionen jag är ute efter, inte utseendet.